Házi cseresznye- és meggypálinka készítése

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

Szeretnél otthon cseresznyepálinkát készíteni, vagy inkább a saját meggypálinkádat próbálnád ki idén? Részletesen leírjuk, miként készítheted el ezeket a pálinkákat!

Cseresznye - az egyik legfinomabb pálinka készül belőle, mi megmutatjuk, hogyan.A cseresznye és a meggy gyorsan romlik, ezért lehetőleg lapos ládába/vödörbe szedd és azonnal kezd el feldolgozását vagy vidd hűvös helyre. Egy jó cseresznye- vagy meggypálinka alapanyagaként számtalan fajta kínálkozik. Azt mondják, hogy a hegyoldalon lévő gyümölcs jobb pálinkának, mint amelyik a völgyből származik – és hogy minél öregebb a fa, annál ízletesebb a gyümölcse.

A cseresznye és meggy cefre készítés lépései:

 1. Mosd meg a teljesen érett, frissen szedett gyümölcsöt, a penészes vagy rohadt darabokat dobd ki belőle, a szárat, levelet szedd le róla.
 2. Nyomd szét a szemeket. Ezt tíz kiló cseresznyénél még kézzel is el tudod végezni, nagyobb mennyiségnél azonban érdemes egy tiszta zacskót húzni a lábadra és egyszerűen megtaposni. A magok így épek maradnak és nem lesz keserű íze a pálinkának.
  • Tippünk: Felesleges munka a cseresznyét vagy meggyet a cefrézéshez kimagozni! A magok az erjedés során teljesen elválnak a gyümölcshústól és leülnek az erjesztő edény aljára, a pálinka főzésekor egyszerűen a hordó alján lévő magos cefrét nem kell már beleönteni az üstbe. Ugye hogy így milyen könnyű?
 3. Tegyél bele pekintbontót, habzásgátlót és fajélesztőt. Ezek egyike sem kötelező, de mindenképpen ajánlott használatuk.
  • A pektinbontó elbontja a gyümölcshúst, könnyen hozzáférhetővé teszi a sejtek belsejében lévő cukrot az élesztőgombáknak, ezzel javítja a kihozatalt és segíti az ízanyagok felszabadulását is.
  • A habzásgátló, ha már most hozzáadod, a cefrézés és a pálinkafőzés során is megakadályozza a cefre habzását. A meggy és a cseresznye cefre az eperhez hasonlóan rendkívül intenzíven habzik, habzásgátló nélkül a cefréző hordó legfeljebb félig tölthető ezek cefréjével.
  • A fajélesztő az erjedés megfelelő irányba történő terelése érdekében javasolt. Az erjedés spontán, fajélesztő hozzáadása nélkül is beindul, de fajélesztővel lehet elérni biztos eredményt.
 4. Mérd meg a pH értékét. Az erjedés során a cefre optimális pH-értéke - más néven savfoka - 3,2 és Savfok mérése cefrében AD 11 digitális pH-mérővel3,4 között van. Ha ennél az értéknél magasabb a pH (lúgosabb a cefre), akkor valamilyen savval állítsd be az optimális pH-értéket, ugyanis magas pH-érték esetében nagyobb az esély a hibás erjedésre. Ezeknél a gyümölcsöknél várhatóan nem vagy alig kell savazni. A pH-érték méréséhez digitális pH-mérőt javaslunk, illetve elméletileg használhatsz indikátor papírt is, azonban a cseresznye és a meggy cefre piros színe leolvashatatlanná teszi az eredményt (a papírszalag a cefre színétől piros lesz, és nem látható, milyen elszíneződést okozott a pH-érték).
  • Tippünk: Kerüld a túlsavazást, a 3,2 alatti pH-érték már gátolja az erjedést.
  • Tippünk: Nem mindegy, milyen savat használsz. Mivel élelmiszerről van szó, mi csak élelmiszerbarát savak használatát javasoljuk, ilyen többek között a nálunk is kapható tejsav vagy a drogériákból, patikákból beszerezhető citromsav. Ez utóbbinál ügyelj rá, hogy mivel lebomlik, két-három naponta ellnőrizni és szükség esetén korrigálni kell a cefre savfokát (ha tejsavat használsz, akkor erre nincs szükség).
 5. Zárd le az erjesztőtartályt kotyogóval és várj. A cefre és a későbbi pálinka minősége érdekében mindenképpen érdemes élelmiszerbarát anyagból készült hordót használni és kerülni a kiselejtezett vegyszeres hordókat. A kotyogó kiengedi a cefrében keletkező gázokat és ha fel van töltve vízzel, nem engedi a bejutni a levegőt és vele együtt a mindenhol jelen lévő mikroorganizmusokat, melyek esetleg káros irányba befolyásolják az erjedést
 6. Jöhet az első főzés, készítsd el az alszeszt. Ha nem használsz habzásgátlót, akkor legfeljebb félig töltsd az üstöt és nem kapkodva, nem hirtelen lángon főzd le. Az üst aljára tegyél cefreszűrőt, ez megakadályozza a cefre leégését.
  • Tippünk: Ha nem tudod az erjedés befejeződésekor lefőzni a cefrét, akkor zárd le a cefréző tartályt úgy, hogy biztosan ne jusson bele a külső levegő. Ezzel megakadályozható a káros ecetsav baktériumok elszaporodása, és a cefre várhatóan hosszabb ideig lesz tárolható. Minél hosszabb a tárolási idő, annál inkább megjelenik majd a pálinkában a mandulás keserű aroma, mivel a mag még a cefrében található.
  • Tippünk: Mindenképpen ügyelj rá, hogy ne habozzon ki a cefre pálinkafőzés közben, mert az rengeteg bosszúságot és munkát okoz. Habzás esetén akár a páracsőbe is bejuthat a cefre, ahonnan később nagyon nehéz kitakarítani.
 7. Finomítsd a pálinkát.

Próbáld ki egyszer, milyen is a saját, szeretettel és odafigyeléssel készített cseresznye- vagy meggypálinka – vagy egy pálinkafőző manufaktúra terméke – és hasonlítsd össze egy rektifikálással készült, bevásárlóközpontokban kapható pálinkával. Nagyon meg fogsz lepődni a különbségen.

Pálinkás üvegekMivel a cseresznyepálinkának világos színűnek és tisztának kell maradnia, zománcozott kerámia vagy üveg palackokban tárold.

A cseresznyefa gondozásáról

A cseresznyefa igencsak terebélyes méretű, akár 20-25 méteresre is megnővő, fényigényes növény, melyet szinte bármilyen talajba lehet ültetni. A 3-4 éves termőrészeket minden év őszén metszéssel újítsuk meg, így folyamatosan bőséges termést adó (évente 80-100 kg cseresznye) fánk lesz. Növényvédelme során a termést károsító cseresznyelégy ellen közvetlenül a virágzást követően kihelyezett feromon csapdával, a fekete levéltetvek ellen néhány sor zsázsa vetésével biológiai módon is lehet védekezni. A vegyszeres védekezést a tél végével lehet megkezdeni egy lemosó permetezéssel, majd ha az első levelek kifakadásakor a lombrágó hernyók is megjelennek, ellenük is létezik permetezőszer (Dimilin 25WP), azonban ezt csak a virágzás megkezdéséig szabad elvégezni. A monilia ellen a teljes virágzás idején lehet permetezni (pl. Systhane 12 E) 1-2 alkalommal, ez főleg akkor fontos, ha az előző évben a termés moniliával fertőzött volt. Ezt követi a május elején kétszer is elvégzendő fekete levéltetű (pl. Biola), majd május közepén (borsónyi gyümölcs méretnél) a kukacos gyümölcsöt okozó gyümölcslégy (pl. Karate Zeon 5 CS) elleni védekezés. A fáról minden gyümölcsöt le kell szedni, mert a kukacosodást okozó cseresznyelégy a fán maradó gyümölcsök útján terjed, és ezek a gyümölcsök terjesztik a moníliát is.

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: