Otthoni pálinkafőzés törvényi szabályozásának változása 2016-ban
2016 január elsejétől ismét változtak az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó szabályok. Rövid összefoglalónk az idei pálinkafőzéssel és a pálinkafőző bejelentéssel kapcsolatosan.
A 2015-ös szabályozáshoz képest a főbb változások a következők:
- a gyümölcstermesztő személy fogalma meghatározásra került: gyümölcstermesztő személy az a magánember, aki gyümölcstermő területtel rendelkezik (ennek mérete nincs meghatározva)
- pálinkafőzés megkezdése előtt be kell szerezni a vámhatóságtól a párlat adójegyet.
- a párlat adójegy darabja 1-1 liter 42%-os pálinkára vonatkozik
- egy darab párlat adójegy ára 700 Ft
- az első párlat adójegy vásárlásnál legalább 5 darabot kell vásárolni
- évente max. 86 darab párlat adójegyet lehet venni
- kizárólag az önkormányzatnál regisztrált magánfőzők vásárolhatnak párlat adójegyet
- párlat adójegy papír alapon vagy elektronikusan kerül kibocsátásra (erről a magánfőző dönthet)
- pálinkafőző bejelentéséről az önkormányzat adóhatósága értesíti a vámhatóságot (és ha van másik tulajdonos, akkor a másik tulajdonos önkormányzatát is)
Párlat adójegy vásárlása történhet személyesen (helyileg illetékes vámhatóság), levélben és az ügyfélkapun keresztül is. A párlat adójegyet a NAV jövedéki osztálya az adó megfizetését követően küldi meg az igénylő számára. A párlat adójegy igényléséhez szükséges űrlap e lap alján található letölthető formátumban. A párlat adójegyet az alszesz készítése előtt kell megvásárolni a várható pálinka mennyiségének megfelelő mértékben. A pálinkafőzést továbbra sem kell bejelenteni.
A 2015-ben lefőzött pálinkára természetesen a 2015-ös szabályozás érvényes, így mindenkinek, aki bejelentett pálinkafőzővel rendelkezik és 2015-ben főzött pálinkát, 2016. január 15-ig az önkrományzat adóügyi osztályára el kell látogatnia és mennyiségtől függetlenül 1.000 Ft illetéket be kell fizetnie (természetesen a megengedett maximális mennyiséget nem szabad túllépni).