Illóolaj lepárlás otthon

 
Személyes átvétel jelenleg szerdánként, 9:00 és 13:00 között lehetséges (XI., Bocskai út 77-79, B2/240).

Kérdés, tanácsadás kérés esetén kérjük, személyes találkozó helyett telefonon (06 20/390-5475) vagy e-mailen keressenek minket, szívesen állunk rendelkezésükre. 

Előre is nagyon köszönjük megértésüket!

 

Az illóolaj lepárlás nem csak szórakoztató, hanem igen hasznos elfoglaltság is.

Virágzó levendula, az egyik legkedveltebb alapanyag az illóolaj lepárlásokhozMost induló sorozatunkban szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek a teljes folyamat megismerésében, hogy Önöknek is része lehessen abban az örömben, amit az illóolajok és aromavizek kinyerése és felhasználása jelent. 

Talán elsőre furcsának tűnhet, de szinte bármiből lehet több-kevesebb illóolajat kinyerni. A mindenki által ismert levendula vagy menta mellett izgalmas kalandozásokat lehet tenni más alapanyokkal is - egy nagy csokor kamillából kinyert illóolajból például akár saját kenőcs is készíthető. Sorozatunk első részében az illóolaj-lepárlók típusait nézzük át.

Alquitara - kompakt, kedvező áru típus

Az alquitara lepárló neve az arab világból származik, és annyit jelent, hogy "a váza". Formája kialakításában Leonardo da Vinci-nek volt nagy szerepe. A XV. században Dél-Spanyolországban leginkább törköly lepárlására használták, valamint Németországban is elterjedt volt ez a lepárló a sisak formájáról kapott "Mohrenkopf", azaz mórfej néven.

A lepárlót egyszerű használhatósága és kompakt kivitele miatt előszeretettel használták az alkimisták is (bal oldali képen) kísérleteik elvégzéséhez.

Mivel használhatósága kiváló volt és a gőz extrém rövid útjának köszönhetően a kapott párlat kiemelkedő ízvilágú (rövid gőzút = magas aromaanyag tartalom, mely a hőre érzékeny, amúgy hosszabb gőzfázisban tönkremenő aromákat, illóolajokat is tartalmazza), ezt követően megközelítőleg ötszáz évig nem változott lényegében a lepárló kialakítása.

A XX. század második felében egyre többen szerették volna az alkohol lepárlása mellett ugyanazt a lepárlót más célra is használni. Ezeket az igényeket követve zseniális újításként mintegy 30 éve megjelent az első olyan alquitara lepárló, mely a cefre főzése mellett alkalmas lett illóolajok kinyerésére és az alkoholfélék aromásítására (pl. gin készítés) is. Ennek érdekében három szűrőbetét került a lepárló belsejébe. Az így kifejlesztett, modern változat a következő képen látható.

Az üst térfogatához képest az alquitara illóolaj lepárló esetén kb. az üst méretének 50%-a mennyiségű növényi rész befogadására alkalmas. Ez egy 10 literes alquitara lepárlót példának véve azt jelenti, hogy 4,8-5 liter térfogatú növényi részt lehet benne egyszerre elhelyezni. Gyakori kérdés, hogy ez hány kilógramm növényi résznek felel meg. Ezt sajnos nem lehet megmondani, a súly az összetételétől (szár, levél és virág aránya) és a növény nedvességtartalmától is nagy mértékben függ.

Ez a modern CopperGarden-változat 5 fő részből áll. A legalsó darab az üst (1), melybe illóolaj lepárlás esetén a lepárláshoz szükséges vizet öntjük. Természetesen annak érdekében, hogy a növényi részek ne érjenek bele a vízbe, az első kivehető szűrőbetét (2) a vízszint felett található, melyet az üst belső tartófüleire kell helyezni.

Ezt követően a közdarab (3) kerül a lepárlóra. A második szűrőbetét (4) szintén kivehető, ez kisebb méretű az előzőnél és a sisak (5) belsejébe kerül behelyezésre. A harmadik szűrőbetét fixen beforrasztva, a sisak belsejében található. Ennek a szűrőbetétnek az a feladata, hogy megakadályozza a növényi részek bekerülését a sisak belsejébe.

Lepárlás előtt először az üstbe töltünk vizet, legfeljebb a szűrőt tartó belső fülek szintjéig. A lepárolni kívánt növényi részeket a tartófülekre helyezett alsó nagy méretű szűrőbetétre (2) kezdjük el behelyezni, majd feltöltjük a közdarab (3) által határolt részt is növényi részekkel, végül pedig a sisak belseje is feltölthető. 

Most, hogy a lepárló fel van töltve vízzel és növényi részekkel, következik a hűtés beüzemelése.

Kisebb lepárlók esetében elegendő, ha az alsó (6) bevezető csövet elzárjuk, a felső elvezető csőhöz pedig egy, a meleg vizet elvezető csövet csatlakoztatunk, majd a hűtő sisakjába jeget, valamint hideg vizet töltünk. A felfűtés során ahogy a víz felemegszik, ügyelni kell rá, hogy a sisakban lévő víz mindig hűvös maradjon, ezért ebben az esetben időnként jeget vagy hideg vizet töltünk a sisakba.

Nagyobb lepárlók esetében (kb. 5-10 literes mérettől) mindenképpen ki kell alakítani a szabályos hűtési kört, de természetesen akár a legkisebb lepárlók is üzemeltethetők így. Ehhez a sisakhűtőn található alsó csőhöz (6) csatlakoztatjuk a hidegvíz-bevezetést, a felső csőhöz (7) pedig azt a csövet, mellyel a meleg vizet vezetjük el. A hidegvizes csövet vagy a hálózati csaphoz csatlakoztatjuk, vagy egy nagyobb lavórba/vödörbe helyezett állítható teljesítményű vízpumpát csatlakoztatunk hozzá.

A vízpumpa javasolt teljesítménye kicsi, max. 5 literes üsttartalmú lepárlóknál 200 liter/óra (pl. Resun SP-500), 20 literes üsttartalomig 600 liter/óra (pl. Resun King 1A).

A hűtővíz keringési sebességét úgy kell megválasztani, hogy a sisakban lévő víz hőmérséklete minél hidegebb legyen (alkohol lepárlás esetén a hűtővíznek kézmelegnek kell lennie), és a felső elvezető csövön keresztül gond nélkül tudjon távozni az alul beáramló vízmennyiség.

A felfűtés indukciós lapot kivéve (a vörösréz nem átmágnesehzető, ezért indukciós lapon csak indukciós adapter lappal használható) bármivel végezhető. A fűtés teljesítményét állítsuk maximumra, hogy a felfűtés ideje minél rövidebb legyen, majd amikor elkezd a hidrolátum kifolyni állítsuk be úgy, hogy a keletkező hidrolátum ceruzabél vastagságban csorogjon folyamatosan. A lepárlást akkor fejezzük be, ha a kicsorgó folyadék már nem vagy alig tartalmaz illóolajat, illetve ha az üstbe betöltött víz max. 2/3 részét már kinyertük (a vörösréz edények üresen nem fűthetők, ez károsítaná az anyagát).

A keletkezett hidrolátum aromavízre és illóolajra bontható, melyről a téma mérete miatt a későbbiekben, egy külön cikkben fogunk írni.

Az alquitara típusokat itt találja.


Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák