A mai bor- és pálinka fogyasztók számára általában kedvelt a tölgyfa íze az italokban.
A korábbi években ezzel szemben egy új hordónak lehetőleg semmilyen ízt sem volt szabad átadnia a benne tárolt folyadéknak. Ászok hordó esetében általában még ma sem kívánatos a tölgyfa aroma átadása. Ezért ászok hordó esetén a hordó belső felületét ki kell lúgozni. A kádárnak erre többféle lehetősége is van. A hordók kilúgozását a német nyelvterületen nyelvrégiótól függően „bühnen”-nek, „bugen”-nek (kiforrázás) is nevezik.
- Gőzölés. Egy folyamatos gőzelőállításra képes eszközzel addig vezetnek gőzt a hordó belsejébe, amíg a hordó külseje kéz meleg nem lesz. Ezt követően a hordót lezárják. A lehűlés során vákuum keletkezik a hordó belsejében, mely a hordó belsejében, a pórusokban lévő maradék vizet kiszívja. Ezt a folyamatot a fa minőségétől függően egyszer vagy kétszer ismétlik. Minden gőzölés után a hordót vízzel kimossák. Végül a hordót két vagy három napon át vízzel felöltve tárolják, majd újra alaposan kimossák. Figyelem! A vízzel töltött hordókat soha ne hagyja háromnál több napon át ugyanazzal a vízzel töltve állni. Az álló víz megromlik, kellemetlen szagú és ízű lesz, mely a hordóban megmarad! Amennyiben nem áll rendelkezésre ilyen gőz-előállító eszköz, forró vízzel hasonlóan jó hatást lehet elérni. A hordó térfogatának 5-10%-ában töltse fel forró vízzel, majd görgesse ide-oda a hordót. Eközben belső nyomás keletkezik, mely segít eltávolítani a pórusokból a vizet. Szorgalmas görgetést követően húzza ki a dugót, engedje ki a nyomást, majd rögtön utána zárja vissza a hordót. A hordó lehűlése során vákuum keletkezik.
- Ennél jobb hatást érhet el, ha a forró vízhez szódát ad. Szódás kilúgozást követően alapos utótisztításnak kell következnie. (A korábbi évtizedekben gyakran káliumpermanganátot vagy nátront használtak erre a célra. Ezek a kemikáliák bőrirritációhoz és égési sérülésekhez vezettek, ezért ma már alig használják.) Ezt a forró vizes folyamatot ismételje meg, majd a hordót bő vízzel mossa ki. Ha rendelkezésre áll egy jó minőségű fajélesztő, akkor azt ezzel a meleg vízzel összekeverheti, így jobb aromát érve el. Szintén jó eredményt lehet elérni gyümölcslé hordóban történő erjesztésével is.