A tömény szesz nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is cukorból és megfelelő élesztőből. Érdekel a pontos módja? Részletes receptünket olvashatod!
- 6 kg cukor (tökéletes a kristálycukor erre a célra)
- 21 liter víz
- 1 csomag Alcotec 48 fajélesztő
- 30 literes erjesztő tartály kotyogóval
- 5 nap türelem
- pálinkafőző
Önts 6 kg cukrot egy 30 literes cefréző hordóba, majd adj hozzá 10 liter meleg, legalább 35°C-os vizet. Kevergesd addig, amíg a cukor maradék nélkül fel nem oldódik a vízben, majd önts hozzá további 11 liter meleg vizet és keverd össze.
Ha már 30°C alá hűlt a víz, bontsd ki az Alcotec 48 turbó élesztőt és borítsd a zacskó teljes tartalmát a cefrébe. Zárd le a cefréző hordót és tedd rá a vízzel megtöltött kotyogót.
20-25°C-os hőmérsékleten 2 nap alatt 14%-os, 5 nap alatt 20%-os alkoholtartalmú cefrét kapsz. Ez a mennyiség lepárlás és higítás után kb. 8 liter 40%-os, vodka jellegű alkoholnak felel meg.
Figyelem! A turbó élesztő nagyon gyorsan és igen intenzíven erjeszt, ezért a cefre hirtelen habosodik fel. Ha nem elég nagy a cefrézőhordó (a cefrézőhordó biztonsággal legfeljebb 2/3 részéig tölthető), inkább ne tegyél rá kotyogót, mert a kifutó cefre adott esetben eltömheti a kotyogót és túlnyomást képezhet a hordóban, mely veszélyes. Már negyed óra elteltével erősen dolgozik az élesztő, egy óra múlva pedig már zajos erjedés van.
Tipp: a cukorcefréhez adhatsz például bodza- vagy akácvirágot is.
A cukorcefre készítését a hatályos törvények magánszemélyek számára nem teszik lehetővé.