Melyik pálinkafőzőt válassza?

A megfelelő típusú és méretű pálinkafőző nagyon fontos, hiszen egy jól karbantartott lepárló szinte az örökkévalóságig használható.

A típus kiválasztásához fontos tisztázni, milyen céra szeretné alkalmazni. Kizárólag pálinkát szeretne vele készíteni? Pálinkafőzéshez az alembik típusokat javasoljuk, ez magas alkoholkihozatal mellett biztosítja a finom ízek, zamatok átmentését is. Vagy inkább nagyon magas alkoholkihozatalt szeretne elérni, és nem fontos, hogy a kapott párlat illatos és zamatos legyen? Használjon kolonnás alembiket, és töltse meg a kolonnát kerámia gyöngyökkel, nemesacél darabokkal vagy akár a spájzban felhalmozódott üres 0,2 cl-es pálinkás üvegekkel. Amennyiben pedig az Ön számára a pálinka fő ismérve az íz és az illat, és megelégszik alacsonyabb alkoholkihozatallal, az alquitara a mefelelő választás. Illóolajok kinyerésére az alquitara aromaszűrős változatát vagy kolonnás alembiket használhat, mindkettőnél nagyon kíméletes módon nyerhetők ki az értékes olajok. Az illóolaj lepárlásra használt lepárló méretét a felhasználni kívánt alapanyagnak megfelelően érdemes kiválasztani. Magas illóolaj tartalmú növények esetében (például levendula, melynek illóolaj tartalma 1-4% között van) már a legkisebb illóolaj lepárlókkal is elérhető néhány cseppnyi eredmény, gazdaságos lepárlás végzéséhez azonban ebben az esetben is egy legalább 5 literes illóolaj lepárló használata javasolt. Alacsony illóolaj tartalmú növények esetében (pl. rózsa, melynek az illóolaj tartalma csupán 0,02% körül van) 50 literesnél kisebb alquitara illetve 30 literesnél kisebb kolonnás alembik használata nem javasolt (azonos üstméretú kolonnás alembik és illóolajos alquitara közül a kolonnás alembikbe lényegesen több növényi rész tölthető).

A méret meghatározásához gondolja végig, várhatóan hány liter cefrét fog egy-egy gyümölcsféléből készíteni. 20 liter cefréből például egy 30 literes pálinkafőzőben egy főzéssel készítheti el az alszeszt, egy tíz literes pálinkafőzővel ez három lepárlást jelent. Mindkét esetben az alszesz tisztázása egy újabb lepárlást jelent, így a 30 literes üstnél kettő, a 10 literesnél összesen négy lepárlással kell számolni. Mivel lepárlásonként kb. 2,5-3 óra időtartammal kell számolni a mi pálinkafőzőink esetében megfelelő fűtés esetén, a 20 liter cefre pálinkává változtatása egy 30 literes üstnél nagyjából hat, egy 10 literes üstnél kb. 11-12 órát jelent. Gondolja végig, hogy mennyi időt tud a pálinkafőzésre áldozni, és válassza ki ennek megfelelően az üst méretét.

Általános információk a minőségről

Minden CopperGarden® lepárlót és pálinkafőzőt hagyományos módon, szigorú előírásoknak megfelelően kézzel készítenek el a vörösréz kovácsműhelyekben – immár 1853 óta. Nevünkkel kezeskedünk minden általunk kínált lepárló eredetéért, minőségéért és azért, hogy az használható élelmiszerek készítéséhez. Természetesen minden CopperGarden® lepárló nemzetközi megfelelősségi nyilatkozattal is rendelkezik. A CopperGarden® vörösréz lepárlókról sajnos gyakran olcsó másolatokat is készítenek. Ez nagyon megtisztelő ugyan, ennek ellenére idegesítő, mivel a hibás másolatok miatt a vevők nálunk jelentkeznek garanciális javításra. Ha komolyan szeretne a lepárlással vagy a pálinkafőzéssel foglalkozni, ügyeljen a vásárlás során rá, hogy a forrasztások ólommentesek legyenek valamint hogy valódi, megfelelő vastagságú és keménységű vörösrézből készüljön a pálinkafőző - ebben az esetben a pálinkafőzőt megfogva azt stabilnak fogja érezni, valamint nem lesznek rajta merevítő dúcok. Szintén nem elhanyagolható szempont az alkatrészellátás és a vásárolható tartozékok, valamint az, hogy a használatához megfelelő információk álljanak rendelkezésre. Néhány helyen a megvásárolható lepárlók csupán dekorációs célra szolgálnak, nem igazán alkalmasak lepárlásra. Mi a legmagasabb minőséget garantáljuk, nálunk az eredeti terméket kaphatja meg 3 év garanciával, valamint minden hozzá tartozó szolgáltatással és információs anyaggal. Amennyiben bármilyen kérdése van a lepárlóinkkal, pálinkafőzőinkkel vagy a desztillációval kapcsolatosan, szívesen állunk rendelkezésre, akár a vásárlást követően több évtizeddel is. És most lássunk egy kis ismertetőt a különböző típusokról:

Alembik

Az alembik (kisüsti) típus alepárló készülékek tulajdonképpeni klasszikusa, melyet még mindig változatlan formában készítenek. A neve (az alambique is) az arab „al“ szóból és az eredetileg görög „ambix“ illetve „ambikos“ kifejezésből ered, jelentése pedig nagyjából annyit tesz, hogy „váza“ vagy „üst kis nyílással“. A lepárlók e típusát már évszázadokkal ezelőtt aromaolajok kinyerésére és alkoholfélék készítésére, valamint mindenféle alkímiai kísérletekhez használták. Sok modern főzdében, főként olyanokban, ahol az illatos-zamatos eredményre helyezik a hangsúlyt, még ma is ilyen formájú készüléket használnak. Egyedi kialakításként bármelyik méretnél felár nélkül megoldható, hogy csavarozással legyen rögzítve a páracső a sisakra, azonban ilyenkor hosszabb szállítási határidővel kell számolni. További egyedi kialakításokkal kapcsolatos kérdések esetén kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk. A szegecselt változatok készítése a civilizált ember számára sokszor csodálkozásra ad okot. Még mindig vannak kézművesek, akik természetes anyagokból és csak természetes munkafolyamatok használatával, tehát kalapáccsal, vésővel és szegecseléssel elképesztő, akár 650 literes üstű lepárlókat is tudnak készíteni. A varratokat a saját maguk által, lenolajból és őrölt lenszalmából készített pasztával (vagy az olcsóbb változatnál cinnel) tömítik. Aki biologiai-ökológiai beállítottságú, vagy szeretné, hogy lepárló berendezése megfeleljen a fenti kritériumoknak, az a szegecselt (lenszalmával tömített) alembikkel a lehető legjobb választást hozza. A modern technikának köszönhetően az üst varratait egyre gyakrabban forrasztják össze. Optikailag nem olyan szépek ezek a lepárlók, azonban hosszú távon is egyszerű használatuk, valamint még a legkomolyabb igénybevétel esetén is abszolút tömítettek.

Klikkeljen ide, hogy megtekinthesse webshopunk klasszikus alembik kínálatát.

Kolonnás alembik

A kolonna építési módja szerint az ilyen módon kialakított lepárló berendezések igazi multitalantumok és szinte bármilyen célra használhatók. A hagyományos változatnál a kolonna belsejében egy vagy két szűrőbetét található. A kolonnát különböző anyagokkal tölthetjük meg, és például tökéletesen alkalmas illóolajok kíméletes, gőzzel történő kinyeréséhez. Aki komolyan szeretne illóolajok kinyerésével vagy aromák desztillálásával foglalkozni, annak egy ilyen lepárló mellett érdemes döntenie. Alkohol desztillálása során is nagyon hasznos segítséget nyújt a kolonna. Ha valaki például gyümölcsöt, gyógynövényt vagy fűszert helyez a kolonnába, és ezeket semleges ízű alkohollal ledesztillálja, akkor aromás párlatokat tud készíteni. E módszerrel készül borókabogyó és saját fűszerek hozzáadásával a gin, csak hogy egyetlen egy igazán híres italt nevezzünk nevén, azonban köményt vagy ánizst is tehetünk bele, és a híres málnapárlatot is így készíthetjük el. Amennyiben pedig valaki a kolonnát törköllyel, a vörösbor készítés során keletkező, összepréselt maradvánnyal tölti meg, az üsbe pedig vizet önt, akkor igazi grappát vagy törkölypálinkát készíthet. Abbban az esetben, amikor nemesacél lapocskákat, palackokat vagy üvegdarabokat teszünk a kolonnába, a gőz visszatartó erőt fokozatmentesen állíthatjuk be, szükség szerint megnövelhetjük és magas százalékú,tiszta alkoholt vagy ásványi anyagoktól mentes vizet tudunk előállítani. A fantáziának nem szabad határt, éppen ezért egy levehető kolonnás alembik pálinkafőző készülék ideális minden elképzelhető felhasználási módra. Kedvünk és hangulatunk szerint emelhetjük és csökkenthetjük a gőz visszatartó erőt, és olyan egyszerűen desztillálhatunk vele, amilyet csak kívánhatunk. Alquitara Az alquitara (Al-quatara) egy nagyon ősi lepárló típus, mely egy egyszerű és ennek ellenére tökéletesen működő elv alapján üzemel. Ez a név is eredetileg arab eredetű, a quatara szó lecseppenést jelent. A vízzel töltött hűtő közvetlenül a sisak felett helyezkedik el. Az út, melyet a gőznek meg kell tennie, pontosan ezért igen rövid, hiszen közvetlenül a felszállása után kondenzálódik anélkül, hogy felszálló- vagy páracsövön át kellene haladnia. Éppen ezért tökéletes választás illatos-ízes nemespárlatok készítéséhez. Azonban az ilyen felépítésű lepárlók nem teszik lehetővé a gőz visszatartó erő módosítását vagy rektifikáló beépítését. Mindent egybevéve az alquitara egy nagyon jó lepárló készülék azonos minőségű maradó egyszerű alkoholos párlatok és illóolajok készítésére, hiszen ennél a berendezésnél semmit sem lehet rosszul csinálni. Portugáliában még ma is ilyen lepárlókkal főznek snapszot és marakkóban ezt a modellt használják különböző illóolajok kinyeréséhez. A kompakt, helytakarékos kiépítése miatt az alquitara egyszerűen és kényelmesen használható még a modern konyhákban is (mindaddig, amíg a főzőlap fölé nem teszünk egy szekrényt). 5 literes alquitara lepárló Arab lepárló A széles arab sisakú alembik az első lepárlókra hasonlít, úgy néz ki, mint amiket az arabok először Európába hoztak – csak ma már hűtő is csatlakozik hozzá. A széles sisakkialakításnak köszönhetően a gőz akadálytalanul tud feláramlani, majd pedig a sisak tetejénél kondenzálódik és a beépített összegyűjtő gyűrű segítségével a páracsőbe kerül. Számtalan déli országban ma is arra esküsznek, hogy ez az optimális módszer, ha valaki természetes módon szeretne ízletes-illatos párlatot készíteni. A gőz szabadon áramlik és az aromákat akadálytalanul tudja továbbítani. Az északi szélességi fokknál régebben gyakran ehhez hasonló készülékkel dolgoztak. Európában a sisak teteje csúcsos volt és az akkori divatos női kalap után „rózsa kalap“-nak is nevezték. Az integrált felfogó gyűrű és az oldalt kimenő, széles hűtőcső azonos módon került kialakításra. A sisak nagy felületének köszönhetően e készüléknél a gőz visszatartó erőt könnyen meg lehet növelni, ha a lepárlót vízzel spricceljük vagy ha a sisakra egy nedves ruhát terítünk. Ez egy jó hagyományos lepárló, mely hasonlóan a normál alembikhez, szinte minden célra használható, a leginkább azonban a nagyon ízletes-zamatos, aroma anyagokban gazdag alkoholfélék kinyerésére alkalmas. A sisak nagy belső tere miatt az arab pálinkafőző alkalmas saját magunk által készített aromakosárral és -hálóval való kísérletezésre is. Figyelem: a hatályos jogszabályok alapján magánszemélyek kizárólag pálinka és borpárlat készítésére használhatják lepárlójukat, másmilyen alkoholtermék előállítására csak adóraktári engedéllyel használható.