Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. A pálinkafőzés művészete
  1. Blog
  2. A pálinkafőzés művészete
Vissza

Pálinkafőzés alapanyagai

Jó pálinkát csak jó alapanyagból lehet készíteni, nagy tévedés, hogy a pálinkafőzés számára a rothadó, poros, emberi fogyasztásra alkalmatlan vagy éppen az éretlen gyümölcs megfelelő alapanyag. A tapasztalat mellett a szabványok szerint is teljes értékű pálinka kizárólag kifogástalan minőségű alapanyagból készül, melynek következők a kritériumai:

  • érett
  • magas cukortartalmú
  • a gyümölcsre/szőlőre jellemző ízű, illatú
  • ép, szennyeződésektől mentes
Pálinkaüst
Pálinkaüst

Alma
Az őszi almafajták a pálinkafőzésre a legalkalmasabbak, pálinkakihozatala 3,8-4,55% között változik.

Eper
Az eperfa termése könnyen törődik, gyakran poros. Szinte savmentes, ezért a fertőzések megelőzése érdekében savanyítani érdemes cefréjét. Már júniusban érik, ezért szezonnyitó növény a pálinkafőzésben. Jellegzetes illatú, ízű pálinka. 3,5-4% közötti kihozatalra számíthatunk.

Körte
Savtartalma csekély, ezért a cefre könnyen fertőződik, esetenként párlata akroleines (Ez egy talajbaktériumos fertőzés, melnyek eredménye egy fogyaszthatatlan, szúrós szagú, csípős izű, mérgező párlat. Az akrolein könnyen felismerhető, mivel lepárláskor a nyálkahártyát erősen ingerli, szúros szagú.) Gondos, tiszta előkészítést és lepárlást igényel. Kihozatala 3,12-7,95%.

Szilva
Az egyik legjelentősebb alapanyag. Kellemes, jellegzetes illatú, magas cukortartalmú, hosszú érési idejű gyümölcs. Kihozatala 4,27-5,36%.

Kajszibarack
A magozás, lepárlás szakszerűségén túl az erjesztés befejezése utáni feldolgozási idő jelentősen befolyásolja pálinkája minőségét. Átlagos kihozatala 4,6-5,52%. A gondosabb kezelés magasabb, 5% feletti kihozatalt eredményez.

Őszibarack
Pálinkája jellegtelen, magozása nehéz, általában vegyes pálinkához használják fel. Cukortartalma alacsony, ezért kihozatal 1,74-4,5% körül várható.

Cseresznye
Magas cukortartalma miatt a legkedvezőbb a pálinkakihozatala (4,81-7,5%) az összes hazai gyümölcs közül.

Meggy
Mivel értékes a konzervipar és a nyersfogyasztás számára is, kevés kerül belőle a pálinkagyártásba. Kihozatala 2,82-6,84%.

Bor
A borpárlás alapanyaga lehetőleg friss, üde, kellemes ízű, alacsony cukortartalmú, 50 mg/l alatti kénsavtartalmú, sok nem illó savat tartalmazó, nem tükrös, legfeljebb egyszer fejtett, seprős bor legyen.

Szőlőtörköly
Gyorsan romló, alacsony szeszhozamú alapanyag. Az ízek és az alkoholtartalom párolgását tömörítéssel és légmentes szigeteléssel csökkenthetjük. A rosszul tárolt törköly kellemtlen, nem bor szagú, színe sötét. 5 tömegszázalék alatti cukortartalmú és 2% alatti alkoholtartalmú törkölyt ne pároljunk le. Szeszhozama 1,8-4,6%.

Természetesen bármilyen más, magas cukortartalmú gyümölcsből is készíthetünk pálinkát, ismeretesek például a bodzából, szamócából, ribizkéből, birsfélékből, berkenyéből, áfonyából készült különleges nedűk is.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.