Aktualitások

Illóolaj lepárlás otthon

Az illóolaj lepárlás nem csak szórakoztató, hanem igen hasznos elfoglaltság is.

Virágzó levendula, az egyik legkedveltebb alapanyag az illóolaj lepárlásokhozMost induló sorozatunkban szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek a teljes folyamat megismerésében, hogy Önöknek is része lehessen abban az örömben, amit az illóolajok és aromavizek kinyerése és felhasználása jelent. 

Talán elsőre furcsának tűnhet, de szinte bármiből lehet több-kevesebb illóolajat kinyerni. A mindenki által ismert levendula vagy menta mellett izgalmas kalandozásokat lehet tenni más alapanyokkal is - egy nagy csokor kamillából kinyert illóolajból például akár saját kenőcs is készíthető. Sorozatunk első részében az illóolaj-lepárlók típusait nézzük át.

Alquitara - kompakt, kedvező áru típus

Az alquitara lepárló neve az arab világból származik, és annyit jelent, hogy "a váza". Formája kialakításában Leonardo da Vinci-nek volt nagy szerepe. A XV. században Dél-Spanyolországban leginkább törköly lepárlására használták, valamint Németországban is elterjedt volt ez a lepárló a sisak formájáról kapott "Mohrenkopf", azaz mórfej néven.

A lepárlót egyszerű használhatósága és kompakt kivitele miatt előszeretettel használták az alkimisták is (bal oldali képen) kísérleteik elvégzéséhez.

Mivel használhatósága kiváló volt és a gőz extrém rövid útjának köszönhetően a kapott párlat kiemelkedő ízvilágú (rövid gőzút = magas aromaanyag tartalom, mely a hőre érzékeny, amúgy hosszabb gőzfázisban tönkremenő aromákat, illóolajokat is tartalmazza), ezt követően megközelítőleg ötszáz évig nem változott lényegében a lepárló kialakítása.

A XX. század második felében egyre többen szerették volna az alkohol lepárlása mellett ugyanazt a lepárlót más célra is használni. Ezeket az igényeket követve zseniális újításként mintegy 30 éve megjelent az első olyan alquitara lepárló, mely a cefre főzése mellett alkalmas lett illóolajok kinyerésére és az alkoholfélék aromásítására (pl. gin készítés) is. Ennek érdekében három szűrőbetét került a lepárló belsejébe. Az így kifejlesztett, modern változat a következő képen látható.

Az üst térfogatához képest az alquitara illóolaj lepárló esetén kb. az üst méretének 50%-a mennyiségű növényi rész befogadására alkalmas. Ez egy 10 literes alquitara lepárlót példának véve azt jelenti, hogy 4,8-5 liter térfogatú növényi részt lehet benne egyszerre elhelyezni. Gyakori kérdés, hogy ez hány kilógramm növényi résznek felel meg. Ezt sajnos nem lehet megmondani, a súly az összetételétől (szár, levél és virág aránya) és a növény nedvességtartalmától is nagy mértékben függ.

Ez a modern CopperGarden-változat 5 fő részből áll. A legalsó darab az üst (1), melybe illóolaj lepárlás esetén a lepárláshoz szükséges vizet öntjük. Természetesen annak érdekében, hogy a növényi részek ne érjenek bele a vízbe, az első kivehető szűrőbetét (2) a vízszint felett található, melyet az üst belső tartófüleire kell helyezni.

Ezt követően a közdarab (3) kerül a lepárlóra. A második szűrőbetét (4) szintén kivehető, ez kisebb méretű az előzőnél és a sisak (5) belsejébe kerül behelyezésre. A harmadik szűrőbetét fixen beforrasztva, a sisak belsejében található. Ennek a szűrőbetétnek az a feladata, hogy megakadályozza a növényi részek bekerülését a sisak belsejébe.

Lepárlás előtt először az üstbe töltünk vizet, legfeljebb a szűrőt tartó belső fülek szintjéig. A lepárolni kívánt növényi részeket a tartófülekre helyezett alsó nagy méretű szűrőbetétre (2) kezdjük el behelyezni, majd feltöltjük a közdarab (3) által határolt részt is növényi részekkel, végül pedig a sisak belseje is feltölthető. 

Most, hogy a lepárló fel van töltve vízzel és növényi részekkel, következik a hűtés beüzemelése.

Kisebb lepárlók esetében elegendő, ha az alsó (6) bevezető csövet elzárjuk, a felső elvezető csőhöz pedig egy, a meleg vizet elvezető csövet csatlakoztatunk, majd a hűtő sisakjába jeget, valamint hideg vizet töltünk. A felfűtés során ahogy a víz felemegszik, ügyelni kell rá, hogy a sisakban lévő víz mindig hűvös maradjon, ezért ebben az esetben időnként jeget vagy hideg vizet töltünk a sisakba.

Nagyobb lepárlók esetében (kb. 5-10 literes mérettől) mindenképpen ki kell alakítani a szabályos hűtési kört, de természetesen akár a legkisebb lepárlók is üzemeltethetők így. Ehhez a sisakhűtőn található alsó csőhöz (6) csatlakoztatjuk a hidegvíz-bevezetést, a felső csőhöz (7) pedig azt a csövet, mellyel a meleg vizet vezetjük el. A hidegvizes csövet vagy a hálózati csaphoz csatlakoztatjuk, vagy egy nagyobb lavórba/vödörbe helyezett állítható teljesítményű vízpumpát csatlakoztatunk hozzá.

A vízpumpa javasolt teljesítménye kicsi, max. 5 literes üsttartalmú lepárlóknál 200 liter/óra (pl. Resun SP-500), 20 literes üsttartalomig 600 liter/óra (pl. Resun King 1A).

A hűtővíz keringési sebességét úgy kell megválasztani, hogy a sisakban lévő víz hőmérséklete minél hidegebb legyen (alkohol lepárlás esetén a hűtővíznek kézmelegnek kell lennie), és a felső elvezető csövön keresztül gond nélkül tudjon távozni az alul beáramló vízmennyiség.

A felfűtés indukciós lapot kivéve (a vörösréz nem átmágnesehzető, ezért indukciós lapon csak indukciós adapter lappal használható) bármivel végezhető. A fűtés teljesítményét állítsuk maximumra, hogy a felfűtés ideje minél rövidebb legyen, majd amikor elkezd a hidrolátum kifolyni állítsuk be úgy, hogy a keletkező hidrolátum ceruzabél vastagságban csorogjon folyamatosan. A lepárlást akkor fejezzük be, ha a kicsorgó folyadék már nem vagy alig tartalmaz illóolajat, illetve ha az üstbe betöltött víz max. 2/3 részét már kinyertük (a vörösréz edények üresen nem fűthetők, ez károsítaná az anyagát).

A keletkezett hidrolátum aromavízre és illóolajra bontható, melyről a téma mérete miatt a későbbiekben, egy külön cikkben fogunk írni.

Az alquitara típusokat itt találja.


Tisztelt Ügyfeleink!
Üzletünk július 4 és 8 között zárva tart,
ez idő alatt a rendelések feldolgozása és kiküldése is szünetel.
 
Megértésüket előre is nagyon köszönjük.
Webáruházunk természetesen a köztes időben is fogadja a megrendeléseket.

Rendezés ár szerint csökkenő növekvő

Alcotec 48 turbó élesztő új csomagolás, még jobb alkohol kihozatal
Akár 21% alkoholtartalmú cefre, cukorcefréhez is használható. A legkedveltebb fajélesztőnk, élesztőtápot is tartalmaz. Amit ez a fajélesztő nem erjeszt meg, az nem erjeszthető.
 • 1 500 Ft
A tradicionális lepárlás művészete - pálinkafőzés, lepárlás, illóolajok és további témák... könyv
Érthetően íródott szakkönyv azoknak, akik szeretnének elmélyülni a hagyományos pálinkafőzés valamint az illóolaj kinyerés rejtelmeiben.
 • 3 600 Ft
Sárgaréz füstölő tartó csésze, zöld színű
Füstölő tartó csésze széntabletta, tömjén, kúpfüstölő és füstölőpálca égetéséhez valamint teamécseshez zománcozva, sárgarézből
 • 5 100 Ft
Digitális pH-mérő (savfok mérő)
Megbízható digitális pH-mérő (savfok mérő) kedvező áron! Cefre, bor, must és más folyadékok pH értékének mérésére / beállítására, de használható talaj pH értékének (savfokának) mérésére is.
 • 12 900 Ft
Alkohol és ital csapoló benzinkút
Poénos ital csapoló benzinkút, amiből bulikon alkoholt és más italokat is lehet mérni. Különleges ajándék ötlet férfiaknak!
 • 13 100 Ft
Asztali füstölő hal és kolbász füstöléséhez
Kicsi és mégis kiváló kidolgozású modell, mellyel egyszerre két szinten füstölni és sütni is lehet. A fogójában lévő beépített huzatszabályozóval egyszerűen szabályozható a füstképződés.
 • 15 600 Ft
Kézi malom gabonafélék lisztté őrléséhez és pelyhesítéséhez, Zassenhaus
A német Zassenhaus gabonamalom gabonafélék pelyhesítéshez és lisztté őrléséhez. Bükkfából készült tartós és robusztus darab, mely mindennapos használat mellett is hosszú életű. Eredeti Zassenhaus precíziós, kovácsoltvas őrlőmű, melynél a kívánt finomsági fokozat fokozatmentesen beállítható. Ezt a minőséget máshol nem találja meg. A kézi malom felső adagoló részébe egyszerre 200 gramm gabona tölthető. Gabonapehely készítése esetén - például műzlihez - ez a mennyiség 2 perc alatt elkészíthető.
 • 37 900 Ft
Vörösréz lábas, kalapácsolt
Vörösréz lábas többféle kivitelben fedővel együtt.
 • 53 300 Ft
Füstgenerátor több méretben
Füstgenerátor, mellyel pillanatok alatt lehet hidegfüstöt előállítani. Akár a saját készítésű füstölőszekrényhez is csatlakoztatható, könnyen kezelhető készülék.
 • 61 700 Ft
Biosec 5 tálcás aszalógép
Szeretne egészségesen étkezni, gluténmentesen táplálkozni vagy fogyni? Kipróbálná, mennyire finomak a nyersételek, például a zöldségekből, gyümölcsökből készült kréker? A Biosec aszalógéppel nem csak gyümölcsöt lehet aszalni, nagy mértékben megkönnyíti a lisztmentes ételekre vagy a vegetáriánus konyhára átállók dolgát is! Ráadásul most ajándékba adjuk hozzá a következőket: 19 oldalas magyar nyelvű használati utasítás, aszalás receptfüzet, egy darab DrySilk tapadásmentes aszalótálca betét, ingyenes szállítás Magyarország területén belül bárhová.
 • 80 500 Ft
Alembik pálinkafőző, forrasztott
Eredeti vörösréz Copper Garden® pálinkafőző. Elismert minőség forrasztott üsttel.
 • 104 000 Ft
A képre klikkelve forgó képet láthat
Univerzális lepárló pálinkafőzéshez, illóolaj lepárláshoz és aromásított alkoholfélék készítéséhez.
 • 129 000 Ft
Speidel gyümölcsdaráló
Megbízható, hatékony és könnyen kezelhető német Speidel gyümölcsdaráló azoknak, akik igazán gyorsan akarnak végezni a darálással.
 • 399 000 Ft
Hidraulikus prés (90 literes)
Speidel hidraulikus prések mindenféle gyümölcs hatékony, gyors és egyszerű préseléséhez. Kis- és nagyüzemi célra javasoljuk. A préseléshez áramra és emberi izomerőre nem lesz szüksége.
 • 489 000 Ft

Pálinkafőzés, cefrézés, mérőeszközök, konyhai eszközök

Palinkaust.hu - Cégünk családi vállalkozásként működik Budapesten, a XI. kerület Vahot utca 6, fsz. 12 alatt. Nyitvatartásunk rugalmas, akár hétvégén is vásárolhat üzletünkben.

Pálinkafőzés, Sörfőzős, Cefrézés, Aszalás, Hús- és halfüstölés
/pálinka főzők, szűrők, aromák, érlelő- és tároló hordók, füstölő- és aszalógépek/

 

Fő profilunk az otthoni valamint a kis/nagyüzemi méretű élelmiszer feldolgozó gépekGyümölcslé és cider készítés, hús- és halfüstölés, pálinkafőzés, sörfőzés és gabonacefre készítés, aszalás, ecet készítés, illóolaj kinyerés (lepárlás), víz desztillálás valamint természetes aromák, eszenciák a likőrök, whiskyk és egyéb alkoholfélék készítéséhez.

Nálunk mindent megtalál, amire szüksége lehet: élő fajélesztő, turbó élesztő, pektin bontó, habzásgátló, kotyogó, élelmiszerbarát cefréző hordó, vörösréz epruvetta, fokolók  -   valamint természetesen eredeti CopperGarden vörösréz pálinkafőzők (alembik, arab, kolonnás/tornyos alembik, alquitara, dupla falú, víztömítéses, charentais). Tartozékként a pálinkafőző sisakjába szerelhető gőzhőmérőt és pistorius tányért is rendelhet. Természetesen számtalan könyvet is kínálunk az egyes témák után komolyabban érdeklődők számára.

A kozmaolajos vagy ízhibás pálinka szűréséhez aktív szenet, nagyon finom pórusú szűrőpapírt, perlon szűrőt, szűrőanyagot és komplett szettet tartunk készleten.

Az elkészült pálinka érleléséhez érlelő fahordót, tároló fahordót, kézi- és állványos fém dugózót, dugót, az üveg nyakára hőre zsugorodó fóliát és tölgyfa chipset kínálunk.

Mérőeszközök
/pH-mérő, EC-, TOD-, DO ORP-, ISE mérők/

A méltán közkedveltségnek örvendő és olcsó digtiális pH-mérő és vezetőképesség (EC) mérő mellett a gyártó ADWA teljes termékválasztékát - laboratóriumi, monitor és kézi, hordozható mérőműszerek pH (savfok), EC (vezetőképesség mikroszímenszben megadva), TDS (sótartalom mérés ppm-ben vagy ppt-ben), DO (oldott oxigén), ORP (redox potenciál) és akár ISE (ion szelektív elektródás) mérésére - valamint az összes tartozékát, mérőfejeit (elektródáit) megtalálja nálunk. Folyamatos akciók!

Otthoni és nagyüzeni konyhai vörösréz edények, tálalók, kiegészítők

A gasztronómia szerelmesei számára biztosan nem mondunk újdonságot azzal, hogy egy vörösréz edény minden profi konyhaművész álma. Üzletünkben elérhető áron vásárolhat kézzel kovácsolt, vastag vörösrézből készült lábost, edényt, lekvárfőző üstöt, cataplanat, habüstöt, serpenyőt, sütőedényt, mokkás kannát (ibriket), krampampuli készítő szettet, díszes tálcát – mindent, amire csak vágyhat egy chef. A nyári grill szezonra vaskos, öntöttvasból készült grill lapot és akár szabad tűznél is használható paella tálakat kínálunk. Üzletünkben ezen felül fondű készlet és hozzá illó spirituszégő (borszesz égő), sőt, spiritusz (borszesz) is vásárolható.

Kertészeti eszközök

A biodinamikus Demeter kertészek számára valódi ritkaságok: vörösréz kerti eszközök.

Ajándék tárgyak /mini pálikafőző, aladin csodalámpája stb./

Választékunkban számtalan nem mindannapi ajándéktárgy van, például nők részére örökké illatos virág, ékszerek (vörösréz karkötő, mágneses gyűrű), különleges illóolaj párologtató, a logikai feladványok kedvelőinek fejtörők és kémiai kísérletekhez kémcsövek, fa kémcső tartók szettben is. Nálunk számtalan, csak itt kapható különlegességet talál, készletről szállítjuk a templomi füstölőket, aladdin csodalámpáját, a működő mini vörösréz pálinkafőzőket és lepárlókat és a vörösréz mécsestartó laternát (lámpát) is. Mindegyik darab aprólékos kidolgozása miatt lakberendezési tárgyként, asztali díszként használva a lakás vagy iroda fénypontja lesz.

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák