A pálinkafőzés tényleg nem ördöngösség, de azért vannak betartandó szabályok. Ebben a bejegyzésben csak magával a pálinkafőzéssel fogunk foglalkozni, tehát a kész cefre lepárlásával, a cefre készítésével nem.
Az első használatba vétel előtt elvégzett alapos belső tisztítást követően (erről a bejegyzést itt lehet olvasni) tegye bele az üstbe a cefreszűrőt. Ez fog a pálinkafőzés során leégést gátló szűrőként működni. A cefreszűrő feladata az, hogy megakadályozza a nagyobb gyümölcsdarabok leülését és ezzel egyidejüleg a leégés lehetőségét az üst aljára.
A cefreszűrő behelyezését követően töltse fel az üstöt a kész cefrével. A felhabzás miatti problémákat elkerülendő, normál esetben az üst 3/4 részig tölthető fel. Ez borpárlat készítésekor - mivel a bor kevésbé habzik - lehet akár 4/5 is, azonban habzásra hajlamos cefréknél (pl. meggy, cseresznye, eper) inkább csak 2/3-ig töltse meg az üstöt vagy használjon habzásgátlót.
A felhabzás során a hab a páracsőbe is felkerülhet, így pedig belekerülhet a párlatba. Ha ez megtörténik, akkor a cefre színét láthatja az elkészült párlatban is, ettől válik például pirosas színűvé egy meggy pálinka. Legrosszabb esetben gyümölcsdarabok is kerülnek a páracsőbe, amik eltömíthetik akár a páracsövet is, ezzel megakadályozva a keletkező gőz kijutását és túlnyomást hozva létre. Pontosan ezért nem szabad az üstre rácsavarozni vagy csatolni a sisakot, sokkal jobb és biztonságosabb a kúpos csatlakozás (az üst és a sisak nyaka is kúpos, beleülnek egymásba). Kúpos csatlakozás esetén nincs robbanás, a keletkező túlnyomás a készülék csatlakozási pontjain forró gőz, esetleg forró cefrehab formájában távozik. Mindig figyelmesen végezze a lepárlást, kerülje el a készülék túltöltését és túlfűtését, ez a tevékenység a megfontolt emberek tevékenysége.
Az üst feltöltését követően szerelje össze a teljes készüléket, csatlakoztassa a vízkeringtetéshez szükséges csöveket. Mindig a hűtő alsó csöve legyen a vízbevezető, a felső pedig a vízkivezető cső. Ha fordítva köti be a csöveket, a hűtés lényegesen rosszabb hatásfokú lesz. Amennyiben szükségesnek látja, a vízcsöveket bilinccsel rögzítheti a hűtő csőcsonkjára.
Most helyezze az üstöt az égőre és töltse fel a hűtőt hideg vízzel. A felfűtés előrehaladásával nyissa meg majd a vízcsapot és állítsa be a megfelelő vízkeringtetési sebességet. Túl nagy víznyomás esetén a víz akár túl is folyhat a hűtő peremén, ezért ügyeljen rá, hogy pontosan állítsa be a hűtővíz cserélődési sebességét. A szükséges hűtővíz mennyisége és a hűtő mérete azoknak, akik nem vörösréz hűtőt használtak eddig, nagyon kevésnek/kicsinek tűnhet, pedig a vörösréz kitűnő hőátadó képességének köszönhetően egy vörösréz hűtővel sokkal kisebb méretben és kevesebb víz felhasználásval oldható meg a hűtés feladata.
A hűtő kifolyócsövének vége alá tegyen egy megfelelő méretű üveget is. Ebben fogja az előpárlatot felfogni.
Most kapcsolja be a főzőlapot, majd tömítse a készüléket a csatlakozási pontoknál. Tömítéshez rozsliszt és víz sűrű keverékét vagy teflon szalagot javaslunk. Tömíteni nem muszáj de javasolt, mivel az esetleges hézagokon kiszökhet valamennyi alkoholgőz. A rozspasztát egyszerűen kenje a megfelelő helyekre, ha teflon szalagot használ, akkor azzal tekerje körbe a csatlakozási pontokat.
A főzőlap bekapcsolását követően nagyjából 20 perccel először kellemes frissen kenyér sült illatot érezhet (feltéve, hogy rozspasztát használt tömítésként), majd elkezd csepegni az előpárlat, melyet jellegzetes oldószer szagáról (leginkább körömlakk-lemosóra vagy valamilyen festék oldószerére hasonlít) lehet felismerni. Talán a legegyszerűbb módszer néhány papírtörlő darabot előkészíteni, ezt a csepegő párlat alá tartani majd megszagolni. Amíg érzi az oldószer szagot, öntse ki, ebben mérgező anyagok találhatók. Inkább némileg több legyen a csatornáé, minthogy káros anyagok kerüljenek a párlatba.
Akkor megfelelő a főzőlapon bekapcsolt teljesítmény, ha szép nyugodtan csorog a párlat a kifolyó nyíláson, ha zubogva ömlik, vegye vissza (ekkor az ízek nem alakulnak ki megfelelően, ráadásul a cefre leégését is kockáztatja), ha pedig csak csepeg, akkor állítsa nagyobb teljesítményre. A hűtővíz hőmérsékletét időről időre ellenőrizze a kezével, akkor megfelelő, ha kellemesen kézmeleg.
Egy 10 literes alquitara lepárlónál a teljes pálinkafőzés folyamta a főzőlap bekacsolásától kezdve 2 órán át tart (egy pálinkafőzési folyamat - feltételzve a megfelelő fűstési kapacitást - még a legnagyobb, 650 literes pálinkafőzőnél sem tart tovább 3 óránál), valamint utána a készülék mosására, szárítására fordított idő. A vízből nem egészen negyed köbmétert sikerült ez idő alatt hűtésre elhasználni.
Pálinkafőzés a gyakorlatban
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között.
Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk:
- ajándék (47)
- ajándék növény (12)
- akció (6)
- alembik (1)
- alkohol (11)
- alma (1)
- alquitara (2)
- alszesz (1)
- ananász (1)
- aroma (2)
- aszalás (30)
- bejelentés (2)
- borászat (23)
- cefre (30)
- chili paprika (4)
- cider (1)
- cím (2)
- címer (1)
- cinezett (5)
- cseresznye (1)
- cukorfok (2)
- daráló (1)
- dekor (1)
- dekoráció (1)
- desztillált víz (2)
- díszdoboz (1)
- dugó (1)
- ec-mérő (8)
- ecet készítés (1)
- edény (17)
- egészség (2)
- ékszer (3)
- elérhetőség (1)
- élesztő (6)
- előpárlat (1)
- eper (1)
- esszencia (1)
- eszencia (2)
- EU (1)
- ezotéria (3)
- feldolgozás (1)
- fertőtlenítő (1)
- főétel (6)
- folyamatos (1)
- fondü (1)
- főpárlat (1)
- főzőlap (1)
- füstölés otthon (14)
- füstölő (15)
- füstölő tartozék (2)
- gabonacefre (14)
- glutén mentes (10)
- gyertya (1)
- gyümölcs (18)
- gyümölcslé (13)
- használat (1)
- házilag (2)
- hidrokultúra (1)
- hőmérő (1)
- hús (3)
- húsvét (1)
- illóolaj (17)
- illóolaj lepárlás (14)
- ingyen (1)
- ital adagoló (2)
- karácsony (6)
- kémcső (4)
- készít (1)
- készlet (2)
- könyv (23)
- könyvjelző (1)
- köret (4)
- koronavírus (1)
- korsó (2)
- körte (1)
- kozma (1)
- krampampuli (2)
- kulcstartó (1)
- laboratórium (4)
- lámpa (1)
- laterna (1)
- leválasztás (1)
- meggy (2)
- méhészet (1)
- mérőeszköz (27)
- mesebeli növény (4)
- monitor (1)
- mustfokoló (1)
- nav (4)
- növénytermesztés (17)
- nyersétel (15)
- nyitva (5)
- orp-mérő (2)
- ötletek (2)
- otthon (4)
- pálinka (14)
- pálinkafőzés (28)
- pálinkafőző (22)
- pályázat (1)
- pH (2)
- ph-mérő (13)
- pohár (5)
- rágcsálnivaló (12)
- recept (20)
- rumtopf (1)
- sajtkészítés (1)
- savfok (1)
- sörfőzés (5)
- speidel (20)
- spiritusz (2)
- sütemény (8)
- szállítás (3)
- tál (1)
- tartály (4)
- tds-mérő (4)
- tej mentes (9)
- tematikus hetek (2)
- tisztítás (2)
- tojás mentes (8)
- utópárlat (1)
- üveg (2)
- üzlet (1)
- vörösréz (44)
- weblap (1)
- zöldség (12)