2015-től változtak az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó szabályok. Rövid összefoglalónk az idei pálinkafőzéssel és a pálinkafőző bejelentéssel kapcsolatosan.
- Kinek lehet pálinkafőzője?
- Magánfőző az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
- Változatlan:
- max. 100 literes üsttartalmú pálinkafőzője lehet a magánfőzőnek (otthoni pálinkafőzőnek)
- Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható. Nem szükséges a vámhatóság engedélye a rendeltetésszerűen használt, túlnyomással üzemelő háztartási főzőedényekre, a tudományos és oktatási célra használt desztillálóberendezésekre, valamint a minőségellenőrzési célra használt üveg desztillálóberendezésekre.
- Hol kell bejelenteni a pálinkafőző birtoklását?
- A lakóhely szerint illetékes önkormányzati adóhatóságnál (tehát nem a NAV-hoz, hanem az önkormányzathoz kell menni), a bejelentés díjmentes. A 2015 előtt vásárolt pálinkafőzőket 2015. január 15-ig lehet bejelenteni, ezt követően vásárolt lepárlók esetében a vásárlást követően 15 napon belül kell a bejelentést megtenni.
- Kell valamilyen papír róla, hogyan jutottam a pálinkafőzőhöz?
- Igen, a hatóság ellenőrzés estén kérni fogja a pálinkafőző eredetére vonatkozó iratot (pl.: számla, elkészítési engedély, hagyatéki papír). Ha vásárolta a pálinkafőzőt és nincs meg a számlája, akkor az eladótól évekkel később is lehet számla másolatot kérni.
- Hol használható a pálinkafőző?
- Kizárólag a bejelentésben szereplő címen, ha módosul, akkor változás bejelentést kell tenni.
- Mennyi pálinkát lehet főzni?
- Évente(!) 50 litert. Ha egy háztartásban többen is főznek/főzetnek pálinkát, akkor az éves mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzetett/főzött mennyiségek egybeszámítandók.
- Mennyi adót kell fizetni az elmúlt év során otthon főzött pálinka után?
- Mindig a következő évben fizetendő, 1.000 Ft évente, először 2016-ban fizetendő. Ha adott évben nem készített pálinkát, akkor nem kell megfizetni az adót.
- Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított 1 év elteltével évül el.
- Magánfőzés vagy bérfőzés - csinálhatom mindkettőt?
- Nem lehet egy naptári éven belül bérfőzetni és otthon is pálinkát főzni! Egy tárgyéven belül vagy bérfőzetőként, vagy magánfőzőként lehet párlatot előállíttatni/előállítani, és egy háztartáson belül vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet előállíttatni/előállítani párlatot (egy háztartás: együtt élők, ha pl. az emeleten és a földszinten együtt él két nemzedék, ők két háztartásnak számítanak).
- Eladhatom az ismerősömnek az otthon főzött pálinkámat?
- Nem. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető (ehhez szükség van a pálinkafőző bejelentése után kapott önkormányzati adóhatósági igazolásra).
- Pálinkaversenyre szeretném vinni majd a pálinkámat, mire van ehhez szükség?
- Két papírra lesz szükség az önkormányzati adóhatóságtól: a pálinkafőző bejelentésekor, valamint a pálinka után megfizetett adóról kiállított igazolásra.
A teljes törvényt itt lehet elolvasni.