Gy.I.K.

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

Melyik a legjobb pálinkafőző?
A német CopperGarden cég minden pálinkafőzője gondosan készített, kiváló minőségű darab. Vastag vörösrézből készült, tartós pálinkafőzők, melyben az amatőrök és a profik is örömüket találják.

Vannak kiállított készülékek az üzletben? Lehet csak nézelődni is?
Üzletünkben nagy számú pálinkafőző és illóolaj lepárló, számtalan Speidel gyümölcsfeldolgozó gép (gyümölcs daráló, prés, sterilizáló, cefréző tartály) valamint konyhai eszköz (grill lap, fritőz edény, stb.), aszaló, füstölő és ajándék tárgy van kiállítva, ezeket természetesen bármikor megtekintheti. A tartozékokat (turbó és élő fajélesztő, élesztőtáp, pektin bontó enzim, habzásgátló, pH mérő, stb.) és a könyveket is természetesen mindig készleten tartjuk. Szívesen látunk minden érdeklődőt akkor is, ha csak nézelődni szeretne.

Hol lehet a webshopban található termékekről (pálinkafőző, illóolaj lepárló, aszaló, füstölő, stb.) tesztet találni?
Nézze meg YouTube csatornánkat, ott sok videót találhat a készülékek kialakításáról, működéséről. A videófilmeket folyamatosan bővítjük, érdemes feliratkozni a videócsatornára, így az új filmek feltöltéséről automatikusan értesül.

Mekkora a pálinkafőzők és illóolaj lepárlók falvastagsága?
Az eredeti CopperGarden lepárlók minimum 1,5 mm vastag vörösréz lemezből készülnek, kézzel kovácsolva. Ez az anyag a fémmegmunkálás (kalapálás) során tömörödik, így kb. 1,3-1,4 mm a kész darab végleges falvastagsága. 50 literes méret felett a pálinkafőzők, illóolaj lepárlók alja dupla vastagságú, tehát legalább 3 mm vastag. Prémium sorozatú lepárlóink esetében a minimális falvastagság 3 mm. Kérésre, egyedi gyártású darabként ennél vastagabb lemezből is tud kovácsműhelyünk pálinkafőzőt készíteni.

Miért ilyen formájú a pálinkafőzéshez ajánlott alembik típsok sisakja és páracsöve?
Az alembik típusú pálinkafőzők sisakja a gőznek teret ad a kiterjedéshez és a párát azonnal a páracsőbe vezeti. Ezért is csatlakozik a sisak legfelső pontján, és nem oldalt a páracső. A páracső kialakítása során a pára útját az immár 158 éves gyártási tapasztalat alatt úgy optimalizálták, hogy a páracsőben kicsapódó cseppek a hűtőspirálba follyanak, ne vissza a sisakba. Éppen ezért a páracső átmérője a kezdetén nagyobb, és csak a lefelé ívelő szakaszánál kezd el keskenyedni. Az alembik típusú pálinkafőzők aroma- és illatanyagokban összhangot adó pálinkát adnak.

Mennyi cefrét tölthetek a pálinkafőző üstjébe?
Ha cefréből készít párlatot (pálinkát), akkor az üstöt legfejlebb 3/4 részéig töltheti, ha ennél többet tesz bele, a cefre leéghet vagy felhabozhat. Amennyiben habzásgátlót használ vagy egyszerű folyadékokat (például bort) párol le, akkor ennél többet tölthet bele. Egy 10 literes üstbe tehát 6 illetve 8 liter cefrét lehet tölteni.

Mennyi pálinkára vagy egyéb párlatra számíthatok a cefrém lefőzése után?
Ez főként attól függ, hogy a cefrének mennyi az alkohol tartalma. Nem lehet több alkoholt kinyerni, mint amennyi a cefrében található! Egy sör vagy egy egyszerű cefre gyakran csak 5 Vol% alkoholt tartalmaz, míg egy cukrozott, turbo élesztővel erjesztett cefrében akár 20% alkohol is lehet (ezt lepárolva azonban nem pálinkát kapunk, hiszen abban kizárólag gyümölcs lehet, cukor és egyéb édesítő szerek nélkül).
Mivel így könnyebb, számítási alapnak vegyünk 10%-ot – tehát 10 liter cefre elméletileg 1 liter, 100%-os alkoholt tartalmaz. Mivel azonban nem 100%-os tisztaságúra pároljuk le, valamint nem tudjuk a cefréből az összes alkoholt kinyerni, a gyakorlatban ez némileg kevesebb. A kinyert alkoholt iható erősségűre (kb. 45-50%-ra) hígítjuk. Így aztán 10 liternyi 10%-os cefréből nagyjából 2 liternyi ihatóra higított pálinkát vagy egyéb párlatot nyerhetünk ki.

Milyen pontos a pálinkafőző hőmérője?
Ezt a hőmérőt kizárólag az Al-Ambik számára készíti egy német kisiparos. Fokra pontos készülék, mely megfelel a német ipari norma szerinti első osztálynak. Az érzékelő része nem a pálinkafőző sisakjának falánál, hanem a gőztérbe 4 cm-re benyúlva található, így valóban a gőz hőmérsékletét méri. Speciálisan a pálinkafőzőkhöz és egyéb lepárlókhoz lett kifejelsztve, és nem csak készülékkel együtt rendelhető, hanem utólag is beszerlhető (szinte bármilyen márkájú és típusú pálinkafőzőhöz használható). A hőmérő pálinkafőző sisakjába történő beépítéséről írt blog bejegyzésünket itt olvashatja.

Mivel fényesítsem a pálinkafőzőt/lepárlót?
A legegyszerűbb és legolcsóbb módja, ha egy citromot negyedekre vág, egy tányérba sót helyez és a citromot a sóba nyomva átdörgöli vele a készülék külsejét, majd folyó vízzel alaposan lemossa és gyorsan puha ruhával megtörli.

Egy másik lehetőség a forró sós, ecetes víz használata. Ekkor vizet öntünk egy forróvizes fazékba, öntünk bele némi étkezési ecetet, teszünk bele sót és a kisebb darabokat belemerítjük (vigyázzunk, hogy a kezünket ne forrázzuk le vele). Természetesen itt is a tisztítás után fontos az alapos öblítés és tisztára törlés, lehetőleg minél gyorsabban. Ezzel a módszerrel a nehezebben elérhető helyeken is csillogóvá lehet tenni a lepárlót.

Mindkét módszerről rövid videónkat itt tudja megnézni.

Természetesen forgalmazunk speciális, vörösréz tisztító szert is, mellyel szintén szép csillogóra lehet tisztítani a lepárlókat illetve dísztárgyakat.

Fontos kiemelni, hogy élelmiszer előállítására szolgáló tárgyakat (például pálinkafőzőket) soha ne tisztítsunk réztisztító szerekkel, kivéve, ha a rajta lévő felirat tartalmazza azt a kitételt, hogy alkalmas élelmiszer előállítására szolgáló edények tisztítására is.

Minden egyes tisztítás az anyagot vékonyítja, hiszen az oxid réteg leoldása után a jó minőségű vörösréz ismét bepatinásodik, újabb oxid réteg keletkezik rajta. Ezért kérjük, figyeljen rá, hogy ha folyamatosan csillogóan szeretné tartani vörösréz tárgyát, akkor az idővel elvékonyodik (az állandóan csillogóan tartott darabok 10-20 év után szinte átlátszónak tűnnek). A patina, mely először barnás színű, majd idővel zöldes lesz, védi a készüléket a káros behatásokkal, például a savakkal szemben, ezért ha lehetséges, inkább ne távolítsa el róla.

A kompakt készülékekkel tényleg lehet valódi lepárlást is végezni?
Természetesen. Bár az üstméretük kicsi, igazi lepárlásra képesek ezek a készülékek. Az egyes típusok mellett mindig felsoroljuk azokat az alkalmazási módokat, melyekre ajánljuk a használatukat. Példaként tekintse meg videónkat, melyben egy 0,5 literes készülék látható működés közben. A videón jól megfigyelhető a hűtőkör kialakítási módja is.

Kell valamit csinálni a pálinkafőzővel az első használat előtt?
Igen, egy tisztítási folyamatot kell végezni, melyet részletesen leírunk a pálinkafőzővel együtt szállított magyar nyelvű használati utasításban. Az első tisztítási folyamatot mindenképpen el kell végeni, mert ezzel lehet a gyártás, tárolás során esetleg keletkező nem organikus anyagokat, például a mérgező, zöld színű úgy nevezett grünspan-t (réz-szulfát) eltávolítani. A tisztítási folyamatot évente, illetve ha hosszú ideig nem használjuk a lepárlót, akkor is meg kell ismételni.

A tisztításhoz sok vízre és a pálinkafőző üstméretének 10-15%-ának megfelelő mennyiségű rozslisztre van szükség. Ez egy 10 literes pálinkafőző estében tehát 1-1,5 kg rozslisztet jelent. Töltse meg az üstöt félig vízzel, majd kezdje el a felfűtését. Amikor már lobogva forr a víz, öntse bele a rozsliszt nagyobb részét, és egy fakanállal kevergesse, amíg újra el nem kezd forrni. Ekkor helyezze rá enyhe nyomással a sisakot, tegye rá a páracsövet és csatlakoztassa a hűtőt. A fűtést jelentősen vegye vissza, óvatosan fűtse és jóval az utolsó cseppek kinyerése előtt kapcsolja le. Töltse fel a hűtőt vízzel (vízkörforgást nem szükséges biztosítani, erre célra tökéletesen elég lesz a hűtőben lévő víz). Keverje össze a megmaradt rozslisztet annyi vízzel, hogy sűrű pasztát kapjon, és ezt - amennyiben szükséges - használja tömítésként az egyes darabok között. Ehhez egyszerűen kézzel nyomja a pasztát a résbe (a későbbiekben, a pálinkafőzés során is ezt a tömítőanyagot lehet használni szükség esetén, illetve használhat teflon szalagot is, mellyel egyszerűen körbe kell tekerni az illesztéseket). Normál erősségű tűzön folytassa a melegítést mindaddig, míg a legtöbb vizet el nem párologtatott már. Figyeljen rá, nehogy leégjen az üst tartalma. Oltsa el a tüzet, tisztítsa meg kívülről az üstöt és a sisakot hideg vízzel még addig, míg az üst forró. Ha már nem forr az üst tartalma, vegye le a sisakot (ehhez kézzel kicsit megütögetheti). Mossa ki hideg vízzel, szükség esetén egy puha rongy segítségével a sisakot, és közben távolítsa el a maradék rozslisztet. Öntsön hideg vizet a sisakba, illessze rá a hűtőt, majd engedje végigcsorogni a vizet a hűtőspirálon, így belülről is megtisztítva a páracsövet és a hűtőspirált. Alaposan mossa ki az üstöt is, és már el is kezdheti az első pálinkafőzését vele.

Szegecselt üst esetében a tisztítás után még kétszer tiszta vizet kell lepárolni a pálinkafőzőben. Ennek oka a biológiai tömítés, mely lenolajból, őrölt len szalmából és rozslisztből áll, és az első három lepárlás során (tisztítás + kétszeres vizes lepárlás) ég bele a pálinkafőzőbe. E nélkül az első lepárlások során lenolaj íze lehet a pálinkának. Részletes, képekkel is illusztrált blogbejegyzésünket erről a témáról itt olvashatja.

Honnan kaphatok további információkat a pálinkafőzésről vagy egyéb témákról?
Ajánljuk az ezen az oldalon található részletes szakmai anyagokat olvasásra, melyeket a Blog menüpontban talál, tematikusan összeszedve. Amennyiben további kérdései vannak, kérjük, keressen meg minket elérhetőségeink valamelyikén, nagyon szívesen állunk rendelkezésére.

 

Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: