Cefre készítése

A jó pálinka alapja a gondos cefrézés. A cefre készítése:

Az érett, tiszta és hibátlan gyümölcsöt aprítás és amennyiben szükséges, magozás után pektin bontó szerrel (más néven pektináz) kezelhetjük, így feltárva a gyümölcscukrot és aromákat az élesztő előtt.

Ezt követi a cefre savfokának (pH érték) beállítása. A savfok méréséhez pontos digitális műszert vagy indikátor papírt is használhat. Általában a cefre pH-ja nem éri el az erjedéshez szükséges 3,2-3,4-es értéket, ezért savazni kell, mellyel megelőzhető a cefre megromlása.

A pálinkánál fajélesztővel célszerű irányt adni az erjedésnek. Ha a cefrézett gyümölcs nem volt teljesen egészséges, az élesztő bekeverésekor keverjen hozzá élesztőtápot is.

Habzásra hajlamos cefréknél érdemes már most hozzáadni a habzásgátlót is a cefréhez, mellyel elkerülhető a felhabzás, és így sokkal több cefre önthető a cefrézőhordóba, valamint a lepárlás során a pálinkafőző üstjébe is.

Az erjedés oxigéntől elzárt módon kell hogy lezajlódjon. Ennek érdekében fertőtlenített élelmiszerbarát cefrézőhordóban vagy nagy méretű tartályban erjesszen, a tartály tartalmát pedig kotyogóval zárja el az oxigéntől.

Rendezés ár szerint csökkenő növekvő

Cefréző, erjesztő tartály (tojás alakú)
A biodinamikus erjesztés követelményeinak megfelelő erjesztő tartály. Aranymetszés arányú erjesztő és tároló tojás forma mindenféle sarok és él nélkül.
Cefréző, tároló és szállító tartály, SPEIDEL
Ez a nagyüzemi, ipari felhasználásra is javasolt cefréző tartály élelmiszerbarát és UV álló PE anyagból készül.
Nemesacél gyűjtőedény, 50 literes, SPEIDEL a daráló kifolyónyílása alatt
50 literes nemesacél Speidel gyűjtőedény, mely tökéletesen illik a többi Speidel gyümölcsfeldolgozó készülékhez, de természetesen más célokra (például pezsgő, sör, bor vagy üdítők hűtéséhez) is használható.
Refraktométer három skálával
Cefre cukorfokának meghatározására alkalmas három skálás refraktrométer hőmérséklet kompenzációval.
Pálinkafőzőre építhető epruvetta
Az epruvetta egy nagyon praktikus kiegészítő, mellyel a pálinkafőzés során végig követheti az alkoholfok változását.
Nemesacél Speidel golyós csap, 1", az erjesztő tojáshoz
Speidel golyós csapok többféle méretben és kivitelben.
Speidel cefréző hordó
Élelmiszerbarát Speidel cefréző hordó tartozékokkal.
Digitális pH-mérő (savfok mérő)
Megbízható digitális pH-mérő (savfok mérő) kedvező áron! Cefre, bor, must és más folyadékok pH értékének mérésére / beállítására, de használható talaj pH értékének (savfokának) mérésére is.
Szeszfokoló szett
Gondosan összeválogatott eszközök, mellyel a cefre és a kész párlat alkoholfokát is meg tudja állapítani boforokolóval, epruvettába javasolt szeszfokolóval, könnyen olvasható és nagy osztásközű szeszfokolóval valamint mérőhengerrel együtt.
Melegítő öv cefréző tartályokhoz
Kisebb cefréző hordókhoz használható melegítő öv. Különösen a téli cefrézéseknél ajánljuk használatát.
Szeszfokoló hőmérővel 0-100°, mérőhengerrel
Kedvező árú szett azoknak, akiknek mérőhengerre és szeszfokolóra is szükségük van.
12 literes Speidel cefréző hordó
Élelmiszerbarát műanyagból készült hordó erjesztéshez, tároláshoz és szállításhoz.
Házi borászkodás könyv
Érthető nyelvezeten íródott szakkönyv kezdő borászoknak​. Segítségével egyszerűvé válik olyan minőségű bort készíteni otthon, melyet ünnepekre is méltán lehet elővenni.
Jód oldat keményítő teszt elvégzéséhez
Gabonacefre készítésénél szükséges keményítő teszt elvégzésére szolgáló jód teszt.
Szeszfokoló, Al-Ambik® hőmérő nélkül
Pontos szeszfokolók különböző kivitelben epruvettába, alkoholfok beállításához és nagy osztásközzel (jól olvasható szemüveg nélkül!) is.
Pectin-EX pektinbontó 2-400 liter cefréhez
Aromafeltáró és jobb kihozatalt biztosító pektináz enzim, melyet a profi pálinkafőzők is használnak. A pektinbontóval lebonthatja a gyümölcsben lévő pektint, hozzáférhetővé téve az ízeket és tápanyagokat.
pH indikátor papír 1-14 pH, 5 méteres tekercs
A lehető legolcsóbb választás a pH érték meghatározásához a lakmusz - más néven indikátor- papír.
Mustfokoló
A mustfokolóval az erjedés előtt a bor és cefre cukorfokát tudja megállapítani és előre kiszámíthatja, várhatóan mennyi alkoholt kap az erjedés végére.
puriFERM XXL turbó élesztő
100 liter mennyiségű cukorcefréhez, professzionális felhasználók számára kifejlesztett élesztő.
Műanyag mérőhenger, 100 ml-es
Ha valamit pontosan kell adagolni vagy egy kész párlat alkoholfokát szeretné megmérni, nagy segítség egy pontos mérőhenger.

Oldalak

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák