Kémiai folyamatok az ecetgyártás során

Nemzeti ünnep és szabadság miatt üzletünk augusztus 20 és 24 között zárva lesz.
Előre is köszönjük megértésüket.

Az ecetsav baktériumok az alkoholt oxigén jelenléte mellett ecetsavvá alakítják át, a folya­mat során energia keletkezik. Tehát itt nem erjedésről van szó, hanem a következő oxidá­ciós folyamatról:


CH3-CH2OH + O2  ->  CH3-COOH + H2O + 494 kJ

etil akohol + oxigén  ->  ecetsav + víz + meleg

1 gramm alkoholból kb. 1,3 gramm ecetsav keletkezik


A folyamathoz oxigénre van szükség, ezért is van az, hogy az ecetsav baktériumok a táp­talaj felszínén nőnek vagy a folyadékot levegőztetni kell. Ha túl kevés az oxigén, alkohol marad az alapanyagban. Az oxidáció során nagyon sok hő keletkezik, mely kisebb mennyi­ségeknél vagy olyan kultúráknál, melyek a felszínen növekednek, nem probléma. Nagyobb mennyiségeknél, főként pedig a folydék belsejében lévő kultúráknál hűtésre van szükség, hogy ne melegedjen túl a kultúra.