A lepárolt párlinka bár iható, még nincs készen. Az érlelést optimális esetben érlelő fahordóban végezzük 4-25 éven át. Ennek során a pálinka részben átveszi a hordó ízét (új aromaanyagok jutnak a pálinkába), ezért nagyon fontos a kitűnő minőségű hordó használata. Az íz szempontjából az is fontos, miből készült a hordó, illetve hogy barrique hordó-e. Fogyasztás előtt szűrjük, ha szűrés után is zavaros marad, akkor derítjük, majd újra szűrjük a párlatot. Ha nincs lehetősége hordós érlelésre, javasoljuk, próbálja ki a tölgyfa chipses érlelést.
A kész pálinka tárolását belülről bevont tároló fahordóban végezzük, ebben a legkisebb a párolgási veszteség (a nem ilyen hordókban az éves párolgási veszteség 2-8% közötti). Ez a levegőzés simábbá, jobban ihatóvá teszi a pálinkát. A hordók külsejét lúgos diófa páccal ápoljuk, fémabroncsukat festéssel védjük, vagy korrózióálló abroncsokat használunk.
Az érlelés során gyümölcsöt is lehet tenni a pálinkába, így készül az ágyaspálinka. Manapság divatos palackozás során is egy darab gyümölcsöt tenni a palacka. Fontos, hogy a hozzáadott gyümölcsből plusz ízeket és cukrot old ki a pálinka, de ez már nem erjed meg, csak édesebbé teszi az italt.
Szeszfok megváltoztatása
A gyümölcspálinka szabványban előírt alkoholtartalma 50%, melyet mesterségesen kell beállítani, mert a lepárolt pálinka általában ennél magasabb szeszfokú. A szeszfok az érlelési idő alatt is változik.
A szeszfok csökkentésére akkor van szükség, ha erősebb, 60-70%-os pálinkánk van (a pálinka íze 40%-osnál erősebb pálinka esetében nem nagyon érződik). A higítást vízzel végezzük, melynek mennyiségét a következő módon tudjuk kiszámítani:
(pálinka mennyisége literben / pálinka jelenlegi szeszfoka) * amennyi %-kal szeretnénk csökkenteni a szeszfokot = higításhoz szükséges víz literben
Példa:
Ha 40 liter, 68%-os pálinkánkat szeretnénk 50%-osra higítani, akkor a következőket kapjuk: (40/68)*18= 10,59, azaz ennyi liter vizet kell hozzáadnunk, hogy 50%-os pálinkát kapjunk.
Szeszfok növelésére, azaz erősítésre pálinkát használhat (nem tiszta szeszt!!). Az előzőeknek megfelelően a következő módon számítjuk ki, mennyi erősebb pálinkát kell hozzáadnunk a gyenge pálinkához: (pálinka mennyisége literben / amennyi %-kal erősebb a növelésére használt pálinka a kívánt szerszfoknál) * amennyi %-kal szeretnénk növelni a szeszfokot = erősítéshez szükséges pálinka literben
Példa:
Ha 40 liter, 48%-os pálinkánkat szeretnénk 50%-osra erősíteni egy 58%-os pálinkával, akkor a következőket kapjuk: (40/8)*2= 10, azaz ennyi liter erősítő pálinkát kell hozzáadnunk, hogy 50%-os pálinkát kapjunk.
Érlelés
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között.
Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk:
- ajándék (47)
- ajándék növény (12)
- akció (6)
- alembik (1)
- alkohol (11)
- alma (1)
- alquitara (2)
- alszesz (1)
- ananász (1)
- aroma (2)
- aszalás (30)
- bejelentés (2)
- borászat (23)
- cefre (30)
- chili paprika (4)
- cider (1)
- cím (2)
- címer (1)
- cinezett (5)
- cseresznye (1)
- cukorfok (2)
- daráló (1)
- dekor (1)
- dekoráció (1)
- desztillált víz (2)
- díszdoboz (1)
- dugó (1)
- ec-mérő (8)
- ecet készítés (1)
- edény (17)
- egészség (2)
- ékszer (3)
- elérhetőség (1)
- élesztő (6)
- előpárlat (1)
- eper (1)
- esszencia (1)
- eszencia (2)
- EU (1)
- ezotéria (3)
- feldolgozás (1)
- fertőtlenítő (1)
- főétel (6)
- folyamatos (1)
- fondü (1)
- főpárlat (1)
- főzőlap (1)
- füstölés otthon (14)
- füstölő (15)
- füstölő tartozék (2)
- gabonacefre (14)
- glutén mentes (10)
- gyertya (1)
- gyümölcs (18)
- gyümölcslé (13)
- használat (1)
- házilag (2)
- hidrokultúra (1)
- hőmérő (1)
- hús (3)
- húsvét (1)
- illóolaj (17)
- illóolaj lepárlás (14)
- ingyen (1)
- ital adagoló (2)
- karácsony (6)
- kémcső (4)
- készít (1)
- készlet (2)
- könyv (23)
- könyvjelző (1)
- köret (4)
- koronavírus (1)
- korsó (2)
- körte (1)
- kozma (1)
- krampampuli (2)
- kulcstartó (1)
- laboratórium (4)
- lámpa (1)
- laterna (1)
- leválasztás (1)
- meggy (2)
- méhészet (1)
- mérőeszköz (27)
- mesebeli növény (4)
- monitor (1)
- mustfokoló (1)
- nav (4)
- növénytermesztés (17)
- nyersétel (15)
- nyitva (5)
- orp-mérő (2)
- ötletek (2)
- otthon (4)
- pálinka (14)
- pálinkafőzés (28)
- pálinkafőző (22)
- pályázat (1)
- pH (2)
- ph-mérő (13)
- pohár (5)
- rágcsálnivaló (12)
- recept (20)
- rumtopf (1)
- sajtkészítés (1)
- savfok (1)
- sörfőzés (5)
- speidel (20)
- spiritusz (2)
- sütemény (8)
- szállítás (3)
- tál (1)
- tartály (4)
- tds-mérő (4)
- tej mentes (9)
- tematikus hetek (2)
- tisztítás (2)
- tojás mentes (8)
- utópárlat (1)
- üveg (2)
- üzlet (1)
- vörösréz (44)
- weblap (1)
- zöldség (12)