Hozzávalók (4 fő részére):
- 3 kg fekete kagyló megmosva és megtisztítva
- 2 piros színű paprika csíkokra vágva
- 2 chili csíkokra vágva
- 2 közepes méretű hagyma apróra vágva
- 2 sárgarépa
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy fokhagymanyomón átnyomva
- 200 gramm füstölt kolbász felkarikázva
- 600 gramm marhahús vékony csíkokra vágva
- 2 doboz szeletelt paradicsom
- 4 paradicsom (hámozva, kockákra vágva)
- 2 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
- 4 dl vörösbor
- só
Recept:
Öntsön a cataplanaba olajat vagy zsírt, forrósítsa fel és közvetlenül utána tegye bele a kolbászkarikákat. Ha megsült, vegye ki belőle és helyezze bele a húst, majd pirítsa meg benne. Ezt követően tegye bele a piros színű paprikát, a hagymát és a sárgarépát, párolja át, majd helyezze bele a chilit, a paradicsomot, a sót és a megsült kolbászt, valamint a fűszernövényeket is. Alacsony hőmérsékleten, lefedve 30 percig párolja. A keletkező levet öntse át egy lábosba, tegye bele a vörösbort és főzze meg benne a kagylót (kb. 5 perc alatt fő meg). Tegye rá az elkészült étel tetejére a kagylókat, szórja meg a fokhagymával, majd pár percig melegítse át az egészet. Fehér kenyérrel fogyassza és javasoljuk, hogy a cataplanaban tálalja.
A legjobb íze akkor lesz az ételnek, ha szabad tűzön készíti el.