Saját készítésű vega mandulasajt
Ez a recept bemutatja, hogyan készíthető könnyedén növényi alapú mandulasajt otthoni aszalási technikával. Egyszerű hozzávalók, átlátható lépések és a természetes eljárás ötvözete garantálja az élvezetes, laktózmentes eredményt.
Ebben a receptben nincs titok: csak tiszta ízek, letisztult technika és allergén mentes élvezet.
Hozzávalók
- 1 csésze (kb. 130 g) mandula (héjas vagy hántolt)
- 1/2 csésze (125 ml) víz
- 1 teáskanál agávé
- 1–2 evőkanál citromlé vagy almaecet (ízlés szerint)
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál élesztőpehely
- 1 teáskanál porított probiotikum vagy alternatív megoldásként - a probiotikum és a normál víz helyett - használhatsz 125 ml rejuvelac vizet is, melyről szintén beszélni fogunk most
- opcionális: fokhagyma-por vagy fűszerek ízesítéshez
1. Áztatás
Helyezd a mandulát egy tálba, öntsd rá a vizet, és hagyd ázni legalább 8 órát vagy éjszakára. Ez a lépés csökkenti a keserű ízt és könnyebben emészthetővé teszi a magot, valamint ha van rajta, a héját is könnyen eltávolíthatóvá teszi.
2. Turmixolás és csepegtetés
- Öntsd le az áztatóvizet, öblítsd át a mandulát.
- Tedd a mandulát az összes felsorolt hozzávalóval együtt a turmixgépbe.
- Turmixold simára – cél egy krémes, homogén massza elérése.
- Helyezd a masszát egy perlon szűrőbe vagy egy sűrű szövetű szövetbe.
- Hagyd 4–8 órán át szobahőmérsékleten kicsepegni. Ez idő alatt az erjedés is megtörténik.
3. Formázás
Miután a masszából a felesleges víz kicsepegett óvatosan vedd ki a textilből. Ekkor már ehető, formázható bármilyen formára valamint ízesíthető, dekorálható fűszerekkel vagy ehető virágokkal is. Az ízek koncentrálása érdekében érdemes azonban a mandulasajtot aszalni is.
4. Érlelés és szárítás
Helyezd a mandulasajtot sütőpapírra egy tálcán. A letapadás megelőzése érdekében kenj a zárt aljú tálcára vékonyan olívaolajat vagy használj megfelelő tálcabetétet, és szárítsd a mandulasajtot P1 programon 6‑12 órán át, attól függően, mennyire kemény állagot szeretnél elérni.
5. Megjegyzések / További tippek
- Ízesítéshez használj fűszereket: fokhagyma-por, rozmaring, chilipehely jól passzol.
- Tárold hűtőben légmentesen lezárt edényben, így pár hétig friss marad.
- Mandula helyett használhatsz kesudiót vagy napraforgó magot is.
Néhány szó a rejuvelac vízről
Ez egy enzimekkel és probiotikumokkal telt folyadék, melyet otthon is könnyen elkészíthetsz. Nem kell hozzá más, csak egy pohár gabona, négy pohár víz, egy megfelelően nagy befőttes üveg és két nap. :) Egyszerűen öntsd a tiszta (érdemes megbízható helyről, lehetőleg bio gabonát vásárolni és alaposan átmosni), hántolt gabonát és a vizet az üvegbe, a tetejét fedd le egy gézlappal (ez megakadályozza, hogy bármi is beleessen) és szobahőmérsékleten tárold két napig. A szemek erjedése során keletkező folyadék a rejuvelac, egy kicsit savanykás, de nagyon kellemes ízű, a bélflóra számára kiváló innivaló.
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.