Komplett szűrő tartozékokkal pálinka és bor szűréséhez

Tölcsér papírszűrővel
Tölcsér papírszűrővel
  • Tölcsér papírszűrővel
  • Falra szerelhető tölcsér
  • Csap a csőhöz
  • Leeresztő cső
  • Perlon szűrő
  • Szűrőanyag
  • Szerelési anyagok is mellékelve

Szállítási információk

A weboldalon szereplő minden ár bruttó, tartalmazza az ÁFA-t is.

A termék beérkezését követően üzletünkben átvehető, illetve kiszállítjuk Önnek.

Cikkszám:
A-211
15 900 Ft
Szállítási súly: 
2 kg
Szállítási idő: 
Készleten

Gazdaságos és sokoldalú komplett szűrő gyümölcslé, must, bor, pálinka, borpárlat és minden más párlat szűrésére.

Szűrési teljesítmény: a folyadék típusától és a szűrés fokozatától függően 5-100 liter óránként.

Az elkészült bor vagy pálinka akár nagyobb mennyiségű üledéket vagy kozmaolajat is tartalmazhat, melyet szűréssel egyszerűen el lehet távolítani. A papír- és a perlon szűrő hatását a szűrőanyag segítségével rendkívüli módon meg lehet emelni.

A komplett pálinka szűrő részei:

  • tölcsér műanyagból, felül 240 mm átmérővel, kb. 3 literes űrtartalommal, falra szerelhető kivitelben (a szett a tiplit és a bele való fém tartócsavart is tartalmazza)
  • kifolyó cső
  • elzáró csap, mely a kifolyó csőhöz csatlakoztatható
  • 1 db mosható, így szinte akárhányszor használható perlon szűrő
  • 5 db csipesz a szűrő tölcsérhez történő rögzítéséhez
  • 10 db papír szűrő
  • 50 gramm szűrőanyag

A komplett szűrő funkciói:

  1. Tölcsérként magában használva segítséget nyújt a hordók, ballonok, palackok feltöltéséhez
  2. A perlon szűrővel együtt használva folyadékok durva szűrését lehet elvégezni vele. Ezt a szűrést javasoljuk, ha nagyon zavaros a folyadék vagy például gyümölcshús található benne. Erjedés előtt és után egyaránt alkalmazható.
  3. Finom szűrés esetén a perlon szűrő a szűranyaggal kombináltan használható.
  4. Nagyon finom szűréshez a papír szűrőt javasoljuk, ekkor bor szűrése esetén még a benne található élesztőgombát is kiszűri a papír.

Érdemes a tölcsért a szettben található szerelék segítségével felszerelni a falra, így mindkét keze szabad lesz és csak a szűrésre kell figyelnie.

A pálinka szűrésének folyamata

Durva szűrés

A pálinka, bor és más folyadékok durva szűrése során többről van szó, mint egy egyszerű átszűrésről, azonban a durva szűrés még nem képes a mikroorganizmusokat (pl. élesztő) és a baktériumokat megszűrni.

A durva szűréshez a perlon szűrőt helyezze a tölcsérbe, a széleit hajlítsa ki a tölcsér külső oldalára és a csipesszel rögzítse a szűrőt a tölcsér felső pereménél. Tegyen egy gyűjtőedényt a kifolyócső alá.

Töltse a folyadékot folyamatosan a tölcsérbe mindaddig, míg a perlon szűrőbetét el nem tömődik. Ha eltömődik a perlon szűrő, vegye ki a tölcsérből, nyomja ki az üledékben maradt folyadékot majd mossa ki a szűrőbetétet hideg vízzel és helyezze vissza a tölcsérbe. Ez a szűrőbetét akárhányszor kimosható és újra használható. Rögzítse újra a csipeszekkel és folytassa a szűrést.

Mivel ebben az esetben viszonylag alacsony a szűrési hatékonyság, rövid idő alatt nagy mennyiségű folyadék durva szűrését lehet elvégezni.

Finom szűrés

A szűrőanyagból 5-10 grammot tegyen bele kb. 0,25 liter tiszta vízbe, majd pár perccel később öntse bele a perlon szűrőbe és nyomja ki belőle a benne maradt vizet. Ez a lépés azért szükséges, hogy a szűrőanyagból a saját ízét (mely esetleg mellékízt adhat a folyadéknak) kimossa.

Ezt a mennyiségű szűrőanyagot tegye kb. 2 liter szűrendő folyadékba. Mivel ez a szűrőanyag igen finom, érdemes egy fakanállal alaposan átkeverni a szűrés megkezdése előtt.

Zárja el a komplett szűrő csapját és helyezzen a kifolyó cső alá egy edényt. Rögzítse a perlon szűrőt a tölcsérbe és töltse fel majdnem peremig a tölcsért a szűrendő folyadékkal.

Most nagyon kicsit nyissa ki a csapot és kezdje el az előbb elkészített, szűrőanyagot is tartalmazó folyadékot beleönteni a tölcsérbe úgy, hogy a folyadék szintje állandóan a tölcsér pereménél legyen.

A folyadék kifolyása során a finom szűrőanyag rátapad a perlon szűrő belsejére és egy igen finom, egyenletes szűrőréteget hoz létre. Amint ez a szűrőanyag maradék nélkül a szűrbe kerül, cserélje ki a gyűjtőedényt és az eddig összegyűjtött folyadékot öntse vissza a szűrőbe.

Mindaddig öntse vissza a már összegyűjtött folyadékot, amíg nem lesz teljesen tiszta (várhatóan 4-5 alkalom). A folyamat közben a csapot teljesen ki lehet nyitni, a folyadék szintjének azonban állandóan a tölcsér pereménél kell lennie.

Ha túl lassúvá válna a folyadék átfolyása, ismételje meg a szűrőréteg felvitelét a perlon szűrő a fent leírtak alapján.

Nagyon finom szűrés

Rögzítse a tölcsérbe a perlon szűrőt és tegyen bele egy papír szűrőt.

Teljesen nyitott csap mellett engedje átfolyni rajta a szűrendő folyadékot (például pálinkát vagy borpárlatot). A papír szűrő pórusai olyan finomak, hogy megszűri a baktériumokat és az élesztőgombákat is.

Mivel ilyen nagy hatékonyságú a szűrése, a használata korlátozott, általában ezt a papírfiltert csak borpárlathoz és pálinkához használják, tehát olyan folyadékokhoz, melyek már mentesek baktériumoktól és élesztőtől - ez a párlatok számára javasolt utolsó szűrési lépés.