Eperpálinka készítése

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

Házi eperpálinka készítés lépései részletesen.

A házi eperpálinka készítés trükkjei - te is meg tudod csinálni!Ha nem saját eperből készítesz pálinkát, akkor a termesztett eper (helyesen szamóca) vásárlása előtt mindig kóstold meg: nagyon nagy különbségek vannak mind ízben, mind cukortartalomban. Tapasztalataim szerint minél finomabb egy eper, annál hamarabb romlik meg, akár egy nap alatt is megpuhul, ezért a legjobb, ha termelőtől vagy szedd magad akció keretein belül szerezed be a friss gyümölcsöt és azonnal hozzá is látsz a cefrézéséhez.

A cefre alapanyagaként csak hibátlan, illatos, ízletes és édes epret használj fel, a megpuhult részeket pedig vágd ki belőle. Ennél a cefrénél még a szokottnál is nagyobb szerepe van a higiéniai előírások betartásának, minden egyes eszköz, amivel a gyümölcs érintkezik, legyen makulátlanul tiszta.

A szamóca nagyon alapos mosását követően távolítsd el a felleveleket és a csumát is. Igen, van aki ezzel együtt cefrézi, de tedd a szívedet a kezedre: te megeszed a csumát és a felleveleket? Ha nem, szánd rá az időt és a pálinkádnak sem lesz levél íze.

Lehet tisztán is termelni és szedni az epret.A szobahőmérsékletű, előkészített eperhez adj megfelelő mennyiségű pektinázt, mely felbontja a sejtfalakat és így hozzáférhetővé teszi a gyümölcsben rejlő cukrot az élesztőgombák számára, valamint segíti az ízek, aromák felszabadulását is. A pektinázt (más néven pektin bontó enzimet) először higítsd a gyümölcs levével legalább tízszeres mennyiségre és így keverd alaposan a cefréhez. A pektináz lényegesen megkönnyíti az aprítást is, látható módon változik már ettől is a cefre állaga. Túladagolásával nem lehet kárt tenni a cefrében, viszont ha keveset vagy nem adsz hozzá, úgy romlik az amúgy is alacsony kihozatal.

Az epret kisebb mennyiség esetén akár kézzel is összenyomhatod vagy használhatsz hozzá gyümölcsaprítót (fúróba befogott tiszta festékkeverő szárat - kizárólag kültéren használd!) is.

Mérd meg a cefre pH értékét, mely 7,5-8,0 pH között lesz. Annak érdekében, hogy ne romoljon meg a cefre, tejsavval állítsd be 3,2-3,4 pH közötti értékre. Mivel a felhabzásáról is híres eperből készítesz cefrét, ne felejts el habzásgátlót hozzákeverni. Habzásgátló nélkül legfeljebb félig szabad az erjesztőtartályt tölteni, valamint a pálinkafőzés során is maximum félig tölthető az üst – ellenkező esetben epergejzír keletkezik (erről az eperlekvárt vagy -szörpöt készítő háziasszonyok sokat tudnak mesélni - nem mellesleg ez az élelmiszeripari habzásgátló tökéletesen alkalmas ezekre a célokra is).

EpercefreAdj hozzá a cefréhez fajélesztőt (először az eper levével higítva, előzőleg akár meg is futtatva, és ezt követően a cefréhez keverve), ha hibás volt az eper, akkor tegyél hozzá élesztőtápot is. Ez utóbbi segíti a fajélesztő elszaporodását, kisebb teret engedve a hibás erjedés lehetőségének.

Öntsd az egészet az előzőleg kimosott és fertőtlenített erjesztőhordóba (habzásgátlót használva 2/3-ig, habzásgátló nélkül max. 1/2 részig tölthető), majd kotyogóval zárd le. A kotyogóba ne felejts el folyadékot (vizet vagy a tartály fertőtlenítéséhez is használható kénsavas vizet) tölteni. A kotyogó engedi a keletkező gázok eltávozását, miközben meggátolja a levegőben is található mikroorganizmusok cefrébe kerülését.

Az epercefrét 18 és 25 fok között erjeszd. A cefrét ha kisebb erjesztő edényed van, naponta egyszer-kétszer egyszerűen az edény forgatásával is át tudod forgatni. Így elkerülhető a tartály kinyitása, mely mindig a cefre tönkremenetelének veszélyét jelenti (a kinyitott hordóba egy fertőzött eszközzel vagy akár a kezünkkel is bejuthat olyan mikroorganizmus, mely az erjedés irányát káros irányba viszi el). A használt fajélesztőtől, a cefre cukorfokától és a hőmérséklettől függően az erjedés ideje nagyjából két-három hét. Az addig viharos erjedés befejeződésének egyik megbízható jele, ha a kotyogó már nem vagy alig mozog, és a cefréző tartály megmozgatását követően is egy rövid sor kotyogás után abbahagyja a mozgást.

A cefre kierjedését követően minél előbb, lehetőleg azonnal főzd le a cefrét kisüsti módszerrel, kétszeres lepárlással. Mi erre a célra a vörösréz alquitara és alembik pálinkafőzőket ajánljuk.

A kész eperpálinka kezdetben gyenge illata idővel erősödik, ízében egyértelműen visszaköszön a szamóca íze (és a felhasznált alapanyag minősége, a cefrézés gondossága és a lepárlás mikéntje).

Az eperpálinka ritka és megbecsült vendég még a szaküzletek polcain is, mindenképpen érdemes vele dolgozni.

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: