Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. A pálinkafőzés művészete
  1. Blog
  2. A pálinkafőzés művészete
Vissza

Hogyan fogyasszuk a pálinkát?

Azoknak a pálinkáknak a többségét, melyekhez a rendszerváltás előtt itthon hozzá lehetett jutni, semmiképpen sem nevezhetjük élvezetesnek, legtöbbször csupán az alkoholtartalmuk volt meg. A túlzott rektfikálás, a rossz minőségű alapanyagok (rohadt, piszkos gyümölcs) használata és a cefre cukrozása igencsak elterjedt volt nem csak a feketén végzett otthoni lepárlásoknál (bár sokszor már akkor is pont az otthon készített pálinka volt a jobb minőségű), hanem egyes szeszfőzdékben is.

Nem is csoda, hogy elterjedt az a még ma is közkeletű tévhit, hogy a pálinkát szinte jéggé hűtve kell fogyasztani. Ez volt ugyanis az egyetlen módja annak, hogy a gyümölcs illatúnak semmiképpen sem nem nevezhető, viszont kozmaolajokban bővelkedő folyadékot ihatónak érezzük, miközben lecsúszik a torkunkon.

Pálinkaüst
Pálinkaüst

Az azóta eltelt időnek, a piac megnyitásának, valamint a 2008-ban végre megszületett LXXIII. törvénynek köszönhetően a pálinkák minősége rohamosan elkezdett javulni, mely folyamat még ma is tart. Ez a törvény többek között szabályozza, hogy miből készülhet pálinka (roppant egyszerű módon csak az országunkban termett gyümölcs lehet a pálinka alapanyaga és semmilyen adalékanyagot (mézet, cukort, stb.) nem tartalmazhat).

Ezeket a finom pálinkákat azonban már bűnnek számít vizes pohárból, hűtve fogyasztani. Az igazi pálinkás pohár tulipán formájú, alul öblös, a szája előtt elkeskenyedő. Az ilyen pohár az alsó részében összegyűjti az illat anyagokat, és a szűkülő része szinte mint egy kémény vezeti az orrunkhoz a gazdag, gyümölcsös illatot. A pohárt ne töltsük tele, csak annyit tegyünk bele a szoba hőmérsékletű (18-22°C-os) pálinkából, hogy a hasa feléig legyen (ez 4 cl-t jelent). Ha az illata ecetes, oldószeres, kátrányos vagy esetleg kozmás, már meg sem kell kóstolnunk, nyugodtan önthetjük ki az italt, hibás pálinkával van dolgunk.

Szép lassan igyuk meg poharunk tartalmát, ügyelve rá, hogy szájunk minden szegletébe elérjen az ital. Közben figyeljünk rá, milyen ízeket érzünk. A pálinka alapanyagának megfelelő érett gyümölcsös íz mellett - mely néha akár olyan is lehet, hogy egyértelműen egy frissen szedett, érett gyümölcs ízét érezzük a pálinka fogyasztása során - érezhetünk fűszeres, füstös és virágos aromákat is. Természetesen itt is feltűnhetnek ízhibák, melyek a rossz alapanyagra, hibás cefrézésre/pálinkafőzésre vagy gondatlan tárolásra és érlelésre utalhatnak.

A kiürült poharunkat ne töltsük újra tele, előbb hagyjuk egy kicsit állni. Az a pár csepp, ami a pohár alján maradt, a legárulkodóbb jele a pálinka minőségének. Ugyanis ilyenkor elillan az alkohol, csak a csodálatos gyümölcsös illat marad meg még egy ideig, elkényeztetve orrunkat. Viszont ha bármilyen hibája is van a pálinkának, sajnos (vagy szerencsére?) azt is nagyszerűen fogjuk ekkor érezni.

Fogyasszunk pálinkát, ezt az egyedülálló, fantasztikus italt, mely rengeteg odafigyeléssel és munkával készül. Ha úgy gondolja, Ön nem szereti a pálinkát, próbálja ki egy pálinkafőző manufaktúra termékét vagy egy szeretettel és szakértelemmel készített igazi házi pálinkát, és meglátja, milyen fantasztikus itallal is van dolga.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.