Bodza ágyas recept bodzavirágból és bodzabogyóból
Szedj le 5-6 nagy bodzavirágot, aprítsd össze és 150 ml 96%-os alkohollal leöntve érleld egy edényben 14 napon át. Ezt követően szűrd át perlon szűrőn (ez mosható, elég egyszer megvenni), és jól lezárva érleld tovább a bodzabogyók megéréséig.
Amikor megérett a bodza, 500 gramm érett bodzabogyót szedj le, mosd meg, szár nélkül törd össze és némi vízzel együtt tedd fel főni. Tehetsz bele egy fél vaníliarudat is. A még meleg főzetet a perlon szűrőn át csepegtesd ki. A szűrőt néha nyomd meg kézzel is.
Öntsd össze az érlelt virágokat a bodzabogyókból készült folyadékkal, majd tiszta vízzel higítsd iható (40% körüli) töménységűre.
A recept nagy hibája, hogy évente csak egyszer van alkalom elkészíteni, ezért érdemes megfelelően nagy mennyiséget készítened belőle.