Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
  1. Blog
  2. Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
Vissza

Kakukkfű illóolaj kinyerése otthon

A kakukkfű (thymus vulgaris) bár alacsony kihozatallal rendelkezik (általában 1% körül, fajtától, szedési időtől és a lepárlás gondosságától-módszerétől függően ez legfeljebb 5% lehet), mégis az egyik kedvencem.

Az illóolaját fűszerként, likőrökhöz (aki még nem próbálta, nem tudja, mit vesztett), saját készítésű parfümünkhöz és gyógyszerként (pár cseppjét párologtatva, toroköblítésre használva vagy fürdővízbe téve légúttisztító, antibakteriális és relaxáló szer) is használhatjuk. Az illóolaj lepárlás melléktermékeként keletkező aromavize pedig egy igazi csodaszer, mely bőrproblámkra, kivált képpen pedig ekcéma kezelésére használható.

Pálinkaüst
Pálinkaüst

A kakukkfű virágzó, nem fás hajtásait májustól szeptemberig szedjük. Ha gyűjtésre nincs lehetőségünk, próbáljunk meg gyógynövények természtésére vagy szedésére szakosodott cégtől vásárolni megfelelő mennyiséget. A növényeket lehetőleg mielőbb aprítsuk fel 2-3 cm-es darabokra és nyerjük ki belőle az illóolajat. A képen az aprítást egy vörösréz lábosba végezzük, de természtesen bármilyen más edényt is használhatunk. Ha csak később lesz rá alkalmunk, terítsük ki vékony rétegben egy hűvös, szellős, napfénytől védett helyen, felhasználás előtt pedig áztassuk néhány órára vízbe (az áztatóvizét mindenképpen öntsük majd az üstbe).

Az üstöt háromnegyed részig töltsük fel vízzel, a növényi részeket pedig minél szorosabban helyezzük el a vízszint felett (ne tegyük bele a vízbe a növényt, az az illóolaj minőségének jelentős romlását okozza). Illóolaj lepárlására alkalmas alquitara esetében először helyezzük be a szűrőbetétet (a víz szintje ne legyen magasabb, mint a szűrő alja) és kezdjük el a lepárló növényekkel való feltöltését.

Ha az üst része tele van, tegyük rá a középső darabot, töltsük meg azt is, végül pedig a sisakban, a két szűrő között található részt is töltsük meg minél szorosabban. Kolonnás alembik esetében a kolonnát töltsük meg tömörített növényi részekkel. Állítsuk össze a lepárlót, végezzük el a tömítést és csatlakoztassuk a hűtővíz keringtetést (hideg víz bevezetés alul, meleg víz kivezetés felül) hozzá.

Nagy teljesítményen melegítsük az üstöt a víz forrásáig, és még mielőtt felforrna, ne felejtsük el elndítani a vízkeringtetést. Amint eléri a gőzhőmérő a 100°C-ot, vegyük vissza a fűtést annyira, hogy a víz forrásban maradjon. A hidrolátum pár pillanat múlva elkezd csepegni a kifolyó nyíláson.

Minden egy kiló növényre egy liternyi hidrolátumot számolhatunk, tovább nem érdemes a lepárlást folytatni.

A hidrolátumból, azaz az aromavíz és illóolaj keverékéből az olajat valamilyen módon le kell választani. Nagyon kis méretben a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, ha üveg pipettával (a műanyagba beleül az olaj, egyszerűen magába szívja, ezzel elég nagy veszteséget okozva) szedjük le a víz tetejéről az olajat. Kicsit nagyobb mennyiségnél használhatunk illóolaj leválasztó tölcsért is, melynek szintén üvegből kell lennie. Leválasztás előtt érdemes egy napig hűvös, napfénytől védett helyen pihentetni a hidrolátumot, ekkor az olaj vízzel keveredett része is feljön a felszínre. A keletkező olajat és az aromavizet is lehetőleg hűvös, naptól védett helyen tároljuk. Az aromavíz felhasználhatósága korlátozott, néhány hétnél tovább még hűtőben sem tartható el.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.