Hozzávalók (6 főre):
- 18 db tisztított király garnéla
- 30 db fekete kagyló
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 db közepes méretű vöröshagyma, apróra kockázva
- 2 db olívaolaj
- másfél db csirkemell kockákra vágra
- 150 gramm tintahal karika
- 150 gramm fehér színű halfilé kockákra vágva (nagyon finom hazai hallal, például ponttyal készítve is!)
- 10 dkg szalonna apróra kockázva
- 8 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy fokhagymanyomón átnyomva
- 2 sárga, zöld és piros paprika apróra kockázva
- 2 paradicsom felkockázva
- 15 dkg felkarikázott kolbász
- 2 csipet cayennebors
- 30 dkg hosszú szemű rizs
- fél teáskanál sáfrány
- 750 ml forró tyúkhúsleves
- 12 dkg fagyasztott borsó
- 3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
- só, bors
Recept:
Friss kagyló esetén tisztítsa meg a kagylókat, a sérült vagy eleve nyitott darabokat, melyek egy könnyed koppantás után sem záródnak be, dobja ki. Öntse egy lábosba a bort, tegye bele a kagylókat és nagy lángon 4-5 percig forralja. A ki nem nyílt darabokat dobja ki, a főzőlevet tartsa meg.
Forrósítsa fel a paella tálat, majd az olaj felével 5 perc alatt pirítsa meg benne aranybarnára csirkemellet. Vegye ki a paella tálból a húst, tegye félre. Helyezze a paella tálba a garnálát, a tintahal karikákat és halat, és egy percig pirítsa.Tegye ezeket is félre. Ismét forrósítsa fel a paella tálat, tegye bele a maradék olajat, majd a hagymát, a szalonnát, a fokhagymát és a paprikát, és párolja üvegesre.
Adja hozzá a paradicsomot, a kolbászt és a cayenneborsot, ízlés szerint sózza, borsozza. A rizst is tegye bele, forrósítsa azzal együtt fel, majd öntse rá a kagylók főzőlevét és alaposan keverje össze. Néhány perc után a sáfrányt és a tyúkhúslevest is keverje bele. Alacsony hőmérsékleten, keverés nélkül nagyjából 5 percig főzze. Tegye bele a zöldborsót, a csirkemellet, a garnélát, a tintahalat és a halat, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten további 10-15 percig párolja, míg meg nem fő a rizs. Helyezzük rá a kagylókat, szórja meg petrezselyemmel és tálalja a paella tálban.
A legjobb íze akkor lesz az ételnek, ha szabad tűzön készíti el.