Pálinkafőző bejelentése, otthoni pálinkafőzés törvényi szabályozásának változása

2015-től változtak az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó szabályok. Rövid összefoglalónk az idei pálinkafőzéssel és a pálinkafőző bejelentéssel kapcsolatosan.

  • Kinek lehet pálinkafőzője?
  • Magánfőző az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
  • Változatlan:
  • max. 100 literes üsttartalmú pálinkafőzője lehet a magánfőzőnek (otthoni pálinkafőzőnek)
  • Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható. Nem szükséges a vámhatóság engedélye a rendeltetésszerűen használt, túlnyomással üzemelő háztartási főzőedényekre, a tudományos és oktatási célra használt desztillálóberendezésekre, valamint a minőségellenőrzési célra használt üveg desztillálóberendezésekre.
  • Hol kell bejelenteni a pálinkafőző birtoklását?
  • A lakóhely szerint illetékes önkormányzati adóhatóságnál (tehát nem a NAV-hoz, hanem az önkormányzathoz kell menni), a bejelentés díjmentes. A 2015 előtt vásárolt pálinkafőzőket 2015. január 15-ig lehet bejelenteni, ezt követően vásárolt lepárlók esetében a vásárlást követően 15 napon belül kell a bejelentést megtenni.
  • Kell valamilyen papír róla, hogyan jutottam a pálinkafőzőhöz?
  • Igen, a hatóság ellenőrzés estén kérni fogja a pálinkafőző eredetére vonatkozó iratot (pl.: számla, elkészítési engedély, hagyatéki papír). Ha vásárolta a pálinkafőzőt és nincs meg a számlája, akkor az eladótól évekkel később is lehet számla másolatot kérni.
  • Hol használható a pálinkafőző?
  • Kizárólag a bejelentésben szereplő címen, ha módosul, akkor változás bejelentést kell tenni.
  • Mennyi pálinkát lehet főzni?
  • Évente(!) 50 litert. Ha egy háztartásban többen is főznek/főzetnek pálinkát, akkor az éves mennyiségi korlátok szempontjából az általuk főzetett/főzött mennyiségek egybeszámítandók.
  • Mennyi adót kell fizetni az elmúlt év során otthon főzött pálinka után?
  • Mindig a következő évben fizetendő, 1.000 Ft évente, először 2016-ban fizetendő. Ha adott évben nem készített pálinkát, akkor nem kell megfizetni az adót.
  • Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított 1 év elteltével évül el.
  • Magánfőzés vagy bérfőzés - csinálhatom mindkettőt?
  • Nem lehet egy naptári éven belül bérfőzetni és otthon is pálinkát főzni! Egy tárgyéven belül vagy bérfőzetőként, vagy magánfőzőként lehet párlatot előállíttatni/előállítani, és egy háztartáson belül vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet előállíttatni/előállítani párlatot (egy háztartás: együtt élők, ha pl. az emeleten és a földszinten együtt él két nemzedék, ők két háztartásnak számítanak).
  • Eladhatom az ismerősömnek az otthon főzött pálinkámat?
  • Nem. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető (ehhez szükség van a pálinkafőző bejelentése után kapott önkormányzati adóhatósági igazolásra).
  • Pálinkaversenyre szeretném vinni majd a pálinkámat, mire van ehhez szükség?
  • Két papírra lesz szükség az önkormányzati adóhatóságtól: a pálinkafőző bejelentésekor, valamint a pálinka után megfizetett adóról kiállított igazolásra.

A teljes törvényt itt lehet elolvasni.