Fahordó készítéséhez használt tölgyfa fajták.
A kádárok főként a kocsánytalan (Quercus sessiliflora) és a kocsányos (Quercus robur vagy pedunculata) tölgy fajtákat használják.
Mindkét fajta megtalálható az összes európai tölgyfa termelő vidéken. Svájcban a legtöbbször használt francia tölgyfa mellett Lengyelországból, a volt Jugoszlávia területéről, Boszniából, Szlovéniából, Horvátországból, Magyarországból és Ausztriából származó fát is feldolgoznak.
Gyakran nem lehet a fa eredetét biztosan meghatározni. A kocsányos tölgy hosszabb, általában egyenesebb növekedésű, évgyűrűi szűkebbek, mint a kocsánytalan tölgynek. Ezért a hordók készítése során a kocsányos tölgyet használják.
Amerikában a fehér tölgy (Quercus alba) terjedt el az egész kontinensen, melyet ott hordók készítéséhez használnak. A mai olcsó szállítási költségek mellett legalább elgondolkoztató a kiváló amerikai tölgy európai használata.