Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
  • Receptek
  • A pálinkafőzés művészete
  • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
  • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
  1. Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
Vissza

Fenyőtű illóolaj

Fenyőtű illóolaj kinyerésére minden fenyőfajta tűlevele és utolsó éves hajtása alkalmas, az idősebb hajtásokból az illóolaj kinyerése nem gazdaságos. Az erdeifenyő (ennek a legértékesebb az illóolaja) tűlevelei 0,22-0,40 %, a feketefenyőé 0,23-0,45%, a lucfenyőé 0,15-0,25% illóolajat tartalmaznak. Ennnek az értéknek azonban akár a kétszeresét is kinyerhetjük, ha tavasszal vagy nyáron gyűjtjük a fenyőtűt és hajtást. A tobozban is figyelemre méltó mennyiségű illóolaj található, azonban ezt sokszor más célra használják fel.

Az összegyűjtött fenyőágakat 10-15 mm-es darabokra aprítják. Az aprítással az illóolajat tartalmazó sejtek könnyebben hozzáférhetőkké válnak, a lepárlási idő megrövidül és az illóolaj lepárlóba is több tűlevél és hajtásvég helyezhető el. Ráadásul mivel így egyenletesebben tölthető meg a készülék, kevesebb hézag, folyosó képződik, melyeken át a gőz a kisebb ellenállás útját választva könnyen áthatol és egyes területeket akár teljesen gőzöletlenül hagy. A töltés során a kolonnába vagy aromakosárba helyezett tűleveleket minél jobban tömörítsük le, az aprítás minél azonosabb méretű legyen.

Pálinkaüst
Pálinkaüst

Kolonnás alembik használata esetén a felfűtés idejére ne tegyük rá az üstre a kolonnát, csak az üstbe öntött víz forrásakor helyezzük rá. Így a keletkező illóolaj minősége még jobb lesz. Az üst felfűtését minél gyorsabban végezzük el, a víz forrásakor pedig tartsuk a hőmérsékletet. Ebben az esetben is ügyeljünk a lepárló megfelelő tömítettségre, az egyes csatlakozási pontokat ahogy a pálinkafőzés során, ebben az esetben is rozslisztből és vízből készített sűrű pasztával vagy szilikon szalaggal tömítsük. Itt se feledkezzünk meg a hűtő vízkeringtetésének beindításáról, a hűtővíz hőmérsékletének folyamatosan kézmelegnek kell lennie.

A lepárlás időtartama (az aprításon és a készülék feltöltésén felül) 2-2 1/2 óra. A meleg hatására a sejtekbe hatoló víz és a már sejtekben lévő nedvesség oldatba viszi az illóolaj egy részét és az átdiffundál a sejtfal külső felületére. Itt a feláramló forró gőz elpárologtatja majd a keletkezett párát magával vonja. A gőz megindulásától számítva kb. 20 perc múlva jelennek meg az első hidrolátum cseppek a hűtő kifolyó nyílásánál. Pár perc múlva az illóolajképződés lassan emelkedik, majd gyorsan fokozódik és azután rohamosan csökken.

Mielőtt az első cseppek megjelennének, a hűtő kifolyó nyílásán kellemetlen szagú, nem kondenzálódó termékek távoznak. Ezek a könnyen bomló növényi alkotórészeket tartalmazzák, melyek az illóolajképződés előtt távoznak a készülékből.

A gőzdesztilláció után az illóolaj lepárlóban maradt növényi részeket a kihűlésük után hagyjuk száradni, száradás után eltüzelhető. Fűtőértéke igen jó, magas gyanta tartalma miatt (6-8%) vetekszik a jó minőségű szénnel.

A gőzdesztilláció során keletkezett hidrolátum két részből, illóolajból és vízből áll. A víz felszínén úszó illóolajat kisebb mennyiség esetén illóolaj leválasztó tölcsérrel, nagyobb mennyiségnél automatikus leválasztó rendszerrel lehet elválasztani a víztől.

A megfelelő minőségű illóolaj kinyerése miatt is fontos, hogy a lepárlót minden desztillálás után tisztítsuk meg, és amennyiben ugyanazzal a készülékkel különböző illólajokat vagy pálinkát is készítünk, akkor az első használatbavétel előtt elvégzendő alapos belső tisztítási folyamatot kell újra elvégezni.

A leválasztott illóolaj színe piszkos barna a tűlevél felületén megtapadt finom fizikai szennyeződésektől. Ha ezt az oljat szűrőpapíron átszűrjük, akkor átlátszó, zöld színű illóolajat kapunk. Ha színtelen, átlátszó illóolajat szeretnénk kapni, akkor azt a már elkészült illóolaj újbóli desztillációjával kapjuk meg. Ez azonban rontja az illóolaj minőségét, így nem javasoljuk.

A kész illóolajat sötét helyen, légmentesen zárt üvegballonokban tároljuk. Kiváló alapanyag az illatszeripar és a szappanipar számára, többek között gyógyszerkészítmények, illatosítók, pezsgőfürdő tabletták is készülnek belőle. A faipari vágásokban értéktelen fenyőtű így értékes nyersanyaggá válhat.

Források:
Erdészeti Lapok, 1955/március, Király Gáspár
A tradicionális lepárlás művészete

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
  • Receptek
  • A pálinkafőzés művészete
  • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
  • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.