Előpárlat és utópárlat elválasztása

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

Az előpárlat elválasztása

Az előpárlat elválasztása minél alacsonyabb alkoholfokú az alszesz, annál egyszerűbb feladat, éppen ezért javasolt az alszeszt 20-25% között szeszfokra visszahigítani a tisztázás előtt. Természetesen elválasztható akkor is, ha magasabb az alszesz alkoholfoka, de lényegesen könnyebb, ha visszahigítjuk előtte (higításhoz az alszesz esetében csapvizet lehet használni nyugodtan).

Az előpárlatot jellegzetes oldószer szagáról (leginkább körömlakk-lemosóra vagy valamilyen festék oldószerére hasonlít) lehet felismerni. Talán a legegyszerűbb módszer néhány papírtörlő darabot előkészíteni, ezt a csepegő párlat alá tartani majd megszagolni. Amíg érzed az oldószer szagot, öntsd ki, ebben mérgező anyagok találhatók. Inkább némileg több legyen a csatornáé, minthogy káros anyagok kerüljenek a párlatba.

Mennyisége százalékban nem meghatározható, a cefre alapanyagától és a cefrézésés folyamatától függ, minél jobb az alapanyag és a cefrézési technológia, annál kevesebb lesz. Soha ne válaszd le az előpárlatot mennyiség alapján, csak a szaglásos módszer ad megbízható eredményt.

Az utópárlat elválasztása

Az utópárlat esetében kizárólag íz alapján (kozmás, hasonlít az odaégett bablevesre) érdemes leválasztani. Nekünk volt szerencsénk olyan pálinkát főzni, aminél a végén gyakorlatilag víz jött ki (szinte nulla alkohol tartalommal), viszont ez a víz gyümölcsös-zamatos volt, mindenféle kozmás mellékíz nélkül. Beleengedtük a főpárlatba ezt is, és nem bántuk meg a döntésünket, olyan feketeribizli pálinkánk lett, amilyet azóta sem sikerült főznünk (és hígítani egyáltalán nem kellett, 43%-os lett a beleengedett vége miatt).

Érdemes az utópárlat kóstolásához több ember segítségét is kérni, ugyanis az ember ízérzékelése eltompul idővel, és lassan, alattomosan előjövő kozma ízt nem fogja idejében észlelni. Megoldás lehet az is, hogy a végét több külön üvegbe fogjuk fel, és másnap, amikor már újra tisztán tudjuk érezni az ízeket, megkóstoljuk, melyiket lehet még a főpárlathoz hozzáönteni.

Fonots megemlíteni, hogy van olyan eset is, amikor már viszonylag korán jön az utópárlatos íz, ilyenkor sajnos az alkoholfoktól függetlenül már ott vágni kell, különben ízhibás lesz a teljes pálinka.

Remélem tudtam segíteni az elválasztás kérdéskörében, ha bármi kérdésetek még felmerül, szívesen állunk rendelkezésetekre, tegyétek fel bátran kérdéseiteket.

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: