Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. A pálinkafőzés művészete
  1. Blog
  2. A pálinkafőzés művészete
Vissza

Pálinkafőzés a gyakorlatban

A pálinkafőzés tényleg nem ördöngösség, de azért vannak betartandó szabályok. Ebben a bejegyzésben csak magával a pálinkafőzéssel fogunk foglalkozni, tehát a kész cefre lepárlásával, a cefre készítésével nem.

Az első használatba vétel előtt elvégzett alapos belső tisztítást követően (erről a bejegyzést blogunkban olvashatja) tegye bele az üstbe a cefreszűrőt. Ez fog a pálinkafőzés során leégést gátló szűrőként működni. A cefreszűrő feladata az, hogy megakadályozza a nagyobb gyümölcsdarabok leülését és ezzel egyidejüleg a leégés lehetőségét az üst aljára.

A cefreszűrő behelyezését követően töltse fel az üstöt a kész cefrével. A felhabzás miatti problémákat elkerülendő, normál esetben az üst 3/4 részig tölthető fel. Ez borpárlat készítésekor - mivel a bor kevésbé habzik - lehet akár 4/5 is, azonban habzásra hajlamos cefréknél (pl. meggy, cseresznye, eper) inkább csak 2/3-ig töltse meg az üstöt vagy használjon habzásgátlót.

Pálinkaüst
Pálinkaüst

A felhabzás során a hab a páracsőbe is felkerülhet, így pedig belekerülhet a párlatba. Ha ez megtörténik, akkor a cefre színét láthatja az elkészült párlatban is, ettől válik például pirosas színűvé egy meggy pálinka. Legrosszabb esetben gyümölcsdarabok is kerülnek a páracsőbe, amik eltömíthetik akár a páracsövet is, ezzel megakadályozva a keletkező gőz kijutását és túlnyomást hozva létre. Pontosan ezért nem szabad az üstre rácsavarozni vagy csatolni a sisakot, sokkal jobb és biztonságosabb a kúpos csatlakozás (az üst és a sisak nyaka is kúpos, beleülnek egymásba). Kúpos csatlakozás esetén nincs robbanás, a keletkező túlnyomás a készülék csatlakozási pontjain forró gőz, esetleg forró cefrehab formájában távozik. Mindig figyelmesen végezze a lepárlást, kerülje el a készülék túltöltését és túlfűtését, ez a tevékenység a megfontolt emberek tevékenysége.

Az üst feltöltését követően szerelje össze a teljes készüléket, csatlakoztassa a vízkeringtetéshez szükséges csöveket. Mindig a hűtő alsó csöve legyen a vízbevezető, a felső pedig a vízkivezető cső. Ha fordítva köti be a csöveket, a hűtés lényegesen rosszabb hatásfokú lesz. Amennyiben szükségesnek látja, a vízcsöveket bilinccsel rögzítheti a hűtő csőcsonkjára.

Most helyezze az üstöt az égőre és töltse fel a hűtőt hideg vízzel. A felfűtés előrehaladásával nyissa meg majd a vízcsapot és állítsa be a megfelelő vízkeringtetési sebességet. Túl nagy víznyomás esetén a víz akár túl is folyhat a hűtő peremén, ezért ügyeljen rá, hogy pontosan állítsa be a hűtővíz cserélődési sebességét. A szükséges hűtővíz mennyisége és a hűtő mérete azoknak, akik nem vörösréz hűtőt használtak eddig, nagyon kevésnek/kicsinek tűnhet, pedig a vörösréz kitűnő hőátadó képességének köszönhetően egy vörösréz hűtővel sokkal kisebb méretben és kevesebb víz felhasználásval oldható meg a hűtés feladata.

A hűtő kifolyócsövének vége alá tegyen egy megfelelő méretű üveget is. Ebben fogja az előpárlatot felfogni.

Most kapcsolja be a főzőlapot, majd tömítse a készüléket a csatlakozási pontoknál. Tömítéshez rozsliszt és víz sűrű keverékét vagy teflon szalagot javaslunk. Tömíteni nem muszáj de javasolt, mivel az esetleges hézagokon kiszökhet valamennyi alkoholgőz. A rozspasztát egyszerűen kenje a megfelelő helyekre, ha teflon szalagot használ, akkor azzal tekerje körbe a csatlakozási pontokat.

A főzőlap bekapcsolását követően nagyjából 20 perccel először kellemes frissen kenyér sült illatot érezhet (feltéve, hogy rozspasztát használt tömítésként), majd elkezd csepegni az előpárlat, melyet jellegzetes oldószer szagáról (leginkább körömlakk-lemosóra vagy valamilyen festék oldószerére hasonlít) lehet felismerni. Talán a legegyszerűbb módszer néhány papírtörlő darabot előkészíteni, ezt a csepegő párlat alá tartani majd megszagolni. Amíg érzi az oldószer szagot, öntse ki, ebben mérgező anyagok találhatók. Inkább némileg több legyen a csatornáé, minthogy káros anyagok kerüljenek a párlatba.

Akkor megfelelő a főzőlapon bekapcsolt teljesítmény, ha szép nyugodtan csorog a párlat a kifolyó nyíláson, ha zubogva ömlik, vegye vissza (ekkor az ízek nem alakulnak ki megfelelően, ráadásul a cefre leégését is kockáztatja), ha pedig csak csepeg, akkor állítsa nagyobb teljesítményre. A hűtővíz hőmérsékletét időről időre ellenőrizze a kezével, akkor megfelelő, ha kellemesen kézmeleg.

Egy 10 literes alquitara lepárlónál a teljes pálinkafőzés folyamta a főzőlap bekacsolásától kezdve 2 órán át tart (egy pálinkafőzési folyamat - feltételzve a megfelelő fűstési kapacitást - még a legnagyobb, 650 literes pálinkafőzőnél sem tart tovább 3 óránál), valamint utána a készülék mosására, szárítására fordított idő. A vízből nem egészen negyed köbmétert sikerült ez idő alatt hűtésre elhasználni.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.