Különleges virágos likőr, pálinka alappal.
- 5 maroknyi tavaszi kankalin virág (vagy bármilyen más, ehető virág, például rózsa, ibolya, sarkantyúka)
- 2 liter pálinka
- 1 rúd fahéj
- 5 szegfűszeg
- 5 csillagánizs
- cukor
Recept:
Egy legalább 1,2 literes zárható tetejű üveg edényt tegyél háromnegyedig virágokkal, add hozzá a fűszereket és a pálinkából egy liternyit.
3-4 héten át tárold meleg helyen és minden nap alaposan rázd össze.
Szűrd le egy perlon szűrőn keresztül, a szűrt pálinkát tedd félre (erre később lesz szükség), a szűrőn maradt virágokhoz pedig önts annyi vizet, hogy ellepje.
Újabb 14 nap érlelést követően ismét szűrd le a perlon szűrőn. Mérd meg a víz mennyiségét, és minden 2,5 deci vízhez adj 25 gramm cukrot, majd alaposan keverd össze.
Öntsd hozzá a virágokkal érlelt pálinkát valamint az eddig nem használt második liter pálinkát is. Keverd össze alaposan és töltsd palackokba.
Pár hét érlelést követően lesz a legfinomabb. Természetesen ezt a receptet bármilyen más, ehető virággal is elkészítheted.
A tavaszi kankalin (Primula veris) a Középhegységben igen gyakori növény, melynek minden részét gyógyászati céllal gyűjtik. Áprilistól júniusig virágzik. Főként a megfázásos betegségek (krónikus bronchitis, légútak megfázása) gyakori gyógynövénye, de a reuma gyógyitásában is használatos. Vigyázz rá, melyik fajtát szeded le, a legtöbb vadon élő kankalin védett növény és sok közüle mérgező.