Üdvözöljük webáruházunkban, a minőségi aromák, élesztők, pálinkafőzők és gyümölcsfeldolgozó eszközök szakértőjénél!

Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

Kategóriák
Pálinkaüst Webshop

Kérdése van? +36203905475

  • Kategóriák
    • Aroma, esszencia
    • Cefre készítése
    • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
    • Pálinka és bor szűrés
    • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
    • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
    • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
    • Illóolaj lepárlás eszközei
    • Mérőeszközök
    • Hidegfüst generátorok és tartozékok
    • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
    • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
    • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
    • Könyvek
    • Ajándéktárgyak
  • Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
  1. Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
  1. Blog
  2. Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
Vissza

Mustfokoló (cukorfok mérő) használata

Hogyan működik a mustfokoló - más néven cukorfok mérő?

A mustfokoló (cukorfok mérő) egy igen hasznos eszköz, mely a következő feladatokra alkalmas:

  • meghatározható a cefre vagy must cukorfoka
  • már az erjedés során a cefre cukor tartalmából megbecsülhető vele a várható alkoholtartalom
  • ellenőrizhető vele az erjedési folyamat
  • pontosan megmondható, hogy befejeződött-e az er­jedés
  • cukrozás esetén a kívánt eredmény eléréséhez meghatározható vele a szükséges cukormennyiség

A cukor a sörfőzőknek, a borászoknak és a pálinkát vala­mint egyéb párlatot készítőknek egyaránt fontos, mivel cukor nélkül nem lenne erjedés, te­hát nem jönne lét­re alkohol sem. A mustfokoló éppen ezért fontos készülék az erjedés ellenőrzéséhez, hiszen minél több a cukor, annál több alkoholt nyerhetünk ki. 

Pálinkaüst
Pálinkaüst

Egy kis elmélet

A cukros víz sűrűsége (és ezzel a felhajtóereje is) nagyobb, mint a normál vízé. Ez a felhaj­tóerő különbség teszi lehetővé a mustfokoló működését. A sűrűséget úgynevezett Öchsle-fokban mérjük. Az Öchsle-fok azt mutatja meg, mennyivel könnyebb vagy nehezebb egy liternyi a mért folyadékból, mint egy liter tiszta víz. Minél nagyobb az Öchsle-fok, annál édesebb a folyadék. Tiszta vízben a mérési eredménynek nullának kell lennie.

A folyadékok sűrűsége függ a hő­mérsékletétől is. A mustfokoló 20°C hőmérsékleten mér pontosan, ettől eltérő hőmérsékle­ten végzett mérés esetén az eredményt korrigálni kell. 20°C feletti hőmérsék­let esetén fo­konként 0,2 Öchsle-fokot kell hozzáadni a leolvasott értékhez, 20°C alatti hőmérsékletnél pedig 0,2 Öchsle-fokot kell levonni belőle.

Mustfokoló cukorfokoló leolvasásaA mustfokoló (cukorfok mérő) használata

Az Öchsle-fok meghatározásához töltsél a mérendő folyadékból egy mérőhengerbe, majd óvatosan engedd bele a tiszta mustfokolót. A mustfokolónak szabadon és függőlegesen kell a folyadékban úsznia, nem érhet az oldalfalhoz. A must­fokoló oldalán nem szabad légbuboréknak lennie. Ha mégis van rajta buborék, akkor azt a folyadék keverésével lehet eltávolítani.

A folyadék sűrűségétől függően a mustfokoló valamennyire elmerül benne. Az Öchsle-fokot a folyadék felszínénél lehet a skáláról leolvasni (a képen a szaggatott vonalnál látható ez a szint). Vastagabb gyűrű esetében (ez vizes ol­datok esetében fordul elő) a gyűrű alsó szélénél kell leolvasni az értéket.

Példa az Öchsle-fok (cukorfok) megállapításához

Egy folyadéknál 1050 grammot mértünk. Ez a folyadék tehát 1050 - 1000 = 50 Öchsle-fokú.
Egy folyadéknál 975 grammot mértünk. Ez a folyadék tehát 975 - 1000 = -25 Öchsle-fokú.

Erjedés előtt: a cefre cukorfokának megbecslése

1 Öchsle-fok nagyjából 2,6 g/liter cukortartalmat jelent. Ennek megfelelően lehet a cefre cukortartalmát meg­becsülni. Ez azonban csak durva becslés, mivel a folyadékokban nem csak a cukor, hanem más anyagok is befolyásolják a sűrűséget.

Példa a cukorfok megállapításához

Egy cefrében 90 Öchsle-fokot mértünk, mennyi a cukorfok?

1 Öchsle-fok 2,6 g/liter cukor mennyiségnek felel meg, tehát 90 Öchsle-fok azt jelenti, hogy a cefre ma­ximum 90 x 2,6 g, azaz 234 gramm cukrot tartalmaz literenként. Amennyiben teljesen megerjed ez a cukortartalom, akkor ez kb. 117 gramm alkoholt jelent literenként (234/), illetve kereken 14,5%Vol.-t (durván számítva: a gramm/literben lévő cukortartalmat elosztjuk 16-al).

Teljes erjedés azonban a gyakorlatban nem létezik, nem lehet elérni. A valóban elérhető alkoholtarta­lomhoz akkor vagyunk a legközelebb, ha 16 helyett 18-al osztjuk a cukortartalmat (példánknál maradva 234/18=13%Vol.). Tehát a gramm/liter­ben megkapott cukortartal­mat elosztva 18-al megkapjuk a várható alkoholtartalmat %Vol.-ban. Amennyiben erre a célra szeretnénk használni a mustfokolót, egy széles mérési tartományú mustfokolót érdemes vásárolni.

A keletkező alkohol mennyiségének megbecslése

A keletkező alkhol becsléséhez a fenti számítást alkalmazzuk, azaz 1 Öchsle-fok megfelel 2,6 gramm/liter cukormennyiségnek.

Mustfokoló skálája közelrőlPélda az alkohol mennyiségének becsléséhez

Az erjedés kezdetén mért Öchsle-fok: 90
Az erjedés végén mért Öchsle-fok: -10

Az összes Öchsle-fok módosulás:

  • 90 Öchsle-fokról nullára = 90
  • 0 Öchsle-fokról -10-re = 10

Tehát ez összesen 100 Öchsle-fok. A fentiek alapján tehát ez 260 gramm/liter cukrot (Számítás: 100*2,6) és 14,4 %Vol. alkoholt (Számítás: 260/18) jelent.

A cefrének az erjedés kezdetén magas a cukortartalma. A mustfok ekkor például lehet 80 Öchsle-fok is. Az erjedés során a cukor alkohollá alakul, a cefre sűrűsége csökken. Mérd meg a mustfokot az erjedés előtt és az erjedés során is. Az értékek összehasonlításával figyelemmel kísérhető az erjedés folyama­ta és befejező­dése.

Javítás, cukrozás az erjedés előtt

A gyümölcs, gabona és burgonya cefrék erjedése során sokszor csak 10 %Vol. alkoholt céloznak meg ered­ményként. Ha magasabb alkoholtartalmat célzunk meg, akkor a cefrét az erjedés előtt cukrozni kell (a ma­gyar törvények alapján pálinkát kizárólag cukrozatlan gyümölcscefréből szabad főzni). Azt, hogy bizonyos al­koholtartalom eléréséhez mennyi cukrot kell a cefréhez adni, a mustfokoló segítségével ki lehet számolni.

Példa az erjedés előtti javításhoz

70 Öchsle-fokú cefréből 18%Vol. alkoholt szeretnénk elérni. 70 Öchsle-fok 70x2,6, azaz 182 gramm/li­ter cukrot jelent, melyből maximum 182/18, azaz nagyjából 10%Vol. alkohol kapható. 18%Vol. alkohol kinyeré­séhez 18x18, azaz kereken 325 gramm/liter cukortartalomra van szükség. Tehát 325-180, azaz 145 gramm cukrot kell literenként a cefréhez adni.

Az erjedés befejeződésének ellenőrzése

Az erjedés általában befejeződött, ha a kotyogót már nem nyomják fel a keletkező gázok, azaz nem kotyog. Azonban nem biztos, hogy ekkor ténylegesen befejeződött az erjedés, és minden cukor alkohollá alakult már. Objektív és megbízható módon a mustfokolóval lehet ezt megállapítani. A befejeződés módja a kezde­ti cukortartalomtól és a használt élesztőtől függ.

Példa az erjedés befejeződésének ellenőrzéséhez

Cukortartalom az erjedés kezdetén: 300 gramm/liter. Használt fajélesztő: turbó élesztő 18%Vol. al­kohol eléréséhez. 18%Vol. alkohol eléréséhez a számítások alapján 325 gramm/liter cukorra van szükség. Mivel ez a turbó élesztő a cukrot tökéletesen alkohollá alakítja, az erjedés befeje­ződésekor a mustfokolóval negatív értéket kell mérnünk.

Cukortartalom az erjedés kezdetén: 300 gramm/liter. Használt fajélesztő: turbó élesztő 14%Vol. al­kohol eléréséhez. 14%Vol. alkohol eléréséhez a számítások alapján 250 gramm/liter cukorra van szükség. Mivel ez a turbó élesztő a cukrot nem teljesen fogja alkohollá alakítani, az erjedés befeje­ződésekor a mustfokolóval 50 gramm/liter cukortartalmat kell mérnünk. Öchsle-fokban egy pozitív, de alacsony értéket fogunk kapni.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Copper Age Kft.
  • 1115 Budapest, Hídvég u. 4.
  • +36203905475
  • kerdes@palinkaust.hu

 

Közvetlen üzletünk előtt ingyenes parkolóval várjuk Önöket!

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-13:00 között, ezen felül flexibilisen, egyéni kérésre.

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

ÉRTESÜLJÖN
ÚJDONSÁGAINKRÓL

Hírlevélre feliratkozóinknak rendszeresen küldünk újdonságainkról, aktualitásainkról értesítést.

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
paypal
  • Aroma, esszencia
  • Cefre készítése
  • Szeszfokoló, mustfokoló, borfokoló
  • Pálinka és bor szűrés
  • Dugózók, dugók, hőzsugor fóliák palackokhoz
  • Cefréző és gyümölcslétároló tartályok, kiegészítők
  • Lepárlók – illóolajhoz és pálinkafőzéshez
  • Illóolaj lepárlás eszközei
  • Mérőeszközök
  • Hidegfüst generátorok és tartozékok
  • Gyümölcsfeldolgozás és lényerés
  • Aszalógépek háztartási és ipari használatra
  • Konyhai eszközök és vörösréz edények főzéshez, sütéshez
  • Könyvek
  • Ajándéktárgyak
  • Blog
    Blog
    • Összehasonlító tesztek és vásárlási tanácsok
    • A pálinkafőzés művészete
    • Bevezetés az illóolajok kinyerésébe
    • Aszalás otthon és nagyüzemi méretben
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.