Méltatlanul hanyagolt, valódi bulizós ital a krampampuli. Receptünk alapján te is elkészítheted!
- krampamuli készítő szett
- pálinka (lehet frissen készült is, a kissé még karcos pálinka nagyszerű erre a célra is)
- bőséges mennyiségű fehérborba áztatott aszalt gyümölcs
- kandírozott narancshéj
- süvegcukor
- fűszerek (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs)
Recept:
A fazékba tedd bele az áztatott aszalt gyümölcsöket, a fűszereket és a kandírozott narancshéjat, majd öntsd rá a fehérbort.
A süvegcukortartóra tegyél legalább egy süvegcukrot, alaposan locsold le pálinkával. Gyakorlatilag át kell áztatni az alkohollal, süvegcukronként kb. fél liter pálinkára van szükség.
Óvatosan gyújtsd meg cukrot. A lángoló szesztől a cukor felolvad és az edénybe csepeg.
Miután lecsepegett, alaposan keverd össze a krampampulit és szedd poharakba.
Tipp: A krampampuli készítő szett lábosában akár karamellás madártejet vagy más, egyébként leégésre hajlamos ételt is készíthetsz. Nem véletlen, hogy még a híres szatmári szilvalekvárt is vörösréz üstben készítik.