Tömény szesz, semleges ízű alkohol

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

A tömény szesz nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is cukorból és megfelelő élesztőből. Érdekel a pontos módja? Részletes receptünket olvashatod!

Így készül a cukorcefre!Hozzávalók:

  • 6 kg cukor (tökéletes a kristálycukor erre a célra)
  • 21 liter víz
  • 1 csomag Alcotec 48 fajélesztő
  • 30 literes erjesztő tartály kotyogóval
  • 5 nap türelem
  • pálinkafőző

Önts 6 kg cukrot egy 30 literes cefréző hordóba, majd adj hozzá 10 liter meleg, legalább 35°C-os vizet. Kevergesd addig, amíg a cukor maradék nélkül fel nem oldódik a vízben, majd önts hozzá további 11 liter meleg vizet és keverd össze.

Ha már 30°C alá hűlt a víz, bontsd ki az Alcotec 48 turbó élesztőt és borítsd a zacskó teljes tartalmát a cefrébe. Zárd le a cefréző hordót és tedd rá a vízzel megtöltött kotyogót.

20-25°C-os hőmérsékleten 2 nap alatt 14%-os, 5 nap alatt 20%-os alkoholtartalmú cefrét kapsz. Ez a mennyiség lepárlás és higítás után kb. 8 liter 40%-os, vodka jellegű alkoholnak felel meg.

Figyelem! A turbó élesztő nagyon gyorsan és igen intenzíven erjeszt, ezért a cefre hirtelen habosodik fel. Ha nem elég nagy a cefrézőhordó (a cefrézőhordó biztonsággal legfeljebb 2/3 részéig tölthető), inkább ne tegyél rá kotyogót, mert a kifutó cefre adott esetben eltömheti a kotyogót és túlnyomást képezhet a hordóban, mely veszélyes. Már negyed óra elteltével erősen dolgozik az élesztő, egy óra múlva pedig már zajos erjedés van.

Tipp: a cukorcefréhez adhatsz például bodza- vagy akácvirágot is.

A cukorcefre készítését a hatályos törvények magánszemélyek számára nem teszik lehetővé.

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: