Paella II.

Hozzávalók (6 főre):

  • 18 db tisztított király garnéla
  • 30 db fekete kagyló
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 db közepes méretű vöröshagyma, apróra kockázva
  • 2 db olívaolaj
  • másfél db csirkemell kockákra vágra
  • 150 gramm tintahal karika
  • 150 gramm fehér színű halfilé kockákra vágva (nagyon finom hazai hallal, például ponttyal készítve is!)
  • 10 dkg szalonna apróra kockázva
  • 8 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy fokhagymanyomón átnyomva
  • 2 sárga, zöld és piros paprika apróra kockázva
  • 2 paradicsom felkockázva
  • 15 dkg felkarikázott kolbász
  • 2 csipet cayennebors
  • 30 dkg hosszú szemű rizs
  • fél teáskanál sáfrány
  • 750 ml forró tyúkhúsleves
  • 12 dkg fagyasztott borsó
  • 3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
  • só, bors

Recept:

Friss kagyló esetén tisztítsa meg a kagylókat, a sérült vagy eleve nyitott darabokat, melyek egy könnyed koppantás után sem záródnak be, dobja ki. Öntse egy lábosba a bort, tegye bele a kagylókat és nagy lángon 4-5 percig forralja. A ki nem nyílt darabokat dobja ki, a főzőlevet tartsa meg.

Forrósítsa fel a paella tálat, majd az olaj felével 5 perc alatt pirítsa meg benne aranybarnára csirkemellet. Vegye ki a paella tálból a húst, tegye félre. Helyezze a paella tálba a garnálát, a tintahal karikákat és halat, és egy percig pirítsa.Tegye ezeket is félre. Ismét forrósítsa fel a paella tálat, tegye bele a maradék olajat, majd a hagymát, a szalonnát, a fokhagymát és a paprikát, és párolja üvegesre.

Adja hozzá a paradicsomot, a kolbászt és a cayenneborsot, ízlés szerint sózza, borsozza. A rizst is tegye bele, forrósítsa azzal együtt fel, majd öntse rá a kagylók főzőlevét és alaposan keverje össze. Néhány perc után a sáfrányt és a tyúkhúslevest is keverje bele. Alacsony hőmérsékleten, keverés nélkül nagyjából 5 percig főzze. Tegye bele a zöldborsót, a csirkemellet, a garnélát, a tintahalat és a halat, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten további 10-15 percig párolja, míg meg nem fő a rizs. Helyezzük rá a kagylókat, szórja meg petrezselyemmel és tálalja a paella tálban.

A legjobb íze akkor lesz az ételnek, ha szabad tűzön készíti el.