Vörösréz pálinkafőzők tisztítása

Boltunk október 28 és november 1 között nem lesz nyitva,
megértésüket előre is nagyon köszönjük.
Webáruházunk természetesen a köztes időben is fogadja a megrendeléseket.

A pálinkafőzést követő tisztítás a minőségi pálinka és egyéb párlat készítésének alapfeltétele. Nem kellően tiszta pálinkafőzővel egyszerűen nem lehet jó minőségű pálinkát főzni még a legjobb cefréből sem.
 
A pálinkafőző teljes belső részét, ezen belül pedig főként az üstöt nagyon alaposan, vízzel ki kell mosni, valamint az esetleg odakérgesedett cefremaradványokat és leégéseket ki kell kefélni a készülék belsejének megkarcolása nélkül. A pálinkafőző tisztításához használhat magas nyomású víztisztítót is, azonban vigyázzon a tömítésekre. Ha nagyon piszkos lett a pálinkafőző vagy alapos tisztításra van szükség (például ha illóolaj kinyerése után pálinkát szeretne főzni), akkor javasolt forró szóda lúgba áztatni a szétszerelt darabokat, majd az egészet alaposan átkefélni. A páracső tisztításához hosszú nyelű palackmosó kefét használjunk. Az öblítést legjobb, ha úgy végezzük, hogy többször vizet teszünk az üstbe és hűtés nélküli lepárlást végzünk, a gőz alapos munkát fog végezni.
 
A barnás színű réteg a pálinkafőző külsején egy természetes védőréteg, mely védi a korróziótól és a mechanikai sérülésektől. Ha ennek ellenére azt szeretné, hogy az Ön pálinkafőzője csillogó maradjon, akkor több módszer közül is választhat.
 
Háztartási ecettel (vagy egy meleg savas fehérborral) is újrafényezhető a vörösréz pálinkafőző külseje, jobb azonban, ha citromsavat használ, a nagyon makacs eseteknél pedig kénsavat alkalmaz. Figyeljen rá, hogy nagyon mérgező és veszélyes anyagokkal dolgozik, és a kénsav a legfelső vörösréz réteget egyszerűen feloldja és így vékonyítja is az anyagot. Húzzon védőkesztyűt, vegyen fel védőszemüveget. Kb. 30%-osra hígított oldattal gyorsan fényesítse át a pálinkafőzőt, majd bőséges vízzel öblítse ki és azonnal szárítsa meg egy puha ruhával – más esetben végignézheti, ahogy azonnal visszasötétedik a felület.
 
A vörösréz pálinkafőzők külsejének csillogóra varázslásának legegyszerűbb és legolcsóbb módja, ha egy citromot negyedekre vág és sóba nyomva átdörgöli vele a készülék külsejét, majd folyó vízzel alaposan lemossa és gyorsan puha ruhával megtörli. Kisebb pálinkafőzőknél forró sós, ecetes vízben is tisztíthatjuk a készüléket. Ekkor vizet öntünk egy fazékba, öntünk bele étkezési ecetet, teszünk bele sót és belemerítjük a pálinkafőző darabjait úgy, hogy a kezünket ne forrázzuk le vele. Alaposon öblítsük le és töröljük tisztára, lehetőleg minél gyorsabban. Ezzel a módszerrel a nehezebben elérhető helyeken is csillogóvá lehet tenni a lepárlót.
Mindkét módszerről rövid videónkat itt tudja megnézni.
 
Természetesen forgalmazunk speciális, vörösréz tisztító szert is, mellyel szintén csillogóra lehet tisztítani a pálinkafőzőket és az egyéb, vörösrézből készült dísztárgyakat.

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák