A hordókészítéshez használt tölgyfa fajták és eredetük.
Ahogy azt már az eddigiekben is sejtettük, a legtöbb hordót tölgyfából készítik. A bor kedvelői és szakértői a különböző származási helyű tölgyfák különböző, speciális aromáiról számolnak be. Különböző kutatásokban vizsgálták a tölgyfa hordók aromáját, de még nem sikerült erre az állításra választ találni. Az erdőkben kb. 200 különböző tölgyfa fajta nő. A leghíresebb francia tölgyfa származási helyek (Limousin, Troncais, Vorges és Burgund/Nievre) különböző feltétekkel (talaj, mikroklíma) rendelkeznek.
A kivágott különböző fajták közötti különbséget szemmel általában alig lehet észlelni, a bor ízvilágára gyakorolt hatásában azonban nagy különbségek lehetnek. Azonos termőterületen belül is a különböző növekedési feltételek miatt, valamint a különböző fa feldolgozási és -tárolási módszereknek köszönhetően más és más lehet a hordó aromája. És még ezeken felül ott van az égetés is. A fontosság miatt, ami manapság a tölgyfa hordókat övezi, az egyes pontokat érdemes kiemelten kezelni.