Aktualitások

Kolonnás alembik lepárló

A kolonnás alembik lepárlók segítségével egyszerűen bármilyen feladat megoldható. Legyen szó pálinkafőzésről vagy illóolajok kinyeréséről, aromatornyos lepárlásról vagy gin készítéséről, mindenre képes.

Az előző részben ismertetett alquitara lepárlókhoz képest ez a lepárló két szembeötlő dologban tér el a másiktól. Feltűnő, első pillantásra is látható különbség, hogy a hűtés ennél a típusnál nem a sisak tetején lévő hűtővel, hanem egy, a lepárlótól különálló egységgel van megoldva. Ez a csőkígyós hűtő itthon nagyobb ismertségnek örvend, mint az alquitara-nál található mórfejes hűtési mód, használata pedig megegyezik a másik típussal. Tehát röviden összefoglalva: alulról vezetjük be a hűtéshez szükséges hideg vizet, a felső nyíláson pedig a felmelegedett vizet vezetjük el. A hűtéshez használható akár kútvíz is, a lényeg a hőmérsékletén van, a keletkező termékkel ezzel az esetben sem keveredik semmilyen módon. A hűtőben lévő hűtővíz hőmérséklete illóolaj esetén minél hidegebb, pálinkafőzés esetén kézmeleg legyen.

A hűtőhöz tartozó egyenes toldócső (ez a jobb oldali fotón látható) a kolonnával megegyező hosszúságú, melyet igény szerint akár ki is lehet hagyni az összeszerelés során (ezt az összeszerelési lehetőséget mutatjuk be a bal oldali képen). A toldócső célja az, hogy a kolonna használata esetén is a hűtő kb. egy magasságban legyen az üst aljával, így kényelmesen használható legyen a már megszokott, beállított hely akkor is, ha kolonna nélküli használatot (például pálinkfőzést) követően ismét kolonnával szeretnénk használni a lepárlót. Illóolaj lepárlása esetén azonban a hűtési idő lerövidítése érdekében - így az illóolaj minősége jobb lesz - érdemes a toldócsövet kihagyni, és inkább a hűtőt megemelni.

Itt szeretnék egy fontos apróságra kitérni, a hollenderes csőcsatlakozásra. A precízen kialakított hollender biztosítja a csatlakozások stabilitását még akkor is, ha bármilyen okból a lepárlót az összeserelését követően mozgatni szükséges. A légmentes záródást pedig a csővégek precíz kialakítása garantálja. Ugyanis a cső egyik vége kónuszos (kúpos), a másik fele pedig ennek az ellendarabja, így pontosan összeillik a két végdarab, és semmilyen tömítést (például tömítőgyűrűt) nem igényel. Találkozni lehet egy másik csőcsatlakozási módszerrel, mely esetben a két csővéget egyszerűen össze lehet dugni, ez azonban se a stabilitást, se a légmentességet nem garantálja.

A másik fontos eltérés az alquitara-hoz képest az üst és a sisak között lévő hosszú henger, a nagy méretű, levehető kolonna.

Kolonnának az üst és a sisak közötti, henger formájú részt nevezzük. A kolonna egy olyan henger, melynek az alja lyukacsos. Ez teszi lehetővé, hogy az alulról áramló gőz át tudjon a jutni a kolonnába helyezett növényi részek közé, miközben a növények nem esnek bele a forrásban lévő vízbe.

Nagyobb, ipari méretű lepárlók esetében (kb. 100 literes üstméret felett) a kolonnában elválasztó betét is található, mely virágok és virágszirmok lepárlásakor használatos. A kivehető betét megakadályozza, hogy a forró gőz hatására az amúgy könnyen összecsomósódó növényi részek egyetlen nagy darabbá álljanak össze. A csomósodás megakadályozása azért fontos, mert az ilyen darabok belsejébe a forró gőz sajnos képtelen bejutni, így a belül lévő virágokból nem tud az illóolaj elpárologni.

Ez a darab levehető a lepárlóról, a sisak nélküle is tökéletesen illeszkedik az üstre. Kolonna nélkül ez a lepárló egy hagyományos, kisüsti pálinkafőzővé alakul, így ilyenkor a lepárlóval kiváló pálinkákat is lehet készíteni. 

Az üst térfogatához képest a kolonnás alembik lepárlóban kb. az üst méretének 70-75%-a mennyiségű növényi rész befogadására alkalmas - tehát egy 10 literes kolonnás alembik lepárlónál 7-7,5 liter térfogat növényi rész fér el egyszerre benne. Emlékeztetőként egy ugyanekkora alquitara esetében ez 4,8-5 liter volt. 

A kolonnás alembik lepárló nagy előnye az alquitara típushoz képest akkor tapasztalható meg, ha egymás után több lepárlást is szeretnénk végezni. Alquitara esetén az első lepárlás befejezésekor szétszedjük a lepárlót, kivesszük belőle az illolaj tartalmát vesztett forró növényi részeket, felöltjük újra vízzel az üstöt, feltöltjük növényi részekkel, összeszereljük és elkezdjük az újabb felfűtést. Egy kolonnás alembiknél ezzel szemben a lepárlás befejezésekor az illóolaj lepárló szétszedésekor egyszerűen kivesszük a kolonnát, felöltjük vízzel az üstöt és vagy rátesszük a sisakot, vagy bármi más fedőt helyezünk rá, hogy a hőveszteséget minimalizáljuk. Amíg az üstben lévő víz felforr van időnk a kolonnában lévő növényi részeket kivenni és újra feltölteni. A víz felforrásakor helyezzük vissza a helyére a feltöltött kolonnát és tegyük rá a sisakot a hozzá csatlakoztatott hűtővel és hűtési körrel.

Amennyiben kolonnás alembik lepárlóját több célra is szeretné használni, a két használati mód között egy egyszerű tisztításra van szükség. Ehhez citromsav porra (többek között bioboltokban lehet beszerezni) és meleg vízre van szükség. Két liternyi meleg vízbe egy bő maroknyi citromsav port kell szórni, majd a keverékkel egyszerűen a lepárlót belülről komplett átmosni. A citromsav oldja a lepárló és a csövek belsejében lévő lerakódásokat (olajok, vízkő) valamint redukálja a vörösréz felületét is (a barna oxid réteg visszaalakul csillogó réz színűre, mely ismét aktívan képes a lepárlás során részt venni). Ezt követően tiszta vízzel át kell öblíteni a lepárlót, és már újra használható is.

Nagyobb méretű kolonnás alembik lepárlóknál az üst alján egy kifolyócső található, mely lehetővé teszi a lepárló ürítését, tisztítását az üst megmozdítása nélkül is. Ennek köszönhetően ezeket a lepárlókat akár fixen is be lehet építeni egy katlanba, mellyel így minimalizálható a hőveszteség.

Rövid összefoglalás:

Illóolaj lepárlásra ajánlott: igen
Kolonna mérete az üst méretéhez képest: 70-75%
Pálinkafőzésre ajánlott: igen
Aromakosaras lepárlóként használható: igen
Felfűtést követően is lehetséges behelyezni a növényi részeket: igen
Kompakt, kis helyen elfér: nem
Hűtő típusa: csőkígyós

A kolonnás alembik típusokat itt találja.


Üzletünk címe: XI. kerület, Bocskai út 77-79, B2 bejárat, 2. emelet.
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között.

 

Rendezés ár szerint csökkenő növekvő

Alcotec 48 turbó élesztő új csomagolás, még jobb alkohol kihozatal
Akár 21% alkoholtartalmú cefre, cukorcefréhez is használható. A legkedveltebb fajélesztőnk, élesztőtápot is tartalmaz. Amit ez a fajélesztő nem erjeszt meg, az nem erjeszthető.
  • 1 600 Ft
A tradicionális lepárlás művészete - pálinkafőzés, lepárlás, illóolajok és további témák... könyv
Érthetően íródott szakkönyv azoknak, akik szeretnének elmélyülni a hagyományos pálinkafőzés valamint az illóolaj kinyerés rejtelmeiben.
  • 3 900 Ft
Sárgaréz füstölő tartó csésze, zöld színű
Füstölő tartó csésze széntabletta, tömjén, kúpfüstölő és füstölőpálca égetéséhez valamint teamécseshez zománcozva, sárgarézből
  • 5 500 Ft
Digitális pH-mérő (savfok mérő)
Megbízható digitális pH-mérő (savfok mérő) kedvező áron! Cefre, bor, must és más folyadékok pH értékének mérésére / beállítására, de használható talaj pH értékének (savfokának) mérésére is.
  • 14 000 Ft
Alkohol és ital csapoló benzinkút
Poénos ital csapoló benzinkút, amiből bulikon alkoholt és más italokat is lehet mérni. Különleges ajándék ötlet férfiaknak!
  • 14 000 Ft
Kézi malom gabonafélék lisztté őrléséhez és pelyhesítéséhez, Zassenhaus
A német Zassenhaus gabonamalom gabonafélék pelyhesítéshez és lisztté őrléséhez. Bükkfából készült tartós és robusztus darab, mely mindennapos használat mellett is hosszú életű. Eredeti Zassenhaus precíziós, kovácsoltvas őrlőmű, melynél a kívánt finomsági fokozat fokozatmentesen beállítható. Ezt a minőséget máshol nem találja meg. A kézi malom felső adagoló részébe egyszerre 200 gramm gabona tölthető. Gabonapehely készítése esetén - például műzlihez - ez a mennyiség 2 perc alatt elkészíthető. Elektromos áram nélkül, teljesen kézi erővel üzemel!
  • 41 000 Ft
Vörösréz lábas, kalapácsolt
Vörösréz lábas többféle kivitelben fedővel együtt.
  • 58 000 Ft
Füstgenerátor több méretben
Füstgenerátor, mellyel pillanatok alatt lehet hidegfüstöt előállítani. Akár a saját készítésű füstölőszekrényhez is csatlakoztatható, könnyen kezelhető készülék.
  • 67 000 Ft
Biosec 5 tálcás aszalógép
Szeretne egészségesen étkezni, gluténmentesen táplálkozni vagy fogyni? Kipróbálná, mennyire finomak a nyersételek, például a zöldségekből, gyümölcsökből készült kréker? A Biosec aszalógéppel nem csak gyümölcsöt lehet aszalni, nagy mértékben megkönnyíti a lisztmentes ételekre vagy a vegetáriánus konyhára átállók dolgát is! Ráadásul most ajándékba adjuk hozzá a következőket: 19 oldalas magyar nyelvű használati utasítás, aszalás receptfüzet, egy darab DrySilk tapadásmentes aszalótálca betét, ingyenes szállítás Magyarország területén belül bárhová.
  • 87 000 Ft
Kis asztali ajándék pálinkafőző, működő
Gyönyörű kidolgozású vörösréz arab pálinkafőző, mely természetesen működik is! Kiváló ajándék, melyet próba lepárlások végzéséhez vagy látvány lepárlásokhoz is lehet használni. Spiritusz égővel, fa lappal és kis vörösréz pohárkával együtt szállítjuk.
  • 90 000 Ft
Alembik pálinkafőző, forrasztott
Eredeti vörösréz Copper Garden® pálinkafőző. Elismert minőség forrasztott üsttel.
  • 110 000 Ft
A képre klikkelve forgó képet láthat
Univerzális lepárló pálinkafőzéshez, illóolaj lepárláshoz és aromásított alkoholfélék készítéséhez.
  • 140 000 Ft
Speidel gyümölcsdaráló
Megbízható, hatékony és könnyen kezelhető német Speidel gyümölcsdaráló azoknak, akik igazán gyorsan akarnak végezni a darálással.
  • 430 000 Ft
Hidraulikus prés (90 literes)
Speidel hidraulikus prések mindenféle gyümölcs hatékony, gyors és egyszerű préseléséhez. Kis- és nagyüzemi célra javasoljuk. A préseléshez áramra és emberi izomerőre nem lesz szüksége.
  • 530 000 Ft

Pálinkafőzés, cefrézés, mérőeszközök, konyhai eszközök

Palinkaust.hu - Cégünk családi vállalkozásként működik Budapesten, a XI. kerület Vahot utca 6, fsz. 12 alatt. Nyitvatartásunk rugalmas, akár hétvégén is vásárolhat üzletünkben.

Pálinkafőzés, Sörfőzős, Cefrézés, Aszalás, Hús- és halfüstölés
/pálinka főzők, szűrők, aromák, érlelő- és tároló hordók, füstölő- és aszalógépek/

 

Fő profilunk az otthoni valamint a kis/nagyüzemi méretű élelmiszer feldolgozó gépekGyümölcslé és cider készítés, hús- és halfüstölés, pálinkafőzés, sörfőzés és gabonacefre készítés, aszalás, ecet készítés, illóolaj kinyerés (lepárlás), víz desztillálás valamint természetes aromák, eszenciák a likőrök, whiskyk és egyéb alkoholfélék készítéséhez.

Nálunk mindent megtalál, amire szüksége lehet: élő fajélesztő, turbó élesztő, pektin bontó, habzásgátló, kotyogó, élelmiszerbarát cefréző hordó, vörösréz epruvetta, fokolók  -   valamint természetesen eredeti CopperGarden vörösréz pálinkafőzők (alembik, arab, kolonnás/tornyos alembik, alquitara, dupla falú, víztömítéses, charentais). Tartozékként a pálinkafőző sisakjába szerelhető gőzhőmérőt és pistorius tányért is rendelhet. Természetesen számtalan könyvet is kínálunk az egyes témák után komolyabban érdeklődők számára.

A kozmaolajos vagy ízhibás pálinka szűréséhez aktív szenet, nagyon finom pórusú szűrőpapírt, perlon szűrőt, szűrőanyagot és komplett szettet tartunk készleten.

Az elkészült pálinka érleléséhez érlelő fahordót, tároló fahordót, kézi- és állványos fém dugózót, dugót, az üveg nyakára hőre zsugorodó fóliát és tölgyfa chipset kínálunk.

Mérőeszközök
/pH-mérő, EC-, TOD-, DO ORP-, ISE mérők/

A méltán közkedveltségnek örvendő és olcsó digtiális pH-mérő és vezetőképesség (EC) mérő mellett a gyártó ADWA teljes termékválasztékát - laboratóriumi, monitor és kézi, hordozható mérőműszerek pH (savfok), EC (vezetőképesség mikroszímenszben megadva), TDS (sótartalom mérés ppm-ben vagy ppt-ben), DO (oldott oxigén), ORP (redox potenciál) és akár ISE (ion szelektív elektródás) mérésére - valamint az összes tartozékát, mérőfejeit (elektródáit) megtalálja nálunk. Folyamatos akciók!

Otthoni és nagyüzeni konyhai vörösréz edények, tálalók, kiegészítők

A gasztronómia szerelmesei számára biztosan nem mondunk újdonságot azzal, hogy egy vörösréz edény minden profi konyhaművész álma. Üzletünkben elérhető áron vásárolhat kézzel kovácsolt, vastag vörösrézből készült lábost, edényt, lekvárfőző üstöt, cataplanat, habüstöt, serpenyőt, sütőedényt, mokkás kannát (ibriket), krampampuli készítő szettet, díszes tálcát – mindent, amire csak vágyhat egy chef. A nyári grill szezonra vaskos, öntöttvasból készült grill lapot és akár szabad tűznél is használható paella tálakat kínálunk. Üzletünkben ezen felül fondű készlet és hozzá illó spirituszégő (borszesz égő), sőt, spiritusz (borszesz) is vásárolható.

Kertészeti eszközök

A biodinamikus Demeter kertészek számára valódi ritkaságok: vörösréz kerti eszközök.

Ajándék tárgyak /mini pálikafőző, aladin csodalámpája stb./

Választékunkban számtalan nem mindannapi ajándéktárgy van, például nők részére örökké illatos virág, ékszerek (vörösréz karkötő, mágneses gyűrű), különleges illóolaj párologtató, a logikai feladványok kedvelőinek fejtörők és kémiai kísérletekhez kémcsövek, fa kémcső tartók szettben is. Nálunk számtalan, csak itt kapható különlegességet talál, készletről szállítjuk a templomi füstölőket, aladdin csodalámpáját, a működő mini vörösréz pálinkafőzőket és lepárlókat és a vörösréz mécsestartó laternát (lámpát) is. Mindegyik darab aprólékos kidolgozása miatt lakberendezési tárgyként, asztali díszként használva a lakás vagy iroda fénypontja lesz.

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák