Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. A pálinkafőzés művészete
  1. Blog
  2. A pálinkafőzés művészete
Vissza

Így készül az ananász pálinka

Nem sokan készítenek ananászból pálinkát, ezért is gondoltunk rá, hogy megosztjuk ezzel kapcsolatos sikerélményünket oldalunk látogatóival. Az ananász cefrét frissen préselt ananászléből készítettük, nem darált ananászból. A mérések elvégzéséhez digitális pH mérőt valamint mustfokolót használtunk.

Pálinkaüst
Pálinkaüst

Nagyon érdekes következtetéseket lehet levonni a mért értékekből, például érdemes megfigyelni, hogy a habzásgátló hozzáadását követően hirtelen megindult az erjedés (lecsökkent a cukorfok).

Ananász cefrézése
1. nap: Az ananászlé savfoka indításkor 3,5 pH volt, cukortartalma pedig 50 Öchsle fok, mely kb. 130 gramm cukortartalomnak felel meg literenként. Az alacsony cukortartalom oka az volt, hogy az ananász nem volt még teljesen érett. A cefréhez egy fél flakon alma-körtéhez való élőflórás fajélesztőt adtunk 5 gramm cukorral megfuttatva, valamint kapott 10 gramm élesztőtápot és 10 ml pektin bontó enzimet is. Ez utóbbit az ananászlé konzisztenciája indokolta, erősen rostos volt. A környezet hőrmérséklete állandó 20˘C.

2. nap: A pH érték 3,4-re csökkent, az erjedés reggelre nem indult be, ezért a cefréző hordót a napsütésre vittük. A cefre délutánra 28˘C-ra melegedett, estére visszavittük a 20˘C-os környezetbe. Ekkor mértünk ismét cukorfokot, ami már csak 41,6 Öchsle fok volt. Ezt követően a cefréző hordó az erjedés végéig állandó 20˘C-os környezetben volt üzletünkben (légkondival szabályozott fix hőmérséklet), tehát a cefre hőmérsékletét kizárólag az erjedés folyamata befolyásolta.

3. nap: A savfok maradt 3,4 pH, a cefre hőmérséklete a 20˘C-os környezet ellenére már 24˘C, habzik, a kotyogó kotyog.

4. nap: Az ananász cefre savfoka 3,4 pH, 22,4 ˘C, csapadékos, alkohol szagú és pezseg. A cukorfok 30 Öchsle fok.

5. nap: A savfok 3,2 pH-ra csökkent, 22˘C, erősen habzik, csapadékos, 25 Öchsle fokkal.

6. nap: A cefre pH-ja változatlan, 22,3˘C, 23 Öchsle fok, habzik.

7. nap: A pH változatlan, 22,7˘C, 23 Öchsle fok, habzik. Habzásgátlót adtunk hozzá.

8. nap: A cukorfok 16 Öchsle fokra csökkent, savfok változatlan, a cefre hőmérséklete 22,3˘C. Még mindig habzik, ezért kapott még habzásgátlót.

9. nap: A habzás teljesen leállt, a cukorfok tovább csökkent (10 Öchsle fok), pH továbbra is 3,2, a cefre hőmérséklete 21,6˘C.

10. nap: A pH 3,3-ra nőtt, 21,9˘C, már csak 8 Öchsle fok. Adunk neki még egy napot.

11. nap: Az ananász cefre savfoka már 3,4 pH, 21,7˘C, a cukorfok mérési határon belül változott csak (7 Öchlse fok). A felszíne olajos, erősen friss borra emlékeztető illata van. Készen áll a lefőzésre.

Ananász alszesz főzése
Alquitara-ban lefőzve két befőttesüvegbe gyűjtöttük az alszeszt. Az egyik üvegben 1,1 liter 25%-os alszesz, a másikban 1 liter 18%-os alszesz lett, a cefrének megfelelően finom ananász illattal.

Ananász alszesz finomítása
Az alquitara-ban végeztük a finomítást is, összesen 1,05 liter 58%-os ananász pálinkát kaptunk, mely illatára, ízére nézve is nagyon finom, jellegzetes.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.