Aktualitások

Az illóolajok hamisítása és ennek kimutatása

Hamis virág illóolajAz illóolajok hamisítása sajnos egyre elterjedtebb probléma a világon. Ennek egyszerű oka van: a valódi illóolajok drágák, és az olcsóbb hamisított változatok könnyebben eladhatók. A hamisítók általában olyan filléres vagy kevésbé hatékony összetevőket használnak, mint például az olajok (olívaolaj, leginkább a lampante, azaz a lámpaolaj kategóriából), az alkohol, a víz és a mesterséges illatanyagok, és ezeket keverik az eredeti illóolajokkal, hogy a kevés valódi illóolajból nagyobb mennyiséget hozzanak létre.

Az illóolajok hamisítása nemcsak gazdasági probléma, hanem egészségügyi kockázatokat is jelenthet. Az olcsóbb vagy mesterséges anyagok használata általában rontja az illóolajok minőségét, és csökken a termék hatása. Emellett a hamisított illóolajok allergiás reakciókat, bőrirritációt, fejfájást, légzőszervi problémákat vagy egyéb egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Az eredeti illóolajok összetétele és minősége nagyon változó lehet attól függően, hogy melyik növényből származnak, hogyan termesztették és dolgozták fel őket. Azonban vannak bizonyos jelek, amelyekre érdemes figyelni a hamisított illóolajok felismerése érdekében.

 • Ár: Ha az illóolaj ára nagyon olcsó, akkor ezt vegyük figyelmeztető jelnek.
 • Illat: Az eredeti illóolajoknak egyedi és erős illata van, míg a hamisított változatok illata gyengébb vagy mesterségesnek tűnhet.
 • Címkézés: Az eredeti illóolajoknak meg kell felelniük bizonyos címkézési előírásoknak, és pontosan fel kell tüntetniük az összetevőket. Ha a címke hiányos, nem egyértelmű vagy pontos, akkor az a hamisított termék jele lehet.
 • Összetevők: Az illóolajok összetevői meghatározók a hatása szempontjából. Az összetétel megismerése azonban sajnos csak kiválóan felszerelt laboratóriumban lehetséges, erről a következőkben ejtünk szót.

Az illóolajok hamisításának kimutatására számos laboratóriumi módszer áll rendelkezésre.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a gázkromatográfia-tömegspektrométer (GC-MS) analízis.

A GC-MS analízis során az illóolaj mintája gázkromatográffal (GC) kerül szétválasztásra, majd a kromatográfiás elválasztás után a többi komponenstől elkülönülő vegyületek azonosítására tömegspektrométer (MS) segítségével kerül sor. Az MS azonosítja azokat az összetevőket, amelyeket a GC szétválasztott, így lehetővé teszi az összetevők azonosítását és mennyiségi meghatározását.

Az eredményeket azután a minta összetételének az eredeti illóolajban található összetevőkkel való összehasonlításával lehet kiértékelni. Az illóolajok GC-MS analízise segítségével számos fontos információ kinyerhető, például az illóolaj összetételére vonatkozó adatok, azonosítható az illóolaj pontos származási helye és természetesen kimutatható vele a hamisítás is.

Ez a módszer bár tökéletesen megbízható eredményt ad, sajnos nagyon bonyolult és drága, így csak ritkán alkalmazzák.

Az illóolajok hamisításának kimutatására használhatók még egyéb laboratóriumi eljárások, például a nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC) és a Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia (FT-IR), amelyek szintén megbízható eredményt adnak, azonban kiválóan felszerelt laboratóriumban végezhető csak el.

Merőben más megközelítéssel, a vizsgálandó minta illatának az ellenőrzésével is minősíthetjük az illóolajat.

Az illatmintát ennek során magasan képzett szakértők, akik leginkább a parfümőrökhöz (a parfümök megalkotóihoz) hasonlítható szakértő szagértők vizsgálják meg, akik pontosan ismerik az eredeti illóolajok jellegzetes illatát és aromáját. Ha a minta illata eltér a megszokottól, az az illóolaj hamisítására utalhat. 

Összefoglalva a hamisított illóolajok felismerése rendkívül nehéz feladat, hiszen a hamisítók minden lehetséges módon igyekeznek elkerülni a lelepleződést. Ezért is fontos, hogy ha nincs saját illóolajunk, akkor csak megbízható forrásból vásároljunk, és ne vegyünk meg olyan termékeket, amelyek esetében felmerül a hamisítás gyanúja. 

Ha felkeltettük az érdeklődését az illóolajok otthoni kinyerése iránt további információkat erről oldalainkon olvashat a cikk alján lévő linkek segítségével.


Üzletünk címe: XI. kerület, Bocskai út 77-79, B2 bejárat, 2. emelet.
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között.

 

Rendezés ár szerint csökkenő növekvő

Alcotec 48 turbó élesztő új csomagolás, még jobb alkohol kihozatal
Akár 21% alkoholtartalmú cefre, cukorcefréhez is használható. A legkedveltebb fajélesztőnk, élesztőtápot is tartalmaz. Amit ez a fajélesztő nem erjeszt meg, az nem erjeszthető.
 • 1 600 Ft
A tradicionális lepárlás művészete - pálinkafőzés, lepárlás, illóolajok és további témák... könyv
Érthetően íródott szakkönyv azoknak, akik szeretnének elmélyülni a hagyományos pálinkafőzés valamint az illóolaj kinyerés rejtelmeiben.
 • 3 900 Ft
Sárgaréz füstölő tartó csésze, zöld színű
Füstölő tartó csésze széntabletta, tömjén, kúpfüstölő és füstölőpálca égetéséhez valamint teamécseshez zománcozva, sárgarézből
 • 5 500 Ft
Digitális pH-mérő (savfok mérő)
Megbízható digitális pH-mérő (savfok mérő) kedvező áron! Cefre, bor, must és más folyadékok pH értékének mérésére / beállítására, de használható talaj pH értékének (savfokának) mérésére is.
 • 14 000 Ft
Alkohol és ital csapoló benzinkút
Poénos ital csapoló benzinkút, amiből bulikon alkoholt és más italokat is lehet mérni. Különleges ajándék ötlet férfiaknak!
 • 14 000 Ft
Kézi malom gabonafélék lisztté őrléséhez és pelyhesítéséhez, Zassenhaus
A német Zassenhaus gabonamalom gabonafélék pelyhesítéshez és lisztté őrléséhez. Bükkfából készült tartós és robusztus darab, mely mindennapos használat mellett is hosszú életű. Eredeti Zassenhaus precíziós, kovácsoltvas őrlőmű, melynél a kívánt finomsági fokozat fokozatmentesen beállítható. Ezt a minőséget máshol nem találja meg. A kézi malom felső adagoló részébe egyszerre 200 gramm gabona tölthető. Gabonapehely készítése esetén - például műzlihez - ez a mennyiség 2 perc alatt elkészíthető. Elektromos áram nélkül, teljesen kézi erővel üzemel!
 • 41 000 Ft
Vörösréz lábas, kalapácsolt
Vörösréz lábas többféle kivitelben fedővel együtt.
 • 58 000 Ft
Füstgenerátor több méretben
Füstgenerátor, mellyel pillanatok alatt lehet hidegfüstöt előállítani. Akár a saját készítésű füstölőszekrényhez is csatlakoztatható, könnyen kezelhető készülék.
 • 67 000 Ft
Kis asztali ajándék pálinkafőző, működő
Gyönyörű kidolgozású vörösréz arab pálinkafőző, mely természetesen működik is! Kiváló ajándék, melyet próba lepárlások végzéséhez vagy látvány lepárlásokhoz is lehet használni. Spiritusz égővel, fa lappal és kis vörösréz pohárkával együtt szállítjuk.
 • 90 000 Ft
Biosec 5 tálcás aszalógép
Szeretne egészségesen étkezni, gluténmentesen táplálkozni vagy fogyni? Kipróbálná, mennyire finomak a nyersételek, például a zöldségekből, gyümölcsökből készült kréker? A Biosec aszalógéppel nem csak gyümölcsöt lehet aszalni, nagy mértékben megkönnyíti a lisztmentes ételekre vagy a vegetáriánus konyhára átállók dolgát is! Ráadásul most ajándékba adjuk hozzá a következőket: 19 oldalas magyar nyelvű használati utasítás, aszalás receptfüzet, egy darab DrySilk tapadásmentes aszalótálca betét, ingyenes szállítás Magyarország területén belül bárhová.
 • 99 000 Ft
Alembik pálinkafőző, forrasztott
Eredeti vörösréz Copper Garden® pálinkafőző. Elismert minőség forrasztott üsttel.
 • 110 000 Ft
A képre klikkelve forgó képet láthat
Univerzális lepárló pálinkafőzéshez, illóolaj lepárláshoz és aromásított alkoholfélék készítéséhez.
 • 120 000 Ft
Speidel gyümölcsdaráló
Megbízható, hatékony és könnyen kezelhető német Speidel gyümölcsdaráló azoknak, akik igazán gyorsan akarnak végezni a darálással.
 • 430 000 Ft
Hidraulikus prés (90 literes)
Speidel hidraulikus prések mindenféle gyümölcs hatékony, gyors és egyszerű préseléséhez. Kis- és nagyüzemi célra javasoljuk. A préseléshez áramra és emberi izomerőre nem lesz szüksége.
 • 530 000 Ft

Pálinkafőzés, cefrézés, mérőeszközök, konyhai eszközök

Palinkaust.hu - Cégünk családi vállalkozásként működik Budapesten, a XI. kerület Vahot utca 6, fsz. 12 alatt. Nyitvatartásunk rugalmas, akár hétvégén is vásárolhat üzletünkben.

Pálinkafőzés, Sörfőzős, Cefrézés, Aszalás, Hús- és halfüstölés
/pálinka főzők, szűrők, aromák, érlelő- és tároló hordók, füstölő- és aszalógépek/

 

Fő profilunk az otthoni valamint a kis/nagyüzemi méretű élelmiszer feldolgozó gépekGyümölcslé és cider készítés, hús- és halfüstölés, pálinkafőzés, sörfőzés és gabonacefre készítés, aszalás, ecet készítés, illóolaj kinyerés (lepárlás), víz desztillálás valamint természetes aromák, eszenciák a likőrök, whiskyk és egyéb alkoholfélék készítéséhez.

Nálunk mindent megtalál, amire szüksége lehet: élő fajélesztő, turbó élesztő, pektin bontó, habzásgátló, kotyogó, élelmiszerbarát cefréző hordó, vörösréz epruvetta, fokolók  -   valamint természetesen eredeti CopperGarden vörösréz pálinkafőzők (alembik, arab, kolonnás/tornyos alembik, alquitara, dupla falú, víztömítéses, charentais). Tartozékként a pálinkafőző sisakjába szerelhető gőzhőmérőt és pistorius tányért is rendelhet. Természetesen számtalan könyvet is kínálunk az egyes témák után komolyabban érdeklődők számára.

A kozmaolajos vagy ízhibás pálinka szűréséhez aktív szenet, nagyon finom pórusú szűrőpapírt, perlon szűrőt, szűrőanyagot és komplett szettet tartunk készleten.

Az elkészült pálinka érleléséhez érlelő fahordót, tároló fahordót, kézi- és állványos fém dugózót, dugót, az üveg nyakára hőre zsugorodó fóliát és tölgyfa chipset kínálunk.

Mérőeszközök
/pH-mérő, EC-, TOD-, DO ORP-, ISE mérők/

A méltán közkedveltségnek örvendő és olcsó digtiális pH-mérő és vezetőképesség (EC) mérő mellett a gyártó ADWA teljes termékválasztékát - laboratóriumi, monitor és kézi, hordozható mérőműszerek pH (savfok), EC (vezetőképesség mikroszímenszben megadva), TDS (sótartalom mérés ppm-ben vagy ppt-ben), DO (oldott oxigén), ORP (redox potenciál) és akár ISE (ion szelektív elektródás) mérésére - valamint az összes tartozékát, mérőfejeit (elektródáit) megtalálja nálunk. Folyamatos akciók!

Otthoni és nagyüzeni konyhai vörösréz edények, tálalók, kiegészítők

A gasztronómia szerelmesei számára biztosan nem mondunk újdonságot azzal, hogy egy vörösréz edény minden profi konyhaművész álma. Üzletünkben elérhető áron vásárolhat kézzel kovácsolt, vastag vörösrézből készült lábost, edényt, lekvárfőző üstöt, cataplanat, habüstöt, serpenyőt, sütőedényt, mokkás kannát (ibriket), krampampuli készítő szettet, díszes tálcát – mindent, amire csak vágyhat egy chef. A nyári grill szezonra vaskos, öntöttvasból készült grill lapot és akár szabad tűznél is használható paella tálakat kínálunk. Üzletünkben ezen felül fondű készlet és hozzá illó spirituszégő (borszesz égő), sőt, spiritusz (borszesz) is vásárolható.

Kertészeti eszközök

A biodinamikus Demeter kertészek számára valódi ritkaságok: vörösréz kerti eszközök.

Ajándék tárgyak /mini pálikafőző, aladin csodalámpája stb./

Választékunkban számtalan nem mindannapi ajándéktárgy van, például nők részére örökké illatos virág, ékszerek (vörösréz karkötő, mágneses gyűrű), különleges illóolaj párologtató, a logikai feladványok kedvelőinek fejtörők és kémiai kísérletekhez kémcsövek, fa kémcső tartók szettben is. Nálunk számtalan, csak itt kapható különlegességet talál, készletről szállítjuk a templomi füstölőket, aladdin csodalámpáját, a működő mini vörösréz pálinkafőzőket és lepárlókat és a vörösréz mécsestartó laternát (lámpát) is. Mindegyik darab aprólékos kidolgozása miatt lakberendezési tárgyként, asztali díszként használva a lakás vagy iroda fénypontja lesz.

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák