Cefre készítése

A jó pálinka alapja a gondos cefrézés. A cefre készítése:

Az érett, tiszta és hibátlan gyümölcsöt aprítás és amennyiben szükséges, magozás után pektin bontó szerrel (más néven pektináz) kezelhetjük, így feltárva a gyümölcscukrot és aromákat az élesztő előtt.

Ezt követi a cefre savfokának (pH érték) beállítása. A savfok méréséhez pontos digitális műszert vagy indikátor papírt is használhat. Általában a cefre pH-ja nem éri el az erjedéshez szükséges 3,2-3,4-es értéket, ezért savazni kell, mellyel megelőzhető a cefre megromlása.

A pálinkánál fajélesztővel célszerű irányt adni az erjedésnek. Ha a cefrézett gyümölcs nem volt teljesen egészséges, az élesztő bekeverésekor keverjen hozzá élesztőtápot is.

Habzásra hajlamos cefréknél érdemes már most hozzáadni a habzásgátlót is a cefréhez, mellyel elkerülhető a felhabzás, és így sokkal több cefre önthető a cefrézőhordóba, valamint a lepárlás során a pálinkafőző üstjébe is.

Az erjedés oxigéntől elzárt módon kell hogy lezajlódjon. Ennek érdekében fertőtlenített élelmiszerbarát cefrézőhordóban vagy nagy méretű tartályban erjesszen, a tartály tartalmát pedig kotyogóval zárja el az oxigéntől.

Rendezés ár szerint csökkenő növekvő

Élesztőtáp, 10 gramm
A fajélesztő megfelelő szaporodása érdekében érdemes élesztőtápot adni a cefréhez, főként ha hibás gyümölcs is cefrézésre került.
Teflonszalag
Tisztán és egyszerűen használható teflonszalag csövek, csatlakozások tömítéséhez.
Gumidugó kotyogóhoz, 17 mm átmérő, SPEIDEL
Kúpos gumidugó a középen a Speidel kotyógóhoz megfelelő lyukkal.
Komplett enzim keményítő tartalmú cefrékhez, 25 literhez elegendő
Keményítő tartalalmú cefrék (gabona, burgonya) készítéséhez ajánlott enzim, mely lebontja a keményítőt erjeszthető cukorrá.
puriFERM Carbon turbó élesztő
Tökéletesen íztelen és szagtalan alkohol előállításához, akár cukorból is.
Fajélesztő élő kultúra
Itthon másnál nem kapható, kiváló minőségű német Kitzinger élő fajélesztők 50 liter cefréhez vagy musthoz, finom, ízletes és magas alkohol tartalmú pálinkák vagy édes borok készítéséhez.
Fertőtlenítő szer eszközökhöz, 100 gramm (VWP)
Sörfőzőknek és cefre készítőknek javasolt szer, mellyel szagtalanul, gyorsan és hatékonyan lehet fertőtleníteni minden hordót és eszközt.
A cefréző hordók lezárásához ajánlott kotyogó, mely kiengedi a képződő gázokat és megakadályozza a külső levegő bejutását.
Alcotec 48 turbó élesztő új csomagolás, még jobb alkohol kihozatal
Akár 21% alkoholtartalmú cefre, cukorcefréhez is használható. A legkedveltebb fajélesztőnk, élesztőtápot is tartalmaz. Amit ez a fajélesztő nem erjeszt meg, az nem erjeszthető.
Whisky turbó élesztő gabonacefréhez
Gabonacefre erjesztéséhez javasolt turbó élesztő,mely tartalmazza az élesztőtápot és amiloglükozidázt is.
Fajélesztő, vodka star turbó
Élesztőtápot is tartalmazó turbóélesztő maximum 14%-os alkohol tartalmú cefrék készítéséhez.
Habzásgátló
Nagyon kiadós és hatékony habzásgátló, melyet ha a cefréhez adagol, akkor mind a cefrézés, mind a pálinkafőzés során meggátolja a habzást.
Fajélesztő Alcotec 24 turbó élesztő
Alkohol 24 óra alatt! Szinte hihetetlen: 24 óra alatt 25 liter, 14% alkoholt tartalmazó cefrét lehet készíteni ezzel a turbó élesztővel!
Borfokoló ECO (olcsó típus)
Tudni szeretné, mennyi a bor vagy cefre alkoholfoka? Használjon borfokolót!
Szilikon tömítés a csavaros fedélben
A Speidel cefréző hordókhoz használható plusz zárókupak.
Műanyag leeresztő csap
Cefréző és tároló hordókhoz használható leeresztő csap több kivitelben.
Tejsav
Cefre és más élelmiszerek savfokának beállítására használható tejsav.
Műanyag mérőhenger, 100 ml-es
Ha valamit pontosan kell adagolni vagy egy kész párlat alkoholfokát szeretné megmérni, nagy segítség egy pontos mérőhenger.
puriFERM XXL turbó élesztő
100 liter mennyiségű cukorcefréhez, professzionális felhasználók számára kifejlesztett élesztő.
Mustfokoló
A mustfokolóval az erjedés előtt a bor és cefre cukorfokát tudja megállapítani és előre kiszámíthatja, várhatóan mennyi alkoholt kap az erjedés végére.

Oldalak

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák