Hozzávalók (4 fő részére):
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes méretű hagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy fokhagymanyomón átnyomva
- 75 gramm füstölt, fokhagymás kolbász
- 75 gramm füstölt sonka kis darabokra vágva (valódi füstölt sonkát vegyünk, a gyorsérlelésű sonka ebben az esetben is rossz választás)
- őrölt csili (tabascot vagy igazi magyar erős paprikát is használhatunk)
- 1 kg vénusz kagyló
- másfél evőkanál őrölt koriander
- só
Recept:
Öntsön a cataplanaba olajat, forrósítsa fel és közvetlenül utána tegye bele a hagymát és a fokhagymát is. Puhára, de nem barnára kell párolni. A kolbászt, a sonkát és a csilit is keverje hozzá majd zárja rá a tetejét. Egyenletes melegen párolja 15 percig, közben többször is rázogassa meg. A megtisztított kagylókat a korienderrel és a sóval együtt tegye bele a cataplanaba, majd további 5-6 percig párolja lezárt tetővel, időnként megrázva. A kagylók kinyílása után az ételt a cataplanaban tálalható.
A legjobb íze akkor lesz az ételnek, ha szabad tűzön készíti.