Otthoni pálinkafőzés eszközei

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

A fenti, pálinkafőzésről szóló anyagok elolvasása után most nézzük végig, mi mindenre van szükség egy otthon készített pálinkához. Az alábbi lista egy javaslat, természetesen az eszközök egy része némi ügyességgel és találékonysággal az otthon is megtalálható eszközökkel többé-kevésbé helyettesíthető.
Minden használt eszközünk higiénikusan tiszta legyen, ugyanis akár valamelyik edényről is kerülhet a cefrénkbe olyan szennyeződés, ami az egész megromlását okozza. Tehát ne sajnáljuk a forró vizet az edények előkészítése során, az egész munkánk tönkre mehet egy földes eszköz használatától.
 
Cefrézés:
- a mosáshoz és a gyümölcsök válogatásához edény
- a gyümölcsből a hibás részek eltávolításához kés
- magozáshoz, szártalanításhoz speciális céleszköz vagy a két kezünk
- aprítás darálóval, késsel vagy puhább gyümölcsök esetén akár taposással
- habzásgátló bekeverése felhabosodásra hajlamos gyümölcsök (például meggy, cseresznye) esetén
- pH beállításhoz pH indikátor és tejsav vagy citromsav
- egyes gyümölcsök esetében antizselésítő enzim (pektináz) bekeverése
- élesztőtáp és esetleg B1 vitamin bekeverése (ennek főként hibás gyümölcs használata során van jelentősége)
- fajélesztő bekeverése (használatával az elkészült pálinka ízletesebb és magasabb alkohol tartalmú lesz)
- kotyogóval is rendelkező cefretartályban a cefre érlelése
 
Pálinkafőzés:
- pálinkafőző készülék
- leégésre hajlamos gyümölcs esetén vízfürdő vagy cefreszűrő
- pálinkafőzőbe építhető hőmérő
- rektifikáló, ha egyszeres lepárlással is igen magas alkohol százalékot szeretnénk elérni
- a pálinkafőző melegítésére szolgáló eszköz (lehet hagyományos módon, fával tüzelni a készülék alatt, de lehet a mérettől függően elektromos vagy gáz főzőlapon is végezni a fűtést, a legkisebb lepárlókat pedig akár spirituszkockával is melegíthetjük)
- előfőzet elválasztó szett, melyre csak addig van szükségünk, amíg meg nem tanuljuk az előfőzetet jellegzetes oldószer szagáról felismerni
- szeszfokoló az elkészült pálinka alkohol százalékának megméréshez
- desztillált víz a pálinka iható alkohol tartalmúra történő higításához (desztillált vizet akár mi is készíthetünk a pálinkafőzőnkkel)
- szűrő az elkészült pálinka szűréséhez (amennyiben üledékes a pálinka)
 
Érlelés és tárolás:
- hordó
- palack és dugó vagy kupak
- nagy mennyiség esetén töltő és dugózó

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: