Aktualitások

 

Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4. GoogleMaps
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

Üzletünk új helyre költözött

Kedves Ügyfeleink!

Örömmel szeretnénk bejelenteni, hogy az üzletünk címe: 1115 Budapest, Hídvég u. 4. GoogleMaps link

  Az új üzlet mind tömegközlekedéssel, mind autóval könnyen megközelíthető, valamint ingyenes parkolóhelyekkel is rendelkezik. Az új helyünkön tágasabb vevői térrel és hangulatos környezettel várjuk Önöket.

  Tömegközlekedéssel:
  • 19, 47, 48, 49-es villamos Csóka utcai (Karinthy Színház) megálló, 250 méter távolság
  • 7, 58, 114, 153, 213, 214-es busz Karolina utcai megálló, 500 méter távolság
  • Kelenföldi pályaudvartól két megálló villamossal vagy gyalog 1,2 km távolság

  Üzletünk költözése nagy lehetőség számunkra, bízunk benne, hogy Önök is otthonosan érzik majd magukat nálunk.

  Köszönjük, hogy velünk tartanak ebben az izgalmas időszakban is!

  Üdvözlettel,
  Pálinkaüst csapata

  Alquitara - kompakt, kedvező áru típus

  Az illóolaj lepárlás nem csak szórakoztató, hanem igen hasznos elfoglaltság is.

  Virágzó levendula, az egyik legkedveltebb alapanyag az illóolaj lepárlásokhozMost induló sorozatunkban szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek a teljes folyamat megismerésében, hogy Önöknek is része lehessen abban az örömben, amit az illóolajok és aromavizek kinyerése és felhasználása jelent. 

  Talán elsőre furcsának tűnhet, de szinte bármiből lehet több-kevesebb illóolajat kinyerni. A mindenki által ismert levendula vagy menta mellett izgalmas kalandozásokat lehet tenni más alapanyokkal is - egy nagy csokor kamillából kinyert illóolajból például akár saját kenőcs is készíthető. Sorozatunk első részében az illóolaj-lepárlók típusait nézzük át.

  Alquitara - kompakt, kedvező áru típus

  Az alquitara lepárló neve az arab világból származik, és annyit jelent, hogy "a váza". Formája kialakításában Leonardo da Vinci-nek volt nagy szerepe. A XV. században Dél-Spanyolországban leginkább törköly lepárlására használták, valamint Németországban is elterjedt volt ez a lepárló a sisak formájáról kapott "Mohrenkopf", azaz mórfej néven.

  A lepárlót egyszerű használhatósága és kompakt kivitele miatt előszeretettel használták az alkimisták is (bal oldali képen) kísérleteik elvégzéséhez.

  Mivel használhatósága kiváló volt és a gőz extrém rövid útjának köszönhetően a kapott párlat kiemelkedő ízvilágú (rövid gőzút = magas aromaanyag tartalom, mely a hőre érzékeny, amúgy hosszabb gőzfázisban tönkremenő aromákat, illóolajokat is tartalmazza), ezt követően megközelítőleg ötszáz évig nem változott lényegében a lepárló kialakítása.

  A XX. század második felében egyre többen szerették volna az alkohol lepárlása mellett ugyanazt a lepárlót más célra is használni. Ezeket az igényeket követve zseniális újításként mintegy 30 éve megjelent az első olyan alquitara lepárló, mely a cefre főzése mellett alkalmas lett illóolajok kinyerésére és az alkoholfélék aromásítására (pl. gin készítés) is. Ennek érdekében három szűrőbetét került a lepárló belsejébe. Az így kifejlesztett, modern változat a következő képen látható.

  Az üst térfogatához képest az alquitara illóolaj lepárló esetén kb. az üst méretének 50%-a mennyiségű növényi rész befogadására alkalmas. Ez egy 10 literes alquitara lepárlót példának véve azt jelenti, hogy 4,8-5 liter térfogatú növényi részt lehet benne egyszerre elhelyezni. Gyakori kérdés, hogy ez hány kilógramm növényi résznek felel meg. Ezt sajnos nem lehet megmondani, a súly az összetételétől (szár, levél és virág aránya) és a növény nedvességtartalmától is nagy mértékben függ.

  Ez a modern CopperGarden-változat 5 fő részből áll. A legalsó darab az üst (1), melybe illóolaj lepárlás esetén a lepárláshoz szükséges vizet öntjük. Természetesen annak érdekében, hogy a növényi részek ne érjenek bele a vízbe, az első kivehető szűrőbetét (2) a vízszint felett található, melyet az üst belső tartófüleire kell helyezni.

  Ezt követően a közdarab (3) kerül a lepárlóra. A második szűrőbetét (4) szintén kivehető, ez kisebb méretű az előzőnél és a sisak (5) belsejébe kerül behelyezésre. A harmadik szűrőbetét fixen beforrasztva, a sisak belsejében található. Ennek a szűrőbetétnek az a feladata, hogy megakadályozza a növényi részek bekerülését a sisak belsejébe.

  Lepárlás előtt először az üstbe töltünk vizet, legfeljebb a szűrőt tartó belső fülek szintjéig. A lepárolni kívánt növényi részeket a tartófülekre helyezett alsó nagy méretű szűrőbetétre (2) kezdjük el behelyezni, majd feltöltjük a közdarab (3) által határolt részt is növényi részekkel, végül pedig a sisak belseje is feltölthető. 

  Most, hogy a lepárló fel van töltve vízzel és növényi részekkel, következik a hűtés beüzemelése.

  Kisebb lepárlók esetében elegendő, ha az alsó (6) bevezető csövet elzárjuk, a felső elvezető csőhöz pedig egy, a meleg vizet elvezető csövet csatlakoztatunk, majd a hűtő sisakjába jeget, valamint hideg vizet töltünk. A felfűtés során ahogy a víz felemegszik, ügyelni kell rá, hogy a sisakban lévő víz mindig hűvös maradjon, ezért ebben az esetben időnként jeget vagy hideg vizet töltünk a sisakba.

  Nagyobb lepárlók esetében (kb. 5-10 literes mérettől) mindenképpen ki kell alakítani a szabályos hűtési kört, de természetesen akár a legkisebb lepárlók is üzemeltethetők így. Ehhez a sisakhűtőn található alsó csőhöz (6) csatlakoztatjuk a hidegvíz-bevezetést, a felső csőhöz (7) pedig azt a csövet, mellyel a meleg vizet vezetjük el. A hidegvizes csövet vagy a hálózati csaphoz csatlakoztatjuk, vagy egy nagyobb lavórba/vödörbe helyezett állítható teljesítményű vízpumpát csatlakoztatunk hozzá.

  A vízpumpa javasolt teljesítménye kicsi, max. 5 literes üsttartalmú lepárlóknál 200 liter/óra (pl. Resun SP-500), 20 literes üsttartalomig 600 liter/óra (pl. Resun King 1A).

  A hűtővíz keringési sebességét úgy kell megválasztani, hogy a sisakban lévő víz hőmérséklete minél hidegebb legyen (alkohol lepárlás esetén a hűtővíznek kézmelegnek kell lennie), és a felső elvezető csövön keresztül gond nélkül tudjon távozni az alul beáramló vízmennyiség.

  A felfűtés indukciós lapot kivéve (a vörösréz nem átmágnesehzető, ezért indukciós lapon csak indukciós adapter lappal használható) bármivel végezhető. A fűtés teljesítményét állítsuk maximumra, hogy a felfűtés ideje minél rövidebb legyen, majd amikor elkezd a hidrolátum kifolyni állítsuk be úgy, hogy a keletkező hidrolátum ceruzabél vastagságban csorogjon folyamatosan. A lepárlást akkor fejezzük be, ha a kicsorgó folyadék már nem vagy alig tartalmaz illóolajat, illetve ha az üstbe betöltött víz max. 2/3 részét már kinyertük (a vörösréz edények üresen nem fűthetők, ez károsítaná az anyagát).

  A keletkezett hidrolátum aromavízre és illóolajra bontható, melyről a téma mérete miatt a későbbiekben, egy külön cikkben fogunk írni.

  Rövid összefoglalás:

  Illóolaj lepárlásra ajánlott: igen
  Kolonna mérete az üst méretéhez képest: 50%
  Pálinkafőzésre ajánlott: igen
  Aromakosaras lepárlóként használható: igen
  Felfűtést követően is lehetséges behelyezni a növényi részeket: nem
  Kompakt, kis helyen elfér: igen
  Hűtő típusa: mórfejes

  Az alquitara típusokat itt találja.


  Ismét kapható

  Mini működő pálinkafőző - különleges ajándéktárgy a lepárlás szerelemesei számára

  Ha elege van a tucat ajándékokból, és valami egyedivel szeretné meglepni szerettét, megtalálta a megfelelő darabot.

  A legkisebb működő pálinkafőzőnk, egy igazi miniatűr lepárló, nagyobb testvéreinek pontos másolata. Kiváló ajándék egy férfi kollégának, vagy akár saját magának is. 

  Méretei: Szélesség kb. 15,5 cm, mélység kb. 8,5 cm, magasság kb. 21,5 cm. A mini működő lepárlót itt találja meg választékunkban.

  Számlázás, számlák NAV szerverre történő beküldése

  2020. július 1-től az előírásoknak megfelelően a magyarországi adóalanyok (cégek, egyesületek, egyéni vállalkozók) részére kiállított számláink értékhatártól függetlenül a NAV központi rendszerébe feltöltésre kerülnek. Emiatt 2020 július 1-től minden magyarországi adóalany részére kiállított számla kiállításához szükség van az adószám megadására.

  Magánszemélyek számlái továbbra sem kerülnek a NAV részérére átadásra, ez csak 2021. január 1-től lesz kötelező, és akkor is a GDPR-nak köszönhetően vevői adatok nélkül kerül majd erre sor.

  Koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás

  Tájékoztatni szeretnénk Önöket üzletünkben a koronavírussal kapcsolatosan hozott rendelkezéseinkről.

  Koronavírus

  A csomagok kiküldését a jelenlegi helyzet nem érinti, zavartalanul csomagoljuk és küldjük ki a megrendeléseket Önöknek. A raktárainkat feltöltöttük, készlethiányra nálunk átmenetileg sem kell számítani.

  A személyes átvétel lehetősége az iskolák időleges bezárásának ideje alatt munkatársaink védelme érdekében szünetel. Kérdés vagy tanácsadás kérés esetén kérjük, most személyes találkozó helyett telefonon (20/390-5475) vagy e-mailen keressenek minket, szívesen állunk rendelkezésükre. 

  Csak így biztosítható, hogy a csomagok kiküldése hosszú távon, egészen a jelenlegi helyzet rendeződésének végéig zavartalanul történhessen.

  Köszönjük megértésüket.

  Svéd csúcstechnika - nem aroma, esszencia!

  Alkohol készítés másként

  Mindenkinek vannak jól bevált likőr receptjei, és ki ne próbált volna már ágyas párlatot készíteni? De vajon mit tehetsz, ha valami mást is szeretnél kipróbálni?

  Prestige svéd esszencia kiskeresekdelem és nagykereskedelem.Svédországban 30 éve ugyanezt a kérdést tette fel magának néhány fiatal, majd megalapították a "Prestige" márkát. Számtalan találmány - például az első turbó élesztő kifejlesztése - származik tőlük, valamint az alkoholkészítéshez használatos aromák terén is egy új, prémium minőséget alkottak. 

  Az esszencia egy olyan kiemelkedő minőségű aroma, mely természetes kivonatokat tartalmaz, a vele elkészített ital minősége vetekszik az eredetiével. Mivel az eredetivel azonos íz- és zamatanyagokat tartalmaz, a Prestige esszenciák használata egyszerű, csupán semleges ízű alkoholhoz (például vodkához) kell keverni, összerázni és már fogyasztható is. Szinte bármelyik, boltban kapható rövid italhoz van Prestige esszencia, mellyel az eredetihez megszólalásig hasonló ital készíthető.

  A Pálinkaüst.hu mostantól a Prestige hivatalos hazai kis- és nagykereskedése, így mostantól nálunk a gyártó teljes választéka megtalálható, sőt, viszonteladókat is kiszolgálunk.

  Főbb kategóriák: gyümölcsbrandy (borpárlat, konyak)likőrtequilaginrumouzoabszintwhisky, fachips.

  Tegyél te is egy próbát, tetszeni fog az eredmény!

  Brandy, borpárlat, cognac, konyak aroma, esszencia
   
  Gin aroma, esszencia
   
  Gyümölcs aroma, esszencia
   
   
   
  Rum aroma, esszencia
   
  Tequila aroma, esszencia
  Whisky aroma, esszencia
  Tolgyfa chips fahordós érlelés helyett

   

  Üzletünk elköltözött

  Palinkaust.hu új címeÜzletünk új címen érhető el, ahol nagyobb bemutató térrel várjuk Önöket.

  Új címünk: 1113, Bocskai út 77-79, B2-es bejárat, II. emelet 240. (Mogürt Székház, térképen piros jel)

  Üzletünk akadálymentesen, lépcsőzés nélkül megközelíthető (az akadálymentes bejárat az épület főbejáratától 100 méterrel balra található).

  Megközelíthetőség:

  Tömegközlekedéssel a következő megállók vannak hozzánk közel:

  • villamos: 17, 61 (Alsóhegy utca és Pető Intézet megállók)
  • busz:
   • 53, 150, 154, 154B (Hollókő utca megálló)
   • 108E, 139, 140, 140A, 142, 240 (Fehérló utca megálló)
   • 212 (Diószegi út)

  Ünnepi nyitva tartás

  Karácsonyi forralt bor

  Közeledik az év vége és a karácsonyi ünnepek. Az ünnepi időszakban a készleten lévő termékeinket legkésőbb december 20-án délig leadott utánvétes megrendeléssel tudjuk karácsonyig kézbesíteni.

  Amennyiben banki átutalással rendelne, úgy december 20-ig beérkezett átutalással garantálhatjuk a karácsonyi szállítást.

  December 22-ig üzletünk a szokott rend szerint nyitva lesz, a raktáron lévő termékek személyesen átvehetők.

  December 23 és január 5 között zárva tartunk (jan. 3-5 között leltározunk). Az ebben az időszakban beérkezett megrendeléseket és üzeneteket január 3-án kezdjük feldolgozni.

  Üzletünk január 8-tól (hétfőtől) lesz nyitva, a csomagok kiküldése is ekkor kezdődik meg.

  Munkatársaink nevében köszönjük egész éves megtisztelő bizalmát. Kellemes, forralt boros karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk Önöknek!

  Mézbor készítés

  A mézbor a várjátékok kedvelt itala - íme a receptje, mely alapján te is el tudod otthon készíteni.

  Mézbor készítése otthonA félédes vagy édes, különleges mézbor akár fahéjas, akár szegfűszeges vagy más, különleges ízesítéssel készül, mindenkinek ízleni fog.

  Hozzávalók 20 liter mézborhoz:

  Az erjedést követően:

  • ha szükséges tükrösíteni (deríteni), akkor 3,5-5 ml/liter mennyiségű, 15%-os szilikagélt adj hozzá, ha nagyon zavaros, akkor ehhez pluszban 0,05 gramm/liter mennyiségű zselatint is
  • ízlés szerint méz
  • 2 gramm citromsav (tartósítószer)
  • 2 gramm kálium-diszulfit (tartósítószer)

  A mézbor készítése:

  Vízfürdőt használva melegítsd fel a mézet és keverj hozzá 16 liter meleg vizet. Ügyelj rá, hogy a folyadék hőmérséklete ne lépje túl az 50°C-on, különben a méz aromái tönkre mennek. Keverd hozzá az almalevet, öntsd egy 30 literes erjesztő tartályba és várd meg, hogy 25 fok alá hűljön a hőmérséklete. Keverd hozzá az élesztőt, a tannint, a pektinbontót, a tejsavat és az élesztőtápot. Alaposan keverd össze az egészet, majd zárd le a cefréző hordódat egy kotyogóval.

  Az erjedéshez legalább 20°C-ra van szükség. Az erjedés a választott élesztőtől függően egy-két nap alatt, nagyon intenzíven fog lezajlani. A kész mézbort hűvös helyen tárold és érdemes az eltarthatóság érdekében 2 gramm kálium-diszulfitot hozzáadni. A következő napokban a bornak hozzáadott anyag nélkül tükrösödnie kell, ha nem ez a helyzet, akkor ezt szilikagéllel és esetleg zselatinnal lehet elősegíteni.

  A tükrösödés után érdemes a mézbort papírszűrőn átszűrni. Hosszabb hordós tárolás esetén ügyelj rá, hogy a tartály teljesen tele legyen, hogy lehetőleg minél kevesebb oxigénnel kerüljön kapcslatba. Ha palackozni szeretnéd, akkor az esetleges erjedést követő, mézzel történő utánédesítést közvetlenül a palackozás előtt tedd csak meg (így csökkenthető az utóerjedés veszélye) és adj hozzá aszkorbinsavat.

  Természetesen különböző fűszerezéseket is használhatsz, ebben semmi sem szab határt (extrém fűszerezés esetén azért érdemes először kisebb mennyiséggel kísérletezni). A mézborhoz leginkább a szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, bors, szegfűbors, csillagánizs, fahéj és chili illik.

  Mézbort természetesen bármilyen mézből lehet készíteni, a különböző mézfajták egyértelműen érződnek a kész mézbor ízében is. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy minél jobb az alapanyag, annál jobb végeredmény is. A friss mézbor általában kissé nyers ízű, ezért ha kibírjuk, érdemes 6-12 hónapig érlelni fogyasztás előtt, csak ekkor éri el igazi minőségét.

  Oldalak

  Oldalunkon a következő témákkal foglalkozunk: