Üresen álló hordók konzerválása

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

Az üresen álló hordókat konzerválni szükséges.

A hordók belső tartósítását szárazon kéndioxiddal (kénlapokkal) vagy nedvesen konzerváló hatású folyadékkal lehet elvégezni. A legjobb konzerválás, ha borral vagy pálinkával feltölti, ez azonban nem mindig lehetséges. Ha vízzel tölti fel, akkor a vízhez mindenképpen adjon konzerváló szert.

Évezredek óta ismert a kén mint konzerváló szer. Már az ősi görögök is kénnel égették ki üres hordóikat, melyet legtöbbször gyantával és gyógynövényekkel kevertek össze. A kénlapok égetése még ma is használt módszer (hordónként 1-2 kénlapra van szükség). Főként a száraz helyen tárolt hordók esetében nedves konzerválást szoktak választani. Ez úgy történik, hogy kb. 500 mg kéndioxidot kevernek el a hordónyi vízben.

E helyett ma már sokszor borsavval (nem bórsav!) savasítják el a vizet 3-as vagy még annál is alacsonyabb pH értékre. Költség okokból gyakran citromsavat vagy savak keverékét használják erre a célra. A kénsavval 3-as pH-ra beállított víz bizonyítottan hatásos. Ezzel az agresszív és maró kéngáz mennyiségét jelentősen le lehet csökkenteni a pincében. Egyedül arra kell ügyelni, hogy a hordókat rendszeresen fel kell tölteni, ugyanis a kénes vízben levegő hatására gomba keletkezik.

Azokban a hordókban, melyeket hosszú időn át nem töltenek meg borral/pálinkával, konzerváló szer maradványok rakódnak le, melyeket használatbavétel előtt mindenképpen el kell távolítani. A nem alaposan kitisztított hordóknál a kén maradéka a beletöltött értékes folyadékot kénhidrogénnel szennyezi, mely illatban és ízben egyaránt érezhető.

Kádár eszközök

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: