Bor aromásítása fa aromával

KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

A csomagok kiküldését a jelenlegi helyzet nem érinti, zavartalanul csomagoljuk és küldjük ki a megrendeléseket Önöknek. 

A személyes átvétel lehetősége jelenleg munkatársaink védelme érdekében szünetel. Csak így biztosítható, hogy a csomagok kiküldése hosszú távon, egészen a jelenlegi helyzet rendeződésének végéig zavartalanul történhessen. Kérdés, tanácsadás kérés esetén kérjük, most személyes találkozó helyett telefonon (20/390-5475) vagy e-mailen keressenek minket, szívesen állunk rendelkezésükre. 

Előre is nagyon köszönjük megértésüket!

Tölgyfa chipsek hatása a bor és pálinka ízéreA bor aromásítása nem csak hordóval, hanem fachipssel is lehetséges.

Franciaország leghíresebb bortermő vidékein a bort régóta kb. 225 literes hordókban tárolják és érlelik. Burgundban ezeket a hordókat „piecen”-nek nevezik, Bordeauxban „barrique”-nak, Németországban „Oxhoft”-nak. A borászatok e módszerét az új borvidékek – például Kaliforniában, Ausztráliában, stb. – átvették. Ezzel a módszerrel érték el a vevőknél a legjobb értékesítési eredményeket, pont amikor Európa nagy borászatai leálltak a hordós érleléssel. A borvásárlóknál ekkor egy igazi barrique boom alakult ki.

Hordó használata helyett bizonyos üzemekben tudatosan tölgyfa chipset vagy kivonatot alkalmaznak. Így nincs párolgási veszteség és drága hordókat sem kell vásárolniuk.

Csak remélhető, hogy a közeli jövőben lesz erre is szabályozás. A vásárló elvárja, hogy valóban hordóban érlelődjön a bor. A kishordós tárolás a bor aromáját természetes módon befolyásolja, azonban ennek az érlelési és tárolási módnak többletköltségei vannak a tankos tárolással szemben. A barrique borok eladási árának ezért magasabbnak kell lennie.

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák