Miért vörösrezet használunk a lepárláshoz és pálinkafőzéshez?

KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

A csomagok kiküldését a jelenlegi helyzet nem érinti, zavartalanul csomagoljuk és küldjük ki a megrendeléseket Önöknek. A raktárainkat feltöltöttük, készlethiányra nálunk átmenetileg sem kell számítani.

A személyes átvétel lehetősége jelenleg munkatársaink védelme érdekében szünetel. Csak így biztosítható, hogy a csomagok kiküldése hosszú távon, egészen a jelenlegi helyzet rendeződésének végéig zavartalanul történhessen. Kérdés, tanácsadás kérés esetén kérjük, most személyes találkozó helyett telefonon (20/390-5475) vagy e-mailen keressenek minket, szívesen állunk rendelkezésükre. 

Előre is nagyon köszönjük megértésüket!

A lepárláshoz (főként az alkohol esetében) ősidők óta mindig vörösrezet használnak, melynek jó néhány oka van, melyeket az alábbiakban szeretnék részletezni.

  1. A vörösréz rendelkezik az összes felhasználható anyag közül a legjobb hővezető képességgel. Éppen ezért a cefre leégése a lepárlás vagy pálinkafőzés során szinte lehetetlen, hiszen az égő hője a legtöbb más anyaggal ellentétben nem csak egy ponton melegíti az üstöt, hanem a hő szétoszlik egy szélesebb területre. A cefre ezért sokkal egyenletesebben és nagyobb felületen melegszik, és ennek köszönhetően az előfőzet elválasztás is sokkal megbízhatóbban történik, mely további előnye a vörösrézből készült lepárló készülékeknek.
  2. A második ok az, hogy a vörösréz egy puha anyag, mely könnyen megmunkálható. Ennek köszönhető, hogy a vörösréz lepárlóknál és pálinkafőzőknél elkészíthető az ideális üstforma. Az üst gömbölyű formája szintén segítséget nyújt a leégés elleni védekezésben és a hő egyenletes elosztásában. Mindezek mellett a vörösréz elég stabil ahhoz, hogy akár több száz liter cefrét is probléma nélkül befogadjon – és egyszerre puha és formázható is – ami igen fontos, mert így a néha rendkívüli hőmérséklet különbségekre nem negatívan reagál. Egy túl merev anyag a nagy hőmérséklet különbség esetén szétrobbanhat vagy elvesztheti formáját.
  3. A vörösréz nagyon ellenállóképes, főként a lepárlás és pálinkafőzés során keletkező agresszív párákkal szemben elnyűhetetlen. Ezen felül a vörösréz az egyetlen anyag, mely reakcióba lép a kénsavval, és már a lepárlás során segít semlegesíteni. A vörösréz katalizátorként működik, és ez a legfőbb ok, ami miatt normál esetben mindig vörösrézben végezzük a desztilállást. Legalább az üstnek, a sisaknak és a páracsőnek kell vörösrézből készülnie, ugyanis ezek a részek kerülnek folyamatosan az agresszív alkoholgőzzel kapcsolatba. A hűtőrendszer ma már V4A nemesacélból is készülhet. Az alkohol aromáját a vörösrézzel való kölcsönhatásával stabilizálja!

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák