Pektin bontót magozás helyett!
Ha te sem szereted magozni a meggyet és cseresznyét, van egy tuti módszerünk neked.
Biztosan ismered azt a nagyon finom fajta, fekete színű cigánymeggyet: fantasztikus íze és illata van, savazni se kell, ráadásul rendesen hoz is. Szinte kínálkozik cefre alapanyagnak, igaz? Csak ne lenne olyan apró szemű...
Idén elő se vedd azt a borzasztó, kézi magkinyomó rettenetet, amitől vízhólyagos lett a kezed, mert nem lesz rá szükséged.
Fogd a tiszta gyümölcsöt, öntsd egy nagy kádba és nyomd szét a szemeket. Ezt kis mennyiségnél akár kézzel is lehet csinálni, nagyobb mennyiségnél pedig érdemes széttaposni. Éppen csak annyira kell megdolgozni, hogy minden szemen szétrepedjen a viaszos héj. Nem kell félni, a magok nem fognak eltörni akkor sem, ha táncolsz rajtuk. :)
És most jöjjön a titkos módszer: adj hozzá pektin bontó szert. Ha jó fajtát használsz, pár óra alatt szó szerint lebomlik a gyümölcshús a magról - nincs is más dolgod vele, csak a pálinkafőzéshez a cefre alját, ahová a magok leülnek, már ne merd át az üstbe. Mi is ezt a módszert követjük, így a pálinkában csak annyi finom mag íz lesz, amennyire mindenképpen szükség is van.
Ha pedig nem szeretnél maggal együtt erjeszteni, akkor a pektin bontó hozzáadása után pár órával át is tudod szűrni a cefrét. Természetesen ezzel a módszerrel más gyümölcsöket - például a szinte magozhatatlan mirabellát vagy a nem magvaválló gyümölcsök bármelyikét is könnyen, erőfeszítés nélkül kimagozhatod.
Pektin bontó szerből mi a német Schliessmann "Pectin-Ex" pektin bontó szerét használjuk, véleményünk szerint a leghatásosabb a kapható szerek közül.
Ha a cseresznye- és meggypálinka készítés minden lépése érdekel, ajánljuk részletes cikkünket is figyelmedbe.
Házi cseresznye- és meggypálinka készítés
Házi cseresznye- és meggypálinka készítés 7 lépésben!
Érik a cseresznye és a meggy, mindkettő hálás alapanyag egy finom házi pálinkához. Érdekel, mire kell figyelni és hogyan úszhatod meg a magozást?
Olvasd el cikkünket és meglátod, milyen egyszerűen lehet otthon kiváló pálinkát készíteni.
Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák
- ajándék (38)
- ajándék növény (11)
- akció (6)
- alembik (1)
- alkohol (3)
- alma (1)
- alquitara (2)
- alszesz (1)
- ananász (1)
- aroma (2)
- aszalás (25)
- bejelentés (2)
- borászat (11)
- cefre (12)
- chili paprika (4)
- cider (1)
- cím (1)
- címer (1)
- cinezett (2)
- cseresznye (1)
- daráló (1)
- dekor (1)
- dekoráció (1)
- díszdoboz (1)
- dugó (1)
- ec-mérő (3)
- ecet készítés (1)
- edény (6)
- egészség (2)
- ékszer (3)
- elérhetőség (1)
- előpárlat (1)
- eper (1)
- esszencia (1)
- eszencia (2)
- EU (1)
- ezotéria (3)
- feldolgozás (1)
- főétel (6)
- folyamatos (1)
- fondü (1)
- főpárlat (1)
- füstölés otthon (11)
- füstölő (11)
- füstölő tartozék (2)
- glutén mentes (9)
- gyertya (1)
- gyümölcs (8)
- gyümölcslé (2)
- használat (1)
- házilag (2)
- hidrokultúra (1)
- hőmérő (1)
- hordó (1)
- hús (3)
- húsvét (1)
- illóolaj (9)
- illóolaj lepárlás (4)
- ingyen (1)
- ital adagoló (2)
- karácsony (4)
- készít (1)
- készlet (2)
- könyv (20)
- könyvjelző (1)
- köret (4)
- koronavírus (1)
- korsó (2)
- körte (1)
- kozma (1)
- krampampuli (2)
- kulcstartó (1)
- laboratórium (3)
- lámpa (1)
- laterna (1)
- leválasztás (1)
- meggy (2)
- méhészet (1)
- mérőeszköz (13)
- mesebeli növény (4)
- monitor (1)
- mustfokoló (1)
- nav (4)
- növénytermesztés (17)
- nyersétel (12)
- nyitva (5)
- orp-mérő (2)
- ötletek (2)
- otthon (2)
- pálinka (13)
- pálinkafőzés (9)
- pálinkafőző (9)
- pályázat (1)
- pH (2)
- ph-mérő (8)
- pohár (5)
- rágcsálnivaló (10)
- recept (20)
- rumtopf (1)
- sajtkészítés (1)
- savfok (1)
- speidel (6)
- sütemény (7)
- szállítás (3)
- tál (1)
- tartály (4)
- tds-mérő (3)
- tej mentes (8)
- tematikus hetek (2)
- tojás mentes (7)
- utópárlat (1)
- üveg (2)
- üzlet (1)
- vörösréz (17)
- weblap (1)
- zöldség (9)
