Érlelés

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

A lepárolt párlinka bár iható, még nincs készen. Az érlelést optimális esetben érlelő fahordóban végezzük 4-25 éven át. Ennek során a pálinka részben átveszi a hordó ízét (új aromaanyagok jutnak a pálinkába), ezért nagyon fontos a kitűnő minőségű hordó használata. Az íz szempontjából az is fontos, miből készült a hordó, illetve hogy barrique hordó-e. Fogyasztás előtt szűrjük, ha szűrés után is zavaros marad, akkor derítjük, majd újra szűrjük a párlatot. Ha nincs lehetősége hordós érlelésre, javasoljuk, próbálja ki a tölgyfa chipses érlelést.
A kész pálinka tárolását belülről bevont tároló fahordóban végezzük, ebben a legkisebb a párolgási veszteség (a nem ilyen hordókban az éves párolgási veszteség 2-8% közötti). Ez a levegőzés simábbá, jobban ihatóvá teszi a pálinkát. A hordók külsejét lúgos diófa páccal ápoljuk, fémabroncsukat festéssel védjük, vagy korrózióálló abroncsokat használunk.

Az érlelés során gyümölcsöt is lehet tenni a pálinkába, így készül az ágyaspálinka. Manapság divatos palackozás során is egy darab gyümölcsöt tenni a palacka. Fontos, hogy a hozzáadott gyümölcsből plusz ízeket és cukrot old ki a pálinka, de ez már nem erjed meg, csak édesebbé teszi az italt.
 
Szeszfok megváltoztatása
A gyümölcspálinka szabványban előírt alkoholtartalma 50%, melyet mesterségesen kell beállítani, mert a lepárolt pálinka általában ennél magasabb szeszfokú. A szeszfok az érlelési idő alatt is változik.

A szeszfok csökkentésére akkor van szükség, ha erősebb, 60-70%-os pálinkánk van (a pálinka íze 40%-osnál erősebb pálinka esetében nem nagyon érződik). A higítást vízzel végezzük, melynek mennyiségét a következő módon tudjuk kiszámítani:

(pálinka mennyisége literben / pálinka jelenlegi szeszfoka) * amennyi %-kal szeretnénk csökkenteni a szeszfokot = higításhoz szükséges víz literben

Példa:
Ha 40 liter, 68%-os pálinkánkat szeretnénk 50%-osra higítani, akkor a következőket kapjuk: (40/68)*18= 10,59, azaz ennyi liter vizet kell hozzáadnunk, hogy 50%-os pálinkát kapjunk.
 
Szeszfok növelésére, azaz erősítésre pálinkát használhat (nem tiszta szeszt!!). Az előzőeknek megfelelően a következő módon számítjuk ki, mennyi erősebb pálinkát kell hozzáadnunk a gyenge pálinkához: (pálinka mennyisége literben / amennyi %-kal erősebb a növelésére használt pálinka a kívánt szerszfoknál) * amennyi %-kal szeretnénk növelni a szeszfokot = erősítéshez szükséges pálinka literben

Példa:
Ha 40 liter, 48%-os pálinkánkat szeretnénk 50%-osra erősíteni egy 58%-os pálinkával, akkor a következőket kapjuk: (40/8)*2= 10, azaz ennyi liter erősítő pálinkát kell hozzáadnunk, hogy 50%-os pálinkát kapjunk.

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: