Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. A pálinkafőzés művészete
  1. Blog
  2. A pálinkafőzés művészete
Vissza

Előpárlat és utópárlat elválasztása

Az előpárlat elválasztása minél alacsonyabb alkoholfokú az alszesz, annál egyszerűbb feladat, éppen ezért javasolt az alszeszt 20-25% között szeszfokra visszahigítani a tisztázás előtt. Természetesen elválasztható akkor is, ha magasabb az alszesz alkoholfoka, de lényegesen könnyebb, ha visszahigítjuk előtte (higításhoz az alszesz esetében csapvizet lehet használni nyugodtan).

Az előpárlatot jellegzetes oldószer szagáról (leginkább körömlakk-lemosóra vagy valamilyen festék oldószerére hasonlít) lehet felismerni. Talán a legegyszerűbb módszer néhány papírtörlő darabot előkészíteni, ezt a csepegő párlat alá tartani majd megszagolni. Amíg érzed az oldószer szagot, öntsd ki, ebben mérgező anyagok találhatók. Inkább némileg több legyen a csatornáé, minthogy káros anyagok kerüljenek a párlatba.

Pálinkaüst
Pálinkaüst

Mennyisége százalékban nem meghatározható, a cefre alapanyagától és a cefrézésés folyamatától függ, minél jobb az alapanyag és a cefrézési technológia, annál kevesebb lesz. Soha ne válaszd le az előpárlatot mennyiség alapján, csak a szaglásos módszer ad megbízható eredményt.

Az utópárlat elválasztása

Az utópárlat esetében kizárólag íz alapján (kozmás, hasonlít az odaégett bablevesre) érdemes leválasztani. Nekünk volt szerencsénk olyan pálinkát főzni, aminél a végén gyakorlatilag víz jött ki (szinte nulla alkohol tartalommal), viszont ez a víz gyümölcsös-zamatos volt, mindenféle kozmás mellékíz nélkül. Beleengedtük a főpárlatba ezt is, és nem bántuk meg a döntésünket, olyan feketeribizli pálinkánk lett, amilyet azóta sem sikerült főznünk (és hígítani egyáltalán nem kellett, 43%-os lett a beleengedett vége miatt).

Érdemes az utópárlat kóstolásához több ember segítségét is kérni, ugyanis az ember ízérzékelése eltompul idővel, és lassan, alattomosan előjövő kozma ízt nem fogja idejében észlelni. Megoldás lehet az is, hogy a végét több külön üvegbe fogjuk fel, és másnap, amikor már újra tisztán tudjuk érezni az ízeket, megkóstoljuk, melyiket lehet még a főpárlathoz hozzáönteni.

Fonots megemlíteni, hogy van olyan eset is, amikor már viszonylag korán jön az utópárlatos íz, ilyenkor sajnos az alkoholfoktól függetlenül már ott vágni kell, különben ízhibás lesz a teljes pálinka.

Remélem tudtam segíteni az elválasztás kérdéskörében, ha bármi kérdésetek még felmerül, szívesen állunk rendelkezésetekre, tegyétek fel bátran kérdéseiteket.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.