Sütőtökből pálinkát?

 

Személyes átvétel jelenleg szerdánként, 9:00 és 13:00 között lehetséges (XI., Bocskai út 77-79, B2/240).

Kérdés, tanácsadás kérés esetén kérjük, személyes találkozó helyett telefonon (06 20/390-5475) vagy e-mailen keressenek minket, szívesen állunk rendelkezésükre. 

Előre is nagyon köszönjük megértésüket!

 

Halloween magyar módra: sütőtökből pálinkát!

Halloween magyar módra: sütötőkből pálinka!

Elsőre valóban elég merészen hangzik, ráadásul hosszan el lehetne vitatkozni a gyümölcsök és zöldségek csoportosításán (erre majd máskor kitérek, főképp a házi pálinkafőzés szabályozása felől nézve érdekes ez a kérdés), de tény, hogy lehetséges sütőtökből pálinkát készíteni.

Mivel kutyából nem lesz szalonna, a sütőtökből pedig nem válik mondjuk cseresznye, csak az kezdjen bele a sütőtök cefrézésébe, aki szereti a sütőtök ízét, a pálinkájának is jellegzetes sütőtök íze lesz.

A cefrézéshez a tiszta, érett, magozott tököt aprítsd fel, és mivel magas a keményítő tartalma, ha van rá lehetőséged, egy kissé süsd meg. A hő hatására a keményítő lebomlik, cukorrá alakul, melyet az élesztő már könnyen alkohollá alakít. Ha sütésre nincs lehetőséged, keményítőbontó enzimmel is elvégeztetheted ezt a munkát.

Az így előkészített alapanyaghoz adj pektin bontó enzimet, annyi vizet, hogy cseresznyebefőtt állaga legyen, állítsd be a savfokát és mivel könnyen romló cefréfől van szó, egy gyorsan dolgozó turbó élesztőt, például az Alcotec 48-at.

Két nap múlva már indulhat a pálinkafőzés. Kihozatalban 100 kg gyümölcsből a fentiek betartásával 3-4 liternyi kész pálinkára lehet számítani.

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák