Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. Blog
  1. Blog
Vissza

Pálinkafőzés

A pálinkafőzés célja igen egyszerű, a cefréből szeretnénk nagy alkoholtartalmú, kellemes aromájú pálinkát előállítani.

A desztillálás során az alkohol és a víz eltérő forráspontját használjuk ki (a víz magasabb hőmérsékleten kezd el forrni). 78,4°C-os hőmérséklet után az akohol már forr, párolog, a víz pedig még nem. Ahogy zajlik a cefre lefőzése, a keletkező párlat egyre alacsonyabb alkoholtartalmú. Régebben addig főzték a cefrét, amíg 50%-os nem lett a kapott párlat, ez viszont azt jelentette, hogy az úgynevezett savanyúvizet is belefőzték, ami jellegzetes, kellemetlen ízűvé teszi a pálinkát. Mivel az aromák már a lepárlás elején kinyerhetők, ma már általában magasabb alkoholfok mellett leállítják a párolást, majd desztillált vízzel higítják az alkoholt, így nyerve el a kívánt erősséget.

Pálinkaüst
Pálinkaüst

A pálinkafőzők anyaga szinte kizárólag vörösréz, esetleg saválló acél. A vörösréz kitűnően vezeti a hőt, ellenáll a cefre savainak, valamint katalizálja a lepárlás során végbemenő kémiai reakciókat, ezáltal javítva a pálinka minőségét (átalakítja a kellemetlen szagú kén-hidrogént réz-szulfiddá). Hátránya, hogy korrózióra hajlamos, rézrozsda keletkezik rajta (ez nagy mennyiségben zavarossá teszi az előpárlatot), ezért fontos a tisztítása, karbantartása.

A saválló acél nem okozhat elszíneződést, azonban az ilyen készülékben előállított párlat minősége messze elmarad a rézüstben főzőttől.

A lepárló üst megtöltésekor az üst névleges térfogatának maximum a 75-80%-áig tölthető meg (kivéve egyes habzásra hajlamos cefréket, például a borseprőt, ilyenekkel csak 50-60%-ig szabad tölteni), egyébként áthabozhat. Ha nagyon sűrű a törköly vagy a cefre, fennáll a leégés veszélye, ezért ilyenkor annyi vizet öntsön rá, hogy ellepje, valamint használjon leégést gátló cefreszűrőt. A cefrét minél gyorsabban töltse át, majd zárja le az üstöt és ellenőrizze a tömítést, melyet szükség esetén rozs-víz keverékből készült tapasszal vagy teflon szalaggal erősíthet meg.

A felfűtés során figyelje az sisakban lévő gőzhőmérőt. Ha nagyjából eléri a 68°C-ot, csökkentse a fűtési teljesítményt. Ha nincs hőmérő a sisakban, akkor a páracső hűtő felőli végét figyelje, és amikor melegedni kezd, csökkentse a fűtést és nyissa ki a hűtő vízcsapját. A hűtés akkor jó, ha a hűtő felső harmada langyos, alsó fele hideg. Lassítani kell a melegítés ütemén, ha erős a habzás, illetve túl meleg vagy kevés a hűtővíz.

A leprálás során először az előfőzet jelenik meg, melyet ki kell önteni. Az előpárlat (az elsőként távozó párlat) alkoholtartalma akár 90% is lehet. Ennek a szaga jellegzetes, festékre vagy hígítóra emlékeztet. Kis tapasztalattal illat alapján könnyen elválasztható a főpárlattól. Alszesz főzésekor (tehát amikor a cefrét teszi az üstbe) a lepárlás addig folytatható, míg a kifolyó szesz már csak 2-3%-os, a tisztázás során (amikor az alszeszből pálinka készül) azonban kóstolással kell eldönteni, mikor kell leválasztani az utópárlatot. Amikor megjelenik a jellegzetes, kesernyés fazék íz (azaz a savanyú víz), érdemes befejezni a pálinka főzését, és az ezt követően még kijövő párlatot külön gyűjteni. Az összegyűjtött utópárlatok újbóli lefőzésével egy íztelen, magas alkoholtartalmú szeszt kap, mely például ágyasok vagy likőrök készítéséhez tökéletes alapanyag. Egy-egy pálinkafőzés általában 2-3 órán át tart. Végeztével a cefremoslék kiöntéséhez az üstöt úgy nyissa ki, hogy a forró gőz és maradék ne forrázza le. Lehetőleg védőkesztyűben végezzük a nyitást.

Ha a főzés során szúros, könnyezésre késztető szagot érez, azonnal szakítsa meg a lefőzést, semmisítse meg a cefrét és a párlatot is, és azonnal forduljon orvoshoz. Ez ugyanis az akrolein nevű mérgező anyag szaga, mely nem csak elfogyasztva, hanem már belélegezve is mérgező!

Nagy kénsavtartalmú cefre lepárláskor is óvatosan járjon el, nagy töménységben ez is káros. Ennek a szaga jellegzetesen szúrós.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.