Mustfokoló (cukorfok mérő) használata
Hogyan működik a mustfokoló - más néven cukorfok mérő?
A mustfokoló (cukorfok mérő) egy igen hasznos eszköz, mely a következő feladatokra alkalmas:
- meghatározható a cefre vagy must cukorfoka
- már az erjedés során a cefre cukor tartalmából megbecsülhető vele a várható alkoholtartalom
- ellenőrizhető vele az erjedési folyamat
- pontosan megmondható, hogy befejeződött-e az erjedés
- cukrozás esetén a kívánt eredmény eléréséhez meghatározható vele a szükséges cukormennyiség
A cukor a sörfőzőknek, a borászoknak és a pálinkát valamint egyéb párlatot készítőknek egyaránt fontos, mivel cukor nélkül nem lenne erjedés, tehát nem jönne létre alkohol sem. A mustfokoló éppen ezért fontos készülék az erjedés ellenőrzéséhez, hiszen minél több a cukor, annál több alkoholt nyerhetünk ki.