Eredeti osztrák (stájer) fenyőpálinka recept csak ínyenceknek.
- 2 liter (alma)pálinka
- 6 cirbolyafenyő toboz
- 110 gramm cukor
Recept:
A cirbolyafenyő akár 40 méter magasra is megnővő, fényes tűlevelű és sűrű koronájú fajta. Tobozai felfelé állnak, fiatalon ibolyaszínűek, később pedig vörösesbarnák, 8-12 cm méretűek. Tobozait júliusban gyűjtsd be, amikor még puha és piros színű.
Mosd meg a tobozokat, és egy megfelelően nagy uborkás üvegbe darabold bele. Öntsd rá a cukrot és a pálinkát, zárd le a fedelével, és kb. 5 héten át meleg helyen érleld. Szűrd át egy perlon szűrőn és töltsd palackokba.
Ha nem szereted a gyantás ízt, akkor hideg helyen érleld, ugyanis a meleg hatására oldódik ki a gyanta a tobozokból.
Használhatsz kandis vagy barna cukrot is, a cukor mennyisége ízlés kérdése.