A parfüm alkotórészei

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

A parfümök történelmének megismerése után következzen egy ismertető a parfümök alkotórészeiről.

Egy parfüm fő alkotórészei a következők:

 • alkohol
 • víz
 • természetes illóolajok
 • szintetikus illatok

Alkohol
A parfümök elkészítéséhez a parfüm gyártók 80%-os alkoholt használnak. Ha otthon készítjük a parfümöt, akkor inkább megfelelő töménységű borpárlatot használjunk alapként, ezzel véleményem szerint jobb eredményt lehet elérni. Az ipari módszerekkel előállított tiszta szesszel szemben ugyanis a borpárlatok plusz anyagokat tartalmaznak – nem véletlenül az alkímia korában is ezt a szeszt alkalmazták, akkoriban kizárólag a borpárlatot tartották a megfelelő hordozóanyagnak például a gyógyszerek készítése esetén.
80%-os borpárlatot otthon is előállíthatunk borból. Ezt a töménységet vagy többszörös desztillációval (pl. alembik pálinkafőző, alquitara lepárló és pálinkafőző, arab pálinkafőző), vagy megfelelő rektifikálási hatással rendelkező pálinkafőzővel (pl. egy rektifikáló lencsével rendelkező pálinkafőző vagy egy kolonnás alembik pálinkafőző, melynek a kolonnájába fejjel lefelé kis méretű üvegeket teszünk) egyszer lepárolva tudjuk elérni.

Víz
A modern parfüméria desztillált vizet használ a parfümökhöz. Érdemes kísérletezni azonban nagyon tiszta forrásvíz használatával is, mely gazdagabbá teheti a parfüm illatát, optikailag azonban ronthat rajta, hiszen zavarossá teheti a kész parfümöt.

Természetes eszenciák, illóolajok
A növényi vagy állati eredetű illóolajokat gőzdesztillációval, macerációval, enfleurage-al, extrakcióval vagy préseléssel nyerik ki. Ezeket a számunkra érdekes módszereket később részletesen ismertetni fogjuk. Az illóolajokon kívül természetes eredetű koncentrátumokat, gyantákat és „fragrance”-t, azaz koncentrált illóolajat is használnak a parfümök készítése során. 

 • Virágok: pelargonium-félék (geránium), jácint, jázmin (egy tonna virág ad egy kilogramm „fragrance”-t), levendula (ez a parfümkészítésben leggyakrabban használt illóolaj), gyöngyvirág, mimóza, keserűnaracs virága, illatvirág (illatos osmanthus), rózsa, tubarózsa (mely egyike a legdrágább parfüm alapanyagoknak), ibolya és ylang-ylang.
 • Gyümölcsök: bergamott, grapefruit, zöldcitrom (lime), narancs, keserűnaracs, citrom, szilva, málna, eper, zöld alma, őszibarack, kókusz és fekete ribizli.
 • Fűszerek: ánizs, fahéj, gyömbér, kardamom, koriander, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors, rozmaring és vanília.
 • A parfümök kéreg és gyanta összetevői: sziámi benzoefa, al-lami (füstölőkben használt gyanta), mirha, mastix (a mastix-pisztácia fa gyantája), guajak, copaiba, tömjén, opopanax, peru balzsam olaj, rózsafa, szantálfa, storax, tolu balzsam, cédrus, boróka fa
 • Levelek, füvek, mohák, bogyók, gyökerek: citronella, tölgyfazúzmó (a bőrrel és a meleggel érintkezve illatreakciót ad), galbánum, írisz gyökér, babér, muskotály zsálya, pacsuli, petitgrain (a keserűnaracs leveléből, gallyából és éretlen terméséből nyert illóolaj), dohány levél, tonkabab illóolaj (férfi parfümök és füstös illatok összetevője), illatos ibolya, vetiver, borókabogyó, ciprus
 • Állati szekrétumok (az állatok leölését követően azok mirigyéből ill. az ámbra esetében a beteg gyomorból vonják ki, a szekrétum után zárójelben annak az állatnak a neve található, amelyikből kivonják): ámbra (ámbráscet), pézsma vagy más néven mósusz (hód), cibet (cibetmacska)
 • Gourmand-jegyek: csokoládé, karamell, cukor, méz, édes tej, mandula

Szintetikusan előállított illatok
A legtöbb illatanyagot manapság szintetikusan állítják elő. Így ugyan olcsón és nagy mennyiségben előállíthatóak és az eredetivel megtévesztően hasonló illatuk van, azonban csak a fő illatot hordozzák, a természetes illatok finomsága, összetettsége nélkül.
Ezek az anyagok részben a valódi illóolajokban is megtalálhatók és allergénként deklarálták őket.

 • aldehidek, kumarin, vanilin, maltol (intenzív, édes, karamellás-gyümölcsös illat), mósusz keton és mósusz xylol (melyek az eredeti állati eredetű anyaggal ellentétben bőrirritációt okoznak, ezért csak olyan parfümökben használható, melyet nem közvetlenül a bőrön használunk), fenolok, alfa- és béta- jonon, linalool, linalylacetát, citral, citronellol, damascon, eper-keton, farnesol, hexylacetát.

A parfümök összetevőinek a parfümös üvegen történő megnevezési módját az ún. INCI-rendszer szabályozza.

A következő részben a parfüm illatcsaládokkal és az illatpiramissal ismerkedünk meg.

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: