Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. A pálinkafőzés művészete
  1. Blog
  2. A pálinkafőzés művészete
Vissza

A vörösréz pálinkafőzők belsejének hagyományos módszerű, rozslisztes tisztítása

A vörösréz pálinkafőzők belső felületének karbantartása alapvető a jó minőségű párlat érdekében. Az egyik legrégebbi és legbiztonságosabb módszer a rozslisztes tisztítás, amely során semmilyen vegyszer nem kerül a készülékbe.

Pálinkaüst
Pálinkaüst

Hagyományos rozslisztes tisztítás vörösréz pálinkafőzők esetében – szakmai útmutató

A vörösréz az egyik legjobb anyag, ha pálinkafőző készülékekről van szó. Kiválóan vezeti a hőt, segíti a nemkívánatos komponensek eltávolítását, és hozzájárul a párlat karakteres, tiszta ízéhez. Ugyanakkor oxidálódásra hajlamos, emiatt rendszeres tisztításra szorul. A hagyományos módszerek közül a rozslisztes tisztítás az egyik legelterjedtebb és legbiztonságosabb megoldás.


Miért van szükség a rozslisztes tisztításra?

A vörösréz felületén idővel zöldes vagy fekete oxidréteg (patina) alakulhat ki, valamint az első főzések során és az aromaanyagok kicsapódása miatt kellemetlen mellékízek jelenhetnek meg. A rozsliszttel végzett pasztás tisztítás nemcsak a felületi szennyeződéseket távolítja el, hanem képes a finom oxidréteg redukálására is, mindezt kémiai tisztítószerek nélkül.


Mikor érdemes alkalmazni?

  • Első használat előtt: új pálinkafőzők esetében mindenképp
  • Hosszabb állás után: ha több hónapig nem volt a lepárló használatban
  • Erős szag vagy zavaros szín esetén a párlatban
  • Illóolajos lepárlás után, mivel azok letapadhatnak a belső felületre és a következő lepárlás során a következő lepárlattal együtt távoznak - ahogyan azt a pálinkafőző belsejére tapadt kozmaolaj is teszi

Szükséges eszközök

  • Rozsliszt az üstméret 2%-ának megfelelő mennyiségben. Tehát minden 10 liternyi üstméretre 20 dkg rozslisztre lesz szükség.
  • Víz
  • Fa vagy műanyag keverőkanál

A tisztítás menete lépésről lépésre

  1. Az üst feltöltése 2/3 részig vízzel
  2. Víz felforrálása: sisak nélkül forralja fel a vizet. Jó alkalom ez arra, hogy megtapasztalja, a melegítésre használt eszközt milyen fokozatra kell állítani ahhoz, hogy a már felforrt víz csak finoman forrjon. Kísérletezze ki ezt a fokozatot és jól jegyezze meg, nagyjából erre a fokozatra kell majd visszavenni a főző teljesítményét akkor is, amikor a cefre lepárolásakor megjelennek az első cseppek.
  3. Felfűtés fokozatának minimálisra vétele: annak érdekében, hogy a rozsliszt ne tapadjon le az üst aljára, teljesen vegye vissza a felfűtés erősségét
  4. Rozsliszt beleöntése: lassan, fokozatosan és folyamatos keverés mellett adagolja hozzá a megfelelő mennyiségű rozslisztet. Ne hagyja leülni a rozslisztet az üst aljára, mert az ráfő, ami nehezen tisztítható le.
  5. Sisak felhelyezése
  6. Felfűtés fokozatának emelése: állítsa be a tűzhelyen azt a fokozatot, melynél épphogy forr az üst tartalma.
  7. Hűtő csatlakoztatása és vízzel feltöltése: a  vízkeringtetést nem kell feltétlenülelindítani, most nem baj, ha a keletkező desztillátum egy része egyszerűen páraként távozik a hűtő csövéből (viszont ebben az esetben figyeljen oda, hogy a forró gőz nehogy megégesse a kezét!).
  8. Lepárlás: várja meg, amíg az üstbe beleöntött víz legalább 1/3-a távozik a kifolyónyíláson, majd zárja teljesen el a tűzhelyet.
  9. Öblíítés: ha már nem forr az üst tartalma, leveheti róla a hűtőt és a sisakot, ezeket azonnal kívül-belül mossa át bőséges vízzel. Ne feledkezzen el a páracső és a hűtőspirál belső átöblítéséről se. Mosás után törölje a darabokat puha ruhával szárazra. Az üst tartalmát öntse ki (ne a lefolyóba, azt esetleg eltömítheti), majd szintén kívül-belül mossa bő vízzel tisztára és törölje szárazra egy puha ruhával.

Mire figyeljünk a tisztítás során?

  • Soha ne használjon fémszivacsot vagy kefét, mert megsérti a réz felületét
  • Tisztítás után mindig alaposan öblítse át a főzőt
  • Magas nyomású mosót ne használjon, mert károsíthatja a tömítéseket

Eredmény

A rozsliszttel történő hagyományos tisztítás után a főző belső felülete sima, tiszta, oxidmentes lesz, a készülék élettartama meghosszabbodik, a párlatok íze pedig tisztább, finomabb lesz.

Ez a módszer évszázadok óta bevált technika, melyet profi pálinkafőző mesterek és hobbifőzők egyaránt sikerrel alkalmaznak. Természetesen manapság egyszerűbb és gyorsabb módszerek is léteznek, de fontosnak éreztük ennek a módszernek a bemutatását is.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.