Pálinkafőzés a gyakorlatban

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

A pálinkafőzés tényleg nem ördöngösség, de azért vannak betartandó szabályok. Ebben a bejegyzésben csak magával a pálinkafőzéssel fogunk foglalkozni, tehát a kész cefre lepárlásával, a cefre készítésével nem.

Az első használatba vétel előtt elvégzett alapos belső tisztítást követően (erről a bejegyzést itt lehet olvasni) tegye bele az üstbe a cefreszűrőt. Ez fog a pálinkafőzés során leégést gátló szűrőként működni. A cefreszűrő feladata az, hogy megakadályozza a nagyobb gyümölcsdarabok leülését és ezzel egyidejüleg a leégés lehetőségét az üst aljára.

A cefreszűrő behelyezését követően töltse fel az üstöt a kész cefrével. A felhabzás miatti problémákat elkerülendő, normál esetben az üst 3/4 részig tölthető fel. Ez borpárlat készítésekor - mivel a bor kevésbé habzik - lehet akár 4/5 is, azonban habzásra hajlamos cefréknél (pl. meggy, cseresznye, eper) inkább csak 2/3-ig töltse meg az üstöt vagy használjon habzásgátlót.
A felhabzás során a hab a páracsőbe is felkerülhet, így pedig belekerülhet a párlatba. Ha ez megtörténik, akkor a cefre színét láthatja az elkészült párlatban is, ettől válik például pirosas színűvé egy meggy pálinka. Legrosszabb esetben gyümölcsdarabok is kerülnek a páracsőbe, amik eltömíthetik akár a páracsövet is, ezzel megakadályozva a keletkező gőz kijutását és túlnyomást hozva létre. Pontosan ezért nem szabad az üstre rácsavarozni vagy csatolni a sisakot, sokkal jobb és biztonságosabb a kúpos csatlakozás (az üst és a sisak nyaka is kúpos, beleülnek egymásba). Kúpos csatlakozás esetén nincs robbanás, a keletkező túlnyomás a készülék csatlakozási pontjain forró gőz, esetleg forró cefrehab formájában távozik. Mindig figyelmesen végezze a lepárlást, kerülje el a készülék túltöltését és túlfűtését, ez a tevékenység a megfontolt emberek tevékenysége.

Az üst feltöltését követően szerelje össze a teljes készüléket, csatlakoztassa a vízkeringtetéshez szükséges csöveket. Mindig a hűtő alsó csöve legyen a vízbevezető, a felső pedig a vízkivezető cső. Ha fordítva köti be a csöveket, a hűtés lényegesen rosszabb hatásfokú lesz. Amennyiben szükségesnek látja, a vízcsöveket bilinccsel rögzítheti a hűtő csőcsonkjára.

Most helyezze az üstöt az égőre és töltse fel a hűtőt hideg vízzel. A felfűtés előrehaladásával nyissa meg majd a vízcsapot és állítsa be a megfelelő vízkeringtetési sebességet. Túl nagy víznyomás esetén a víz akár túl is folyhat a hűtő peremén, ezért ügyeljen rá, hogy pontosan állítsa be a hűtővíz cserélődési sebességét. A szükséges hűtővíz mennyisége és a hűtő mérete azoknak, akik nem vörösréz hűtőt használtak eddig, nagyon kevésnek/kicsinek tűnhet, pedig a vörösréz kitűnő hőátadó képességének köszönhetően egy vörösréz hűtővel sokkal kisebb méretben és kevesebb víz felhasználásval oldható meg a hűtés feladata.

A hűtő kifolyócsövének vége alá tegyen egy megfelelő méretű üveget is. Ebben fogja az előpárlatot felfogni.

Most kapcsolja be a főzőlapot, majd tömítse a készüléket a csatlakozási pontoknál. Tömítéshez rozsliszt és víz sűrű keverékét vagy teflon szalagot javaslunk. Tömíteni nem muszáj de javasolt, mivel az esetleges hézagokon kiszökhet valamennyi alkoholgőz. A rozspasztát egyszerűen kenje a megfelelő helyekre, ha teflon szalagot használ, akkor azzal tekerje körbe a csatlakozási pontokat.

A főzőlap bekapcsolását követően nagyjából 20 perccel először kellemes frissen kenyér sült illatot érezhet (feltéve, hogy rozspasztát használt tömítésként), majd elkezd csepegni az előpárlat, melyet jellegzetes oldószer szagáról (leginkább körömlakk-lemosóra vagy valamilyen festék oldószerére hasonlít) lehet felismerni. Talán a legegyszerűbb módszer néhány papírtörlő darabot előkészíteni, ezt a csepegő párlat alá tartani majd megszagolni. Amíg érzi az oldószer szagot, öntse ki, ebben mérgező anyagok találhatók. Inkább némileg több legyen a csatornáé, minthogy káros anyagok kerüljenek a párlatba.

Akkor megfelelő a főzőlapon bekapcsolt teljesítmény, ha szép nyugodtan csorog a párlat a kifolyó nyíláson, ha zubogva ömlik, vegye vissza (ekkor az ízek nem alakulnak ki megfelelően, ráadásul a cefre leégését is kockáztatja), ha pedig csak csepeg, akkor állítsa nagyobb teljesítményre. A hűtővíz hőmérsékletét időről időre ellenőrizze a kezével, akkor megfelelő, ha kellemesen kézmeleg.

Egy 10 literes alquitara lepárlónál a teljes pálinkafőzés folyamta a főzőlap bekacsolásától kezdve 2 órán át tart (egy pálinkafőzési folyamat - feltételzve a megfelelő fűstési kapacitást - még a legnagyobb, 650 literes pálinkafőzőnél sem tart tovább 3 óránál), valamint utána a készülék mosására, szárítására fordított idő. A vízből nem egészen negyed köbmétert sikerült ez idő alatt hűtésre elhasználni.

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: