Használt hordók tisztítása

KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

A csomagok kiküldését a jelenlegi helyzet nem érinti, zavartalanul csomagoljuk és küldjük ki a megrendeléseket Önöknek. 

A személyes átvétel lehetősége jelenleg munkatársaink védelme érdekében szünetel. Csak így biztosítható, hogy a csomagok kiküldése hosszú távon, egészen a jelenlegi helyzet rendeződésének végéig zavartalanul történhessen. Kérdés, tanácsadás kérés esetén kérjük, most személyes találkozó helyett telefonon (20/390-5475) vagy e-mailen keressenek minket, szívesen állunk rendelkezésükre. 

Előre is nagyon köszönjük megértésüket!

Égetett fahordók

A fahordókat használat után megfelelően ki kell tisztítani.

A nemrég kiürült hordókat ma már legtöbbször speciális hordó tisztító gépek tisztítják ki. Fiatal bor tárolása után a hordóban élesztő és borkő lerakódások maradnak vissza. Ezeknek a maradványoknak a kikefélése a gépi tisztítás megfelelő alternatívája. A hordó minden egyes megtöltése előtt vizuálisan és szaglással is ellenőrizni kell a hordó tisztaságát.

Azok a használt hordók, melyeknél rossz mikroflóra – például ecetsav baktérium vagy penészesedés – jelent meg, a fent leírtaknak megfelelő kezelésben részesíthetők. A régi kádárok tisztítási szabálya szerint „először szárazon kikefélni, friss vízzel tisztítani, aztán forró vízzel vagy gőzzel tisztítani, majd végül hideg friss vízzel kimosni”.

Penész esetén a hordót mindig először ki kell szárítani, majd ezután hideg vízzel alaposan kikefélni. Forró vizet vagy gőzt csak tiszta hordóbelső esetén használjunk, különben a penész íze belepréselődhet a hordó anyagába. Erősen elpenészedett hordók esetében ez a tisztítási eljárás elégtelen, a következő töltete penészes ízűvé válhat.

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák