Mézbor készítés

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

A mézbor a várjátékok kedvelt itala - íme a receptje, mely alapján te is el tudod otthon készíteni.

Mézbor készítése otthonA félédes vagy édes, különleges mézbor akár fahéjas, akár szegfűszeges vagy más, különleges ízesítéssel készül, mindenkinek ízleni fog.

Hozzávalók 20 liter mézborhoz:

Az erjedést követően:

  • ha szükséges tükrösíteni (deríteni), akkor 3,5-5 ml/liter mennyiségű, 15%-os szilikagélt adj hozzá, ha nagyon zavaros, akkor ehhez pluszban 0,05 gramm/liter mennyiségű zselatint is
  • ízlés szerint méz
  • 2 gramm citromsav (tartósítószer)
  • 2 gramm kálium-diszulfit (tartósítószer)

A mézbor készítése:

Vízfürdőt használva melegítsd fel a mézet és keverj hozzá 16 liter meleg vizet. Ügyelj rá, hogy a folyadék hőmérséklete ne lépje túl az 50°C-on, különben a méz aromái tönkre mennek. Keverd hozzá az almalevet, öntsd egy 30 literes erjesztő tartályba és várd meg, hogy 25 fok alá hűljön a hőmérséklete. Keverd hozzá az élesztőt, a tannint, a pektinbontót, a tejsavat és az élesztőtápot. Alaposan keverd össze az egészet, majd zárd le a cefréző hordódat egy kotyogóval.

Az erjedéshez legalább 20°C-ra van szükség. Az erjedés a választott élesztőtől függően egy-két nap alatt, nagyon intenzíven fog lezajlani. A kész mézbort hűvös helyen tárold és érdemes az eltarthatóság érdekében 2 gramm kálium-diszulfitot hozzáadni. A következő napokban a bornak hozzáadott anyag nélkül tükrösödnie kell, ha nem ez a helyzet, akkor ezt szilikagéllel és esetleg zselatinnal lehet elősegíteni.

A tükrösödés után érdemes a mézbort papírszűrőn átszűrni. Hosszabb hordós tárolás esetén ügyelj rá, hogy a tartály teljesen tele legyen, hogy lehetőleg minél kevesebb oxigénnel kerüljön kapcslatba. Ha palackozni szeretnéd, akkor az esetleges erjedést követő, mézzel történő utánédesítést közvetlenül a palackozás előtt tedd csak meg (így csökkenthető az utóerjedés veszélye) és adj hozzá aszkorbinsavat.

Természetesen különböző fűszerezéseket is használhatsz, ebben semmi sem szab határt (extrém fűszerezés esetén azért érdemes először kisebb mennyiséggel kísérletezni). A mézborhoz leginkább a szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, bors, szegfűbors, csillagánizs, fahéj és chili illik.

Mézbort természetesen bármilyen mézből lehet készíteni, a különböző mézfajták egyértelműen érződnek a kész mézbor ízében is. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy minél jobb az alapanyag, annál jobb végeredmény is. A friss mézbor általában kissé nyers ízű, ezért ha kibírjuk, érdemes 6-12 hónapig érlelni fogyasztás előtt, csak ekkor éri el igazi minőségét.

Tags: 

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: