A fűszerezése miatt egy igazi női ital, ribizlis ágyas likőr is készíthető az almapálinkából.
- 400 gramm piros ribizli
- 600 gramm fekete ribilzi
- 1 kg cukor (ha van rá lehetőséged, inkább barna cukrot használj)
- 2 rúd fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 2 liter finom almapálinka (körtepálinkát is használhatsz, de almapálinkával finomabb)
Recept:
Mosd meg és csepegtetsd le a ribizlit, majd óvatosan itasd le róla a vízcseppeket egy papírtörlővel. Öntsd bele a cukorral együtt egy legalább 4 liter űrtartalmú széles szájú palackba és egy éjszakán át hagyd, hogy levet eresszen. Másnap dobd bele a fűszereket, öntsd bele a pálinkát, zárd le a palackot és alaposan rázd össze. Meleg helyen legalább 3-4 hónapon át érleld, közben gyakran rázd össze.
Az érlelés befejeztével egy sűrű szűrőn szűrd át, ehhez a lépéshez a perlon szűrőt javasoljuk. A ribizlit passzírozd át, hogy a gyümölcshús belekererüljön az italba, a magokat viszont ki tudd dobni.
Elméletileg fél évig eltartható ez az ital, a gyakorlatban azonban sokkal gyorsabban fogy el, mint ahogyan elkészül.